کلسیم یک یون دو ظرفیتی بسیار مهم در متابولیزم استخوان و تقویت سیستم ایمنی است. این یون از راه روده و کلیه بازجذب می شود. متابولیزم و سیستم هورمونی بدن ما به شدت تحت تاثیر کلسیم است. بدون کلسیم آزادسازی بسیاری از نوروترنسمیتر ها از سلول های عصبی با مشکل مواجه می شود. این یعنی افت هوشیاری.
این یعنی خواب آلودگی، این یعنی عقب ماندگی ذهنی. در تمکامل سیستم اعصاب مرکزی البته عوامل مختلفی دخیل هستند. یکی از این عوامل هم مولکول فولات نسل چهارم است. مولکولی که برای تقسیم سلولی ضروری است. مولکولی که می تواند در تمایز سلولی نقش بسیار مهمی داشته باشد. مولکولی که برای سنتز بازهای آلی پورین و پیریمیدین بسیار مهم است.
کلسیم و فولات نسل چهارم در تنظیم فعالیت مغز استخوان نقش بسیار مهمی دارد. بنابراین بدون کلسیم عملا خونسازی با مشکل مواجه می شود. هر چند اهمیت این یون در خونسازی به اندازه آهن نیست. یکی از محصولات طراحی شده با کلسیم استئوکلسیزین است. سوسپانسیون خوراکی استئوکلسیزین محصولی است فاقد قند اضافی و نگه دارنده های خطرناکی هم چون متیل پارابن و پروپیل پارابن.
این دو ترکیب از نگه دارنده های معمول مطرح در فرمولاسیون انواع فرآورده های خوراکی و آرایشی بهداشتی هستند. با این حال مطالعات سال های اخیر نشان داده است که مشتقات پارابن بالقوه می توانند سرطان زا باشند. به همین دلیل است که استفاده از این مشتقات در سال های اخیر محدود تر شده است.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleلبنیات یکی از غنی ترین منابع کلسیم است. البته کلسیم در بسیاری از میوه ها و سبزی های تازه هم دیده می شود. به عنوان مثال کلسیم در کنگر فرنگی و کرفس به مقدار زیادی دیده می شوند. در آب کرفس که اثرات آن برای لاغری کاملا ثابت شده است نیز این محصول وجود دارد. کرفس یکی از منابع تهیه عطر و ادکلن نیز هست.
استفاده از اسانس کرفس در بسیاری از عطرهای گران قیمت متداول است. از دیگر منابع کلسیم می توان به سبزی های دارای برگ سبز مانند انواع کلم و کاهو، ماهی ساردین و مانند آن اشاره کرد. در اسفناج بیشتر منابع آهن وجود دارد. البته کلسیم هم هست اما مقدار و نحوه ذخیره آن در اسفناج به گونه ای است که چندان جذب بالایی ندارد. کلسیم هم چنین در انواع غلات کامل و سویا غنی شده هم یافت می شود.
برای کمبود کلسیم در درجه اول استفاده منظم و همیشگی از لبنیات بسیار مهم است. لبینات منبع غنی ویتامین D3 و کلسیم هستند. این منبع غذایی بسیار مهم می تواند بخش عمده ای از نیاز روزانه ما به کلسیم را تامین کند. گاهی ممکن است نیاز روزانه ما به کلسیم با مصرف غذا به تنهایی تامین نشود. به عنوان مثال در افراد سالمند معمولا به دلیل مشکلات جذب گوارشی شخص در معرض ابتلا به هیپوکلسمی قرار دارد.
در این موارد ممکن است نیاز به مصرف مکمل های حاوی کلسیم داشته باشیم. از آن جمله می توان به سوسپانسیون خوراکی استئوکلسیزین اشاره کرد.
لبنیات برای مه افراد از جمله زنان باردار می تواند منبع بسیار خوبی برای تامین کلسیم باشد. البته ممکن است استفاده از برخی منابع لبنی برای زنان باردار کمی عارضه داشته باشد. به عنوان مثال این زنان معمولا در معرض نفخ و مشکلات گوارشی هستند. به همین دلیل است که ممکن است استفاده از شیر معمولی برای این زنان مشکل ساز باشد. در این موارد شاید استفاده از ماست پروبیوتیک برای این زنان مناسب تر باشد.
کلسیم در حوزه ها و فرآیند های مختلفی درگیر است. کلسیم در انتقال سیگنال های عصبی، در آزادسازی هورمون ها، در انقباضات عضلات مخطط و در عملکرد قلب موثر است. کلسیم همچنین در رشد و تکثیر سلول های زاینده مو و پوست دخالت دارد. کلسیم همچنین در ساخت مهمترین جزء ساختاری بدن ما، یعنی اسکلت نقش اساسی دارد.
کلسیم فراوان ترین عنصر معدنی در بدن همه ماست. این عنصر بسیار مهم در ساختار کریستال های هیدروکسی آپتایت دیده می شود. کریستال هایی که بخش سخت دندان و نیز بدنه استخوان ها را تشکیل می دهد. در افرادی که به استئوپوروز مبتلا هستند، تراکم این بافت به شدت کاهش می یابد.
اصلی ترین محل ذخیره کلسیم در بدن ما استخوان است. در واقع سیستم اسکلتی عضلانی مهمترین عضوی است که کلسیم بدن در آن ذخیره میشود.
از مهمترین عوارض کمبود کلسیم در بدن می توان به نرمی یا پوکی استخوان اشاره کرد. پوکی استخوان بیشتر در افراد سالمند و نرمی استخوان در کودکان دیده می شود. کودکانی که به کمبود ویتامین D3 هم مبتلا هستند در معرض نوعی از نرمی استخوان به نام ریکتز یا راشیتیسم هستند. در این وضعیت ممکن است کودک دچار حالت پاپرانتزی شود.
یکی دیگر از علائم کمبود کلسیم گرفتگی عضلانی است. در صورت کمبود کلسیم برای مدت طولانی ممکن است شخص در معرض نارسایی قلبی هم قرار گیرد. به طور کلی کمبود کلسیم و افزایش میزان مصرف نمک در افراد چاق می تواند خطر نارسایی کلیه را هم افزایش دهد.
کلسیم در ساختار هیدروکسی آپتایت به میزان زیادی ذخیره می شود. این ماده معدنی بسیار مهم در آزادسازی بسیاری از هورمون ها نقش اساسی دارد. بدون این ماده معدنی آزادسازی بسیاری از هورمون ها از سلول های برون ریز با مشکل مواجه می شود. حتی عملکرد تیروئید تحت تاثیر فعالیت این ماده معدنی بسیار مهم است. کلسیم البته در تنظیم آپوپتوز هم نقش دارد. آپوپتوز فرآیندی است که از سرطانی شدن سلول ها جلوگیری می کند. در واقع این آپوپتوز سات که باعث می شود سلول ها به صورت سرطانی در نیایند.
مقدار مورد نیاز روزانه کلسیم بسته به سن می تواند متفاوت باشد. مقدار کلسیم مورد نیاز روزانه بین 1000 تا 1200 میلی گرم است. مقادیر بیشتر کلسیم در صورتی قابل مصرف است که شخص به بیماری هایی مانند استئوپوروز یا پوکی استخوان مبتلا باشد. مصرف مقادیر بالاتر از 2000 میلی گرم معمولا توصیه نمی شود. زیرا می تواند مشکلات جدی تری ایجاد کند. از آن جمله می توان به سنگ کلیه و کلسیفیکاسیون بافت های نرم اشاره کرد.
کلسیم برای بسیاری از روند های بیولوژیک بدن ضروری است. از تامین ماده اولیه ساختار استخوان، تنظیم متابولیزم غدد مختلف و نظم بخشیدن به فرآیند انتقال سیگنال عصبی بسیار مهم است. کلسیم می تواند در رشد موها موثر باشد، برای فعالیت قلبی ضروری است. بدون کلسیم عضلات ما به درستی نمی توانند منقبض شوند. در این وضعیت ما دچار گرفتگی عضلانی می شویم.
این گرفتگی عضلانی با درد هم همراه است. معمولا برای رفع این درد می توان از مکمل های حاوی کلسیم و منیزیم استفاده کرد. از جمله مکمل های خوراکی حاوی کلسیم سوسپانسیون خوراکی استئوکلسیزین است. این محصول روزانه به میزان یک تا سه قاشق غذاخوری برای افراد شش سال به بالا قابل مصرف می باشد.
البته بهتر است میزان مصرف محصول به وسیله پزشک معالج یا پزشک داروساز تنظیم شود. سوسپانسیون خوراکی استئوکلسیزین محصولی حاوی 250 میلی گرم کلسیم، به همراه ویتامین D3 ، منیزیم و زینک می باشد. محصول دیگری که می تواند برای گرفتگی عضلانی و درد ناشی از آن استفاده شود، ساشه مگ پیرو است.
محصولی حاوی 400 میلی گرم منیزیم در کنار ویتامین B6 که اثرات بسیار متنوعی دارد. از آن میان می توان به تسکین سردرد میگرنی و نیز سایر دردهای عضلانی اسکلتی اشاره کرد. مگ پیرو همچنین در کمک به پیشگیری از حملات تشنج در افراد مستعد کمک می کند و باعث تنظیم قند خون می شود. از این محصول هم به میزان یک تا دو ساشه در روز می توان استفاده کرد.
منابع
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .