لرزش دست یا ترمور یک علامت است. علامتی که می تواند نتیجه برخی اختلالات زمینه ای نورولوژیک باشد. شایع ترین نوع لرزش لرزش اولیه یا Essential Tremor نامیده می شود. لرزش اولیه در حدود یک درصد از جمعیت سراسر جهان را درگیر می کند. نزدیک به پنج درصد جمعیت افراد بالای شصت سال نیز به این علامت مبتلا هستند.
یکی از علل لرزش دست بیماری پارکینسون است. در پارکینسون شخص دچار اختلالات جدی حرکتی است. به این وضعیت اصطلاحا دیس کینزیا (Dyskinesia) می گویند. اختلالی که در آن شخص دچار اختلال در راه رفتن است. نمی تواند به درستی تعادل خود را حفظ کند. این بیماران عموما قدرت تصمیم گیری ندارند.
در این بیماران یکی از نواحی بسیار مهم در مغز آسیب می بیند. ناحیه ای که از آن با عنوان جسم سیاه نام برده می شود. جسم سیاه مغز بخشی از آن است که با بخش دیگری به نام جسم مخطط ارتباط می یابد. این مسیر ارتباطی را اصطلاحا مسیر نیگرواستریاتال (Nigrostriatal Pathway) می نامند. مسیری که طی بیماری پارکینسون به شدت آسیب می بیند. البته یکی از دلایل مهم این فرآیند آسیب فیبرهای عصبی مسیر به واسطه فعالیت مخرب رادیکال های آزاد اکسیداتیو است. مواد سمی که باعث از بین رفتن قوای شناختی، پیری پوست و ریزش مو می شوند.
برای مقابله با اثر مخرب این رادیکال ها نیاز به استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدان است. ترکیباتی که بتوانند اثرات مخرب این مواد سمی را خنثی کنند. یکی از این ترکیبات کوئرستین است. ترکیب دیگر رزوراترول می باشد. هر دو ترکیب به شدت اثر آنتی اکسیدان دارند. از کوئرستین در فرمولاسیون مکمل آسماکر دارو افشان شایگان استفاده شده است.
این مکمل البته برای تسکین التهاب و کنترل واکنش های مخرب بافتی ضروری است. لرزش دست البته گاهی هم ممکن است ناشی از آسیب عقده های قاعده ای مغز یا آسیب مخچه باشد. لرزش ممکن است در اثر حرکت یا در حالت استراحت بروز پیدا کند. در هر حال نیاز است لرزش علت یابی و ریشه آن درمان شود.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleلرزش دست یا ترمور یک علامت آزاردهنده است. علامتی که می تواند نشانه ای از درگیری سیستم اعصاب مرکزی باشد. علامتی که با آسیب بافتی در برخی از مهمترین نواحی مغز می تواند همراه باشد. یکی از این آسیب ها می تواند آسیب مسیر نیگرواستریاتال باشد. در این آسیب رادیکال های آزاد اکسیداتیو نقش مخرب مهمی دارند.
این لرزش می تواند به صورت ریز یا درشت باشد. لرزش درشت بیشتر در اختلالات عقده های قاعده ای و مشکلات مسیر نیگرواستریاتال دیده می شود. این لرزش را اصطلاحا ماکروترمور می نامند. شخص در حالت استراحت دچار ترمور است. در آسیب های مخچه ای البته لرزش ریز دیده می شود. به این حالت ترمور در عمل (Tremor in Action) گفته می شود.
به این معنا که شخص به محض تلاش برای انجام کاری دچار لرزش می شود. این نوع ترمور معمولا ریز است. و ممکن است منجر به ماکروگرافی هم بشود. یعنی حالتی که فرد برای نوشتن دست خطی درشت و نامنظم دارد. در اختلالات عقده های قاعده ای البته شرایط متفاوت است. در پارکینسون و اختلالات عقده های قاعده ای فرد در هنگام استراحت بیشتر دچار ترمور است.
یعنی با حرکت ترمور کمتر می شود. به این حالت اصطلاحا ترمور در حالت استراحت یا Tremor In Rest می گویند. به کل این علائم که می تواند با اختلالات حرکتی هم همراه باشد اصطلاحا اختلالات خارج هرمی یا Extrapyramidal Side Effect یا Extrapyramidal Motion Disorder می گویند.
لرزش دست می تواند ناشی از اضطراب باشد. ممکن است ترمور در نتیجه آسیب بافت عقده های قاعده ای مغز بروز یابد. ممکن است لرزش دست نتیجه آسیب مخچه و یا بیماری پارکینسون ایجاد شود. لرزش دست می تواند نتیجه یک التهاب جنرالیزه در مغز باشد. در برخی موارد علت لرزش مصرف برخی داروهاست. به عنوان مثال یکی از شایع ترین عوارض مسمومیت با لیتیم ترمور است.
لرزش دست می تواند به انواعی از جمله لرزش در حرکت (Tremor in Action) و لرزش در حین استراحت (Tremor in Rest) تقسیم شود. لرزش می تواند با بروز علائمی همچون ماکرو یا میکروگرافی هم همراه باشد.
در بسیاری از موارد علت لرزش دست در جوانی اضطراب می باشد. افرادی که به اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز دچار هستند، افرادی که دچار اختلالاتی از جمله وسواس فکری – عملی، ترس از دست دادن یا سابقه ابتلا به حمله پانیک یا حتی اضطراب فراگیر (GAD) هستند ممکن است ترمور را احساس مکنند. ترمور البته گاهی هم می تواند علل تغذیه ای داشته باشد.
به عنوان مثال افرادی که به هیپوگلایسمی مبتلا هستند بیشتر در معرض بروز ترمور قرار می گیرند. این ترمور به خصوص در صورت مصرف داروهای کاهنده قند خون ممکن است تشدید شود. مثلا زنانی که به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند و متفورمین مصرف می کنند. این زنان در نتیجه بروز هیپوگلایسمی دچار لرزش یا ترمور می شوند. در این موارد شاید بهتر باشد برای کنترل بهتر علائم بیماری و پیشگیری از بروز ترمور به سراغ استفاده از مکمل هایی مانند اینوپرگنای دارو افشان شایگان برویم.
برای کاهش علامت لرزش دست اولیه که علت ثانوی ندارد، باید از دارو استفاده کرد. استفاده از بتابلاکر ها در راس راه حل ها قرار دارد. استفاده از ترکیباتی مثل پروپرانولول یکی از مهمترین روش هاست. این ترکیبات با قرار گرفتن بر روی رسپتورهای بتا به خصوص بر روی عروق باعث تنگ شدن عروق و پیشگیری از ترمور می شوند. البته ترکیبات دیگری هم در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرند.
به عنوان مثال گاهی از داروهای آرامبخش قوی مثل هالوپریدول یا کلوزاپین برای این مهم استفاده می شود. گاهی ممکن است نیاز به استفاده از مکمل های دارویی یا تغذیه ای باشد. استفاده از داروهای شل کننده عضلانی مانند کلونازپام در برخی موارد به صورت گذرا ممکن است توصیه شود.
یکی از روش های تمرینی در این زمینه پرهیز از انجام چند کار به طور همزمان است. این خوب است که شخصی اصطلاحا مولتی تسک باشد. یعنی بتواند در آن واحد چند کار را انجام دهد. اما در مورد افراد مبتلا به ترمور ممکن است این اتفاق رخ ندهد. حتی در این موارد ممکن است لرزش تشدید هم بشود. ورزش منظم می تواند از بروز این بیماری پیشگیری کند. برعکس استفاده از الکل و سیگار کشیدن از مهمترین عوامل تشدید علائم هستند. اگر مصرف دارویی باعث تشدید ترمور شود، باید مصرف دارو به حداقل برسد. ممکن است حتی نیاز به قطع دارو باشد.
یکی از ریزمغذی هایی که کمبود آن می تواند با بروز ترمور همراه باشد، منیزیم است. این ترکیب در صورت کمبود می تواند ایجاد ترمور و انقاباضات عضلانی ناخوشایندی کند. مطالعات نشان داده است استفاده از ویتامین B6 نیز می تواند نقش مهمی در کاهش معنادار علامت ترمور داشته باشد. در واقع استفاده از این ماده باعث می شود شخص در شدت و تعداد دفعات بروز حملات ترمور بهبودی نسبی نشان دهد. مطالعات نشان داده است که در برخی موارد استفاده از ویتامین B6 باعث کاهش لرزش ناشی از لیتیم در بیماران اعصاب و روان شده است.
لرزش دست در کودکان می تواند نتیجه برخی اختلالات عصبی از جمله تشنج باشد. گاهی عفونت های نهفته باعث ایجاد ترمور یا لرزش می شود. در این موارد باید ریشه ترمور را یافت. اگر عفونت های ویروسی یا انگلی باعث ایجاد ترمور شوند، باید آن ها را به صورت ریشه ای درمان کرد. گاهی ممکن است لرزش در کودک نشان کمبود برخی ریزمغذی ها باشد. به عنوان مثال کمبود منیزیم و ویتامین B6 هر دو می تواند باعث ایجاد ترمور در کودکان شود. کمبود کلسیم هم از دلایل بروز انقاباضات عضلانی بیمارگونه و ترمور است. منیزیم را می توان در غلات صبحانه، شیرسویا، دانه کدو و اسفناج یافت.
کلسیم به وفور در شیر و لبنیات حضور دارد. همچنین می توان آن را در سبزی هایی مانند کرفس و کنگر فرنگی یافت. ویتامین B6 در جگر، تخم مرغ و سیزی های با برگ سبز تیره می توان به وفور مشاهده کرد. از همه مهمتر مصرف شیر مادر است. شیر مادر می تواند نقش بسیار موثری در تقویت سیستم ایمنی و همچنین پیشگیری از اختلالات عضلانی و اسکلتی داشته باشد.
گاهی ممکن است ترمور ناشی از التهاب فیبرهای عصبی یا نوریت باشد. در این موارد هم باید با استفاده از تکنیک های تشخیصی مانند الکترومیوگرام و الکتروانسفالوگرام به درستی بیماری را تشخیص داد و درمان کرد. بیماری های خودایمنی از مهمترین عوامل بروز اختلالات حرکتی اسکلتی عضلانی هستند.
تمرینات ورزشی منظم و پیوسته از مهمترین روش های تکسین ترمور است. بهتر است به بیمار توصیه شود که موارد وقوع حملات ترمور را در لاگ بوکی یادداشت و ثبت کند. همچنین باید نوشته شود که چه زمان هایی این حملات بروز می یابند و چه قدر طول می کشند. قبل و بعد از انجام درمان باید این گزارش را ثبت کرد. از این طریق است که می توان دریافت درمان تا چه حد موثر بوده است. اگر ترمور ناشی از وقوع تشنج باشد، باید درمان ضد تشنج حتما برای بیمار در نظر گرفته شود. این وضعیت به خصوص در تشنج از نوع پارشیال ساده دیده می شود.
لرزش دست در بارداری یک چالش است. زیرا در بارداری نمی توان هر دارویی را با خیال راحت مورد استفاده قرار داد. گاهی ممکن است لرزش دست در بارداری به علت تشنج رخ دهد. گاهی هم علت این وضعیت تغییرات هورمونی است. یک زن باردار در صورت ابتلا به این علامت حتما باید تحت معاینه دقیق پزشکی قرار گیرد. در صورت لزوم باید الکتروانسفالوگرام و الکترومیوگرام گرفته شود. این فرآیند ها در نهایت به تشخیص دقیق علت و منشا بروز ترمور منتهی خواهد گردید.
لرزش دست می تواند تاثیرات نامطلوبی بر اعتماد به نقس افراد داشته باشد. این وضعیت می تواند با بروز علائمی همچون دیس لکسی هم همراه باشد. دیس لکسی در واقع نوعی اختلال در حرف زدن است. این وضعیت گاهی در اوتیسم هم بروز می یابد. گاهی وسواس فکری – عملی می تواند عامل لرزش دست باشد. به هر حال لرزش دست می تواند تاثیرات نامطلوبی بر تصویر فرد در جامعه داشته باشد.
پیداست که لرزش دست کنترل نشده می تواند باعث ایجاد اختلال جدی در عملکرد روزانه شخص شود. فردی را در نظر بگیرید که شغلش رستوران داری است. طبیعتا ترمور می تواند تاثیر بسیار منفی در کارکرد وی داشته باشد. یا فردی را در نظر بگیرید که کارش رانندگی است. آن هم رانندگی در جاده های بین شهری. فرد دیگری را در نظر بگیرید که کارش تراشکاری یا نویسندگی است. خب همه این فعالیت ها با ایجاد لرزش مداوم دچار اختلال می شود.
ورزش منظم یکی از روش های تمرین برای کاهش ترمور است. ورزش منظم باعث می شود اثرات نامطلوب رادیکال های آزاد اکسیداتیو کاهش یابد. یکی دیگر از ترکیباتی که می تواند اثرات مخرب این مواد سمی را کاهش بدهد، آنتی اکسیدان های قدرتمندی مانند کوئرستین و رزوراترول می توانند تا حدی از بروز این علائم در سنین کهنسالی پیشگیری کنند.
همچنین مصرف چای سبز می تواند به دلیل داشتن مقادیر بالایی از فلاونوئید ها در کمک به کنترل ترمور موثر باشد. البته باید در نظر داشت که چای ممکن است یک تیغ دولبه باشد. یعنی به واسطه داشتن کافئین باعث بیشتر شدن لرزش نیز بشود. هر چند این وضعیت برای افراد مختلف یک طیف از علائم را نشان می دهد و می تواند بسیار متفاوت باشد.
در این زمینه استفاده از چای کوهی یو چای ترش مناسب تر است. آب انار و آب زرشک نیز می توانند با کاهش فشار خون به بهبود ترمور کمک کنند. باید در نظر داشت که اثر این محصولات اساسا می تواند در افراد مختلف بسیار گوناگون باشد. بدین ترتیب که فردی ممکن است با مصرف چای ترش بهبود علائم را نشان دهد. برعکس ممکن است فردی با مصرف آب زرشک قند خونش بیفتد و دچار ترمور شود. ولی در کل مصرف این فرآورده ها با افزایش ظرفیت جمع آوری رادیکال های آزاد اکسیداتیو می تواند در کاهش احتمال تخریب بافت عصبی تاثیرات شگرفی داشته باشد.
در افراد سالمند به محض بروز علائم حرکتی باید تشخیص و درمان آغاز گردد. زیرا این وضعیت می تواند مشکلات زیادی برای بیمار به دنبال داشته باشد. این بیماران حتی ممکن است در تکلم و بلع هم دچار مشکلات جدی شوند. در افراد جوان تر در صورتی که علامت ناشی از مصرف داروهای پرعارضه باشد، باید مصرف دارو با صلاحدید پزشک معالج قطع شود یا دوز مصرف آن تعدیل گردد.
در صورتی که ترمور ناشی از اضطراب یا مشکلات عصبی دیگر باشد، و باعث ایجاد اختلال در عملکرد روزانه فرد شود، باید به دنبال راهی برای حل آن رفت. اگر اضطراب عامل مشکل است، باید آن را به صورت ریشه ای درمان کرد. باید با استفاده از داروهای آرامبخش این اضطراب را برطرف کرد. به هر حال باید منشا ترمور روشن شود. گاهی ممکن است نیاز به انجام اعمال جراحی باشد. گاهی هم ممکن است نیاز به انجام پروسه های دیگری مانند لیزردرمانی داشته باشیم. به هر حال روش های پیشرفته تر مانند میکروسرجری ممکن است از تکنیک های لازم برای اصلاح مشکلات بیمار باشد.
مگ پیرو ب دلیل حضور منیزیم و سایر مکمل های دارو افشان شایگان به دلیل حضور فولات نسل چهارم می توانند در تسکین لرزش تا حدودی نقش کمک کننده داشته باشند. مگ پیرو محصولی فرموله شده به صورت ساشه است. این ساشه حاوی 400 میلی گرم منیزیم المنتال و 5 میلی گرم ویتامین B6 یا پیریدوکسین است. منیزیم در فرمولاسیون این محصول به صورت مخلوطی از نمک های اکساید و … به کار برده شده است. جذب گوارشی بسیار خوبی دارد. از این محصول می توان برای کنترل میگرن و کمک به کاهش علائم همراه با دردهای عضلانی و استخوانی استفاده کرد.
لرزش دست یک علامت بسیار مهم است. این علامت معمولا در اختلالات سیستم اعصاب مرکزی بروز می یابد. وضعیتی که می تواند همراه با علائم دیگری همچون اختلالات راه رفتن باشد. به این مجموعه اصطلاحا دیس کینزی می گویند. دیس کینزی معمولا باید با استفاده از داروهایی مانند آگونیست های دوپامین درمان شود. از جمله این داروها می توان به لوودوپا، روپینیرول و مواردی مانند آن اشاره کرد.
یکی دیگر از ترکیباتی که می توانند این گیرنده را به صورت مستقیم تحریک کند، دومپریدون است. البته این ترکیب برای درمان دیس کینزی به کار نمی رود. این ترکیب در فرمولاسیون سوسپانسیون خوراکی دمپریگان به کار برده شده است. محصولی از شرکت داروسازی دارو افشان شایگان که برای درمان علائم تهوع و استفراغ و ریفلاکس مری به معده مورد استفاده قرار می گیرد.
این محصول در ریفلاکس کودکان نیز قابل مصرف است. این سوسپانسیون خوراکی فاقد پارابن و شیرین کننده های مصنوعی مضر است. همچنین قند طبیعی هم ندارد. ترمور می تواند علل دیگری هم داشته باشد.
به عنوان مثال ممکن است ترمور ناشی از مصرف برخی داروها باشد. مثلا استفاده از لیتیم به عنوان یک داروی اعصاب معمولا در دوزهای بالاتر با بروز ترمور همراه است. ترمور می تواند ناشی از اختلالات فشار خون، اضطراب و افسردگی و ترس ناگهانی هم باشد. مثلا در حمله پانیک (Panic Attack) شاهد این وضعیت هستیم.
استفاده از مکمل های حاوی منیزیم می تواند در کمک به کنترل علائم دیس کینزی و ترمور مفید باشد. یکی از این مکمل ها مگ پیرو است. محصولی حاوی 400 میلی گرم منیزیم المنتال و 5 میلی گرم ویتامین B6 پیریدوکسین. محصولی که به فرم ساشه فرموله شده است. برای مصرف این محصول باید محتویات ساشه را درون یک لیوان آب ریخت و مصرف کرد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .