استرس روانی اجتماعی نوعی فشار روانی است که با بروز اختلالاتی همچون آکنه، ریزش مو و پیری پوست همراه می شود. دراین فشار روانی شخص در معرض مشکلاتی مانند آلوپسی قرار می گیرد. این فشار روانی باعث افزایش آزادسازی کورتیزول می شود. کورتیزول مانند تمام انواع کورتیکوستروئید ها می تواند زمینه ساز مشکلات پوستی شود.
یکی از اصلی ترین پیامد های استفاده از کورتیکوستروئید ها ریزش مو است. البته استفاده از کورتیکوستروئیدها می تواند زمینه ساز بروز دیابت نیز بشود. یعنی فرمی از افزایش قند خون معمولا با کورتیزول دیده می شود. کورتیزول می تواند بافت زیرجلدی را تخریب کند. می تواند باعث نازک شدن پوست و مو شود. می تواند خونرسانی به بافت ها را تحت الشعاع قرار دهد. از جمله این بافت ها بافت زیر جلدی است. این فشار روانی بالا همچنین به دلیل ترشح بالای کورتیزول می تواند باعث افزایش وزن شود. این افزایش وزن خود به مشکلات پوست و مو دامن می زند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاسترس از طریق افزایش سطح کورتیزول باعث ایجاد مشکلات پوستی می شود. این فشار روانی حتی از طریق افزایش کورتیزول می تواند زمینه ساز بروز برخی عفونت ها از جمله بیماری های قارچی شود. به خصوص بیماری های قارچی ناخن و پوست. از آن جمله می توان به افزایش احتمال بروز شوره سر در نتیجه ترشح کورتیزول اشاره کرد. شوره سر در سرما و در شرایط این فشار روانی می تواند تشدید شود.
استرس با کاهش خونرسانی به کف سر و ناحیه فولیکول های مو می تواند سبب ساز ریزش مو شود. این حجم از فشار روانی و اجتماعی می تواند زمینه ساز کاهش غذارسانی به پوست و مو شود. این وضعیت همچنین می تواند باعث افزایش احتمال بروز عفونت های قارچی ناخن شود. در این موارد مصرف فرآورده هایی مانند بیوتین خوراکی داروافشان شایگان می تواند مناسب باشد. استفاده از بیوتین داروافشان شایگان می تواند باعث کمک به پیشگیری از بروز این گونه عفونت ها شود.
استرس باعث افزایش واکنش های التهابی و افزایش ترشح چربی از غدد سباسه می شود. این وضعیت می تواند به تشدید آکنه یا جوش صورت منتهی شود. این فشار روانی همچنین به دلیل تشدید واکنش های ازدیاد حساسیت می تواند باعث تشدید اگزما شود. سوریازیس نوعی دیگر از واکنش های التهابی اتوایمیون است. این فشار روانی می تواند با افزایش آزادسازی رادیکال های آزاد اکسیداتیو می تواند زمینه ساز تشدید این واکنش های التهابی شود.
استفاده از داروهای آرامبخش، اصلاح شیوه زندگی، ورزش منظم و ملایم روزانه و رفتار درمانی همگی باعث کمک به کاهش اثرات نامطلوب این فشار روانی می شود. استفاده از رژیم های غذایی مناسب مانند رژیم های کم چربی و پر پروتئین می تواند به این مسئله کمک کند. استفاده از محصولات حاوی سلنیوم، زینک و فولات نسل چهارم به کنترل این فشار روانی بهتر کمک می کند.
استرس طولانی مدت روانی و اجتماعی به دلیل افزایش ترشح کورتیزول و تولید بیشتر رادیکال های آزاد اکسیداتیو می تواند زمینه ساز بروز پیری پوست می شود. این وضعیت در نتیجه تخریب بافت کلاژن و فیبرونکتین زیرپوستی روز پیدا می کند.
استرس شدید معمولا در پوست های چرب باعث افزایش ترشح چربی می شود. ترشح چربی از غددی به نام غدد چربی صورت می گیرد. این فشار روانی همچنین می تواند در افرادی که پوست خشک دارند، خشکی و پوسته ریزی را تشدید کند. افراد دارای پوست خشک در نتیجه استرس های فیزیکی و روانی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های پوستی مانند اگزما و اکتیوز قرار می گیرند.
آکنه روزاسه یک نوع واکنش التهابی توام با ازدیاد حساسیت است. این بیماری عبارت است از التهاب و قرمزی مزمن پوست صورت. این قرمزی به خصوص در نواحی گونه ها، بینی و پیشانی بروز می یابد. در واقع روزاسه به معنی واقعی یک نوع جوش صورت نیست. یک نوع آکنه نیست. قرار گرفتن در معرض تابش شدید نور آفتاب می تواند این بیماری را تشدید کند. همچنین استرس های فیزیولوژیک و روانی می تواند سبب ساز تشدید واکنش های التهابی روزاسه شود. وزش شدید باد، کار و فعالیت سنگین، مصرف الکل و تماس با هوای سرد هم می تواند این واکنش ها را وخیم تر کند.
از جمله مهمترین محصولات مراقبت از پوست و مو که می تواند تا حدی اثرات مخرب این فشار روانی را بر پوست و مو کاهش دهد، ماسک مو و لوسیون بدن است. ماسک موی شاربوت محصولی حاوی انواع آنتی اکسیدان هاست. از آن جمله می توان به پروویتامین ب5 و شی باتر اشاره کرد. محصولاتی که باعث ترمیم آسیب های وارده به کوتیکول و بافت مو می شود. شی باتر در کنار برخی انواع دیگر از چربی های گیاهی به سلامتی مو کمک می کند. این چربی ها شامل روغن جوجوبا، روغن جوانه گندم، روغن آرگان و روغن آووکادو است.
استفاده از مکمل هایی مانند بست فولات و هیروژن داروافشان شایگان می تواند برای سلامتی پوست و مو و ناخن بسیار مفید باشد. فولات نسل چهارم برای تکثیر سلول های زاینده مو بسیار مفید و ضروری است. این ترکیب می تواند باعث رفع کمخونی شود. این مسئله نیز به درمان مشکل ریزش مو کمک می کند. در واقع کم خونی باعث کاهش میزان غذارسانی به سلول های زاینده فولیکول مو می شود. بنابراین استفاده از مکمل های حاوی آهن و فولات می تواند تا حدود زیادی مانع از این وضعیت شود.
اصلاح الگوی خواب بسیار مهم است. ترشح ملاتونین به مقادیر قابل قبول می تواند باعث حفظ سلامت پوست و مو و ناخن شود. اصلاح الگوی خواب از نقطه نظر کورتیزول نیز مهم است. کورتیزول در شب بیداری های طولانی مدت و کمخوابی بالا می رود. به نظر می رسد یکی دیگر از مکانیزم هایی که در پشت پرده ابتلا به ریزش مو در اثر بی خوابی است کاهش خونرسانی است.
کاهش خونرسانی در نتیجه کاهش تغذیه پوست کف سر می تواند زمینه ساز بروز ریزش مو و مشکلات پوستی دیگر شود. اساسا یکی از دلایل تشدید شوره سر در زمستان کاهش خونرسانی موضعی به پوست سر است. این کاهش خونرسانی باعث تضعیف ایمنی موضعی پوست می شود.
برخی اقدامات بسیار مهم است. در روتین روزانه ورزش ملایم باید در نظر گرفته شود. پیاده روی ملایم در هوای آزاد بسیار مهم است. هر قدر رژیم غذایی بیشتر حاوی آنتی اکسیدان و ترکیباتی مانند زینک باشد کمتر در معرض این فشار روانی قرار می گیریم. استفاده از فولات نسل چهارم و آهن نیز می تواند به سلامتی کمک کند. بسیار مهم است که شخص در رژیم غذایی و مکمل خود ترکیبات خانواده فولات را قرار دهد. فولات نسل چهارم در این زمینه بسیار مفید است.
همچنین استفاده از غذاهای حاوی بیوتین و زینک می تواند به سلامت و درخشندگی تارهای مو کمک کند. در این زمینه می توان به هیروژن اشاره کرد. اصلاح الگوی خواب و بیداری هم بسیار مهم است. خواب ناکافی می تواند باعث افزایش ترشح کورتیزول شود. ترشح کورتیزول هم در چاقی، هم در دیابت و هم در ضعف سیستم ایمنی موثر است. کورتیزول بالا می تواند باعث افزایش احتمال بروز عفونت ها و برخی بیماری های التهابی شود. همچنین کورتیزول بسیار بالا می تواند با افزایش احتمال ابتلا به برخی سرطان ها همراه باشد.
ورزش می تواند با افزایش سطح اندورفین در بدن باعث ایجاد حالتی از نشاط و آرامش شود. ورزش و یوگا می تواند باعث افزایش آزادسازی سروتونین و دوپامین در مغز گردد. این وضعیت می تواند باعث ایجاد نوعی آرامش شود. این آرامش روحی روانی می تواند باعث کاهش علائم التهاب پوستی و مشکلاتی مانند درماتیت شود.
استرس با تشدید تولید رادیکال های آزاد اکسیداتیو زمینه ساز تشدید التهاب می شود. یکی از این موارد التهاب درماتیت است. درماتیت سبوره و شوره سر می تواند با استرس تشدید شود. این فشار روانی می تواند باعث تشدید پیری پوست شود. استرس می تواند باعث تشدید آفتاب سوختگی و آکنه هم بشود. استرس می تواند باعث تشدید اکتینوز شود. در اکتینوز و مشکلاتی مانند سوریازیس و لیکن پلاس همگی استرس یک ریسک فاکتور مهم به شمار می آید.
این فرآیند می تواند باعث افزایش آزادسازی مدیاتور های التهابی مانند سیتوکاین ها شود. سیتوکاین ها ترکیباتی التهابی هستند با قدرت ایجاد یک فرآیند یا سوپ التهابی.
مدیتیشن تمرین تمرکز یا تخلیه ذهن با تکیه بر تکنیک های ذهنی و جسمی است. مدیتیشن گاهی می تواند برای کاهش میل به مصرف دخانیات نیز به کار برده شود. مدیتیشن ریشه در فلسفه های کهن و مکاتب عرفانی گوناگون دارد. مدیتیشن انواع بسیار گوناگونی دارد. از آن جمله می توان به مدیتیشن بدن محور یا اسکن بدن، مدیتیشن ذهن محور، مدیتیشن احساس محور، حرکتی و آوایی اشاره کرد.
به عنوان مثال در مدیتیشن حرکتی روی تنفس، حبس کردن نفس یا انجام حرکات خاص بدن، متمرکز می شود. نام دیگری که به مدیتیشن می دهند مراقبه است. مراقبه می تواند حتی در قالب راه رفتن یا پیاده روی ملایم در هوای آزاد باشد. یکی از انواع مدیتیشن نوع ذهن آگاهی است. این نوع مدیتیشن شامل فکر کردن به حال حاضر است. در این نوع مدیتیشن شخص تمرین می کند که به آینده و گذشته فکر نکند. بلکه می کوشد تنها در حال حاضر زندگی کند. گاهی هم مدیتیشن حالت دیداری دارد. یعنی شخص با تکیه بر این روش می کوشد بر یک تصویر تمرکز داشته باشد.
استرس شغلی در کنار سایر انواع فشار های روانی و اجتماعی می تواند زمینه ساز تشدید مشکلات پوست و مو شود. شرایط موجود در محیط کار در بسیاری از موارد می تواند زمینه ساز تشدید مشکلات پوستی به خصوص عفونت های قارچی شود.
بسیار مهم است که برای درمان علائم همراه با اضطراب در کنار دارودرمانی از روش های مشاوره درمانی و رفتار درمانی استفاده شود. مشاوره به عنوان یک ابزار پیشگیری مؤثر عمل کرده و ممکن است در جلوگیری از بروز اختلالات روانی ناشی از استرس کمک کند. استفاده از مشاوره روانشناختی در مدیریت این فشار روانی به عنوان یک رویکرد میتواند به فرد مبتلا به اختلالات اضطرابی کمک کند که بهبود در کیفیت زندگی خود را تجربه کند. البته باید در نظر داشت که مشاوره درمانی حتما باید با استفاده از محضر یک روانشناس آگاه انجام پذیرد.
این فشار روانی می تواند با افزایش میزان رادیکال های آزاد اکسیداتیو در بدن شود. این رادیکال های آزاد اکسیداتیو به پروتئین های پوست و مو آسیب می زند. این آسیب می تواند شامل صدمه زدن به کوتیکول نیز باشد. به این ترتیب مو در حالتی نامناسب قرار می گیرد. مو نازک می شود. حالت کدر پیدا می کند. در هم گره می خورد. این وضعیت حتی می تواند با ریزش مو همراه شود.
در این موارد اگرچه استفاده از ماسک مو می تواند تا حدی به بهبود سلامت مو کمک کند، اما برای رفع علت اصلی باید اقدام کرد. ماسک موی شاربوت در این موارد می تواند مفید باشد. چه ماسک موی داخل حمام و چه ماسک موی بدون نیاز به شستشو. با این وجود اگر مشکل زمینه ای که همان اضطراب است، حل نشود، ما کماکان با وجود مصرف ماسک مو در معرض بروز مشکلاتی خواهیم بود.
اضطراب مزمن حتی با ایجاد حالات شبه افسردگی می تواند فرد را نسبت به رسیدگی به وضعیت ظاهر خود بی تمایل کند. به این ترتیب شخص بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات پوست و مو قرار می گیرد. افرادی بوده اند که از تشدید خارش پوستی در نتیجه اضطراب گفته اند..
بسیاری از آن ها که تحت استرس و فشارهای روانی هستند از تشدید علایم بیماری های پوستی در نتیجه این فشار روانی صحبت می کنند. به عنوان مثال خانمی مبتلا به بیماری لیکن پلان بود. این شخص چندین بار به داروخانه مراجعه کرد. برای بیماری لیکن پلان نیاز به مصرف دهان شویه داشت. او به صراحت تاکید داشت که فشار های روانی می تواند زمینه ساز بدتر شدن علائم اش شود. گزارش هایی از تشدید سوریازیس در نتیجه اضطراب و افسردگی وجود دارد. این افراد معمولا در گزارش هایی که از زندگی شخصی خود ابراز کرده اند، روش درمان را شامل استفاده از فرآورده های پوستی و داروهای اعصاب مطرح کرده اند.
استرس یا فشار روانی اجتماعی می تواند باعث بدتر شدن مشکلات پوستی شود. این فشار روانی با افزایش سطح کورتیزول می تواند بسیاری از مشکلات پوستی را تشدید کند. برای مثال، استرس می تواند زمینه را برای بروز بیماری های پوستی مانند سوریازیس و انواع درماتیت فراهم کند. استرس می تواند باعث تشدید بیماری های اتوایمیون مانند لیکن پلان شود. استرس می تواند باعث آسیب به سیستم ایمنی شود.
استرس حتی می تواند خشکی و اگزمای پوستی را تشدید کند. بنابراین باید در نظر داشت که بسیاری از بیماری های پوستی می تواند نتیجه بروز حملات عصبی یا استرس باشد. بنابراین باید در نظر داشت که در بسیاری از اوقات درمان بیماری های پوستی نیازمند درمان ریشه ای اضطراب است.
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .