ویروس هرپس، منجر به نوعی از عفونت میشود که علائم آن تاول و زخم روی مخاط اندامهای مختلف است. این ویروس در اثر تماس مستقیم منتشر میشود. بیماری هرپس، قابل التیام است ولی به طور کامل درمان نمیشود.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleعامل این بیماری ، ویروسی به نام هرپس کامپلکس (HSV) است. دو نوع ویروس هرپس نوع 1 و نوع 2 وجود دارد.
دو نوع ویروس نوع 1 و نوع 2 هرپس سیمپلکس وجود دارد. ویروس نوع 1 از طریق دهان و ویروس نوع 2 از طریق تماس جنسی انتقال پیدا میکند. ویروس نوع 1 باعث ایجاد تبخال و فرم تناسلی بیماری میشود. ویروس نوع 2 هرپس کمپلکس، منجر به این بیماری تناسلی میگردد.
بسیاری از افراد مبتلا به ویروس هرپس سیمپلکس، علامت ندارند یا دچار علائم خفیف میشوند.
ایجاد تاول و زخمهای دردناک، از علائم ابتلا به باین بیماری هستند که ممکن است مدتی پس از بهبود، دوباره ظاهر شوند. با بروز عفونت، ممکن است تب، درد بدن و ورم غدد لنفاوی دیده شود.
وقتی فرد برای اولین بار به این ویروس مبتلا میشود، علائم متفاوتی از بازگشت ویروس تجربه میکند. وقتی بیماری عود میکند، علائمی مثل خارش، سوزش و تحریکپذیری در ناحیه تبخال حس میشود. نشانههای رایج هرپس دهانی، تبخال و زخم اطراف و داخل دهان و روی لب است. علائم رایج هرپس تناسلی، برجستگی، تاول و زخمهای باز اطراف این قسمت از بدن است.
معمولا علائم در اولین بروز شدید تر و همراه با تب، سردرد، گلودرد، بدن درد و بزرگ شدن غدد لنفاوی هستند. در بروز راجعه این بیماری برای بار دوم به بعد، عوارض این بیماری خفیفتر و مدت درگیری کوتاهتر خواهد بود.
برای درمان علائم این بیماری ، از درمان دارویی استفاده میشود. درمان دارویی، طول مدت بروز علائم و شدت آن را کاهش میدهند اما بیماری را درمان نمیکنند. درمان علائم فرم راجعه هرپس زمانی اتفاق میفتد که دارو طی 48 ساعت بعد از شروع علائم مصرف شود.
داروهایی که در درمان این بیماری استفاده میشوند، آسیکلوویر، فامسیکلوویر و والاسیکلوویر هستند. گاهی با توصیه پزشک، مبتلایانی که زیاد دچار هرپس میشوند، دوز کم روزانه داروی ضدویروس دریافت میکنند تا از بروز علائم پیشگیری شود.
استفاده از استامینوفن، ناپروکسن و ایبوپروفن گزینههای مناسبی برای رهایی از درد ناشی از این بیماری هستند که پس از مشورت با پزشک یا داروساز خود، میتوانید از این داروها استفاده کنید.
ویروس هرپس سیمپلکس به صورت غیر فعال در سلولهای عصبی قرار میگیرد و در صورتی که فعال شود، علائمی مثل تبخال یا زخم ایجاد میشود. عوامل مختلفی باعث فعالیت این ویروس میشوند، شامل:
برای کاهش عوارض هرپس دهانی، نوشیدنیهای خنک مصرف شود. برای التیام هرپس تناسلی، 20 دقیقه در آب ولرم نشسته و از لباسهای گشاد استفاده شود. برای التیام درد مصرف داروهای تسکین دهنده توصیه میشود.
ویروس هرپس نوع 1 معمولا از طریق تماس با زخم، بزاق یا قسمتهای مختلف اطراف دهان ضورت میگیرد. بیشترین احتمال انتقال از طریق زخمهای فعال است. کسانی که به ویروس هرپس نوع 1 مبتلا هستند، دوباره به این ویروس مبتلا نمیشوند ولی ممکن است به ویروس نوع 2 مبتلا شوند.
ویروس هرپس نوع 2 از طریق تماس با ناحیه تناسلی منتقل میشود. این نوع ویروس، حتی بدون وجود تاول و زخم مسری و قابل انتقال است.
وقتی ویروس وارد سلولهای پوستی میشود، درون سلول خود را تکثیر میکند. سپس به سلولهای عصبی وارد میشود و در انتخای این اعصاب باقی میماند و به فرم غیر فعال تبدیل میشود. وقتی ویروس به فرم غیرفعال است، توانایی آلوده کردن فرد دیگری را ندارد. با این حال به محض فعال شدن، دوباره از انتهای سلولهای عصبی به سطح پوست میرسد و باعث ایجاد ضایعه به صورت زخم، تبخال یا تاول میشود.
ابتلا به ویروس هرپس نوع 2، ریسک ابتلا به ایدز را تا سه برابر افزایش میدهد. افرادی که هم به ایدز و هم به HSV مبتلا هستند، بیشتر از سایرین این ویروس را منتقل میکنند.
در بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شدت علائم این بیماری و دفعات عود آن بیشتر است. در این افراد، احتمال مننگوانسفالی (عفونت مغزی) و کراتیتیس (عفونت چشم) بالاتر است.
در موارد نادر هنگام تولد نوزاد از یک مادر مبتلا به این بیماری ، نوزاد دچار عفونت هرپسی میشود که به آن هرپس نوزادی گفته میشود. هرپس نوزادی یک بیماری نادر است که از هر 100،000 نوزاد ده نفر را مبتلا میکند، با این حال یک بیماری خطرناک است که منجر به اختلالات عصبی و مرگ میشود. در صورتی که مادر برای اولین بار در سه ماهه سوم بارداری دچار هرپس شود، بیشتر است.
افرادی که دچار هرپس دهانی (تبخال) فعال هستند، با تماس اجسام و مایعات آلوده به ویروس، این بیماری را به دیگران منتقل میکنند. خانمهای باردار که به هرپس تناسلی مبتلا هستند، باید پزشک خود را از این موضوع مطلع کنند.
تشخیص این بیماری معمولا با مشاهده بلیسترهایی با دیواره نازک داده میشود. با این حال، ممکن است با بیماریهای دیگر علائم مشابهی داشته باشند. بسیاری از بیماران مبتلا به ویروس، علامتی ندارند، بنابراین تستهای مختلفی برای شناسایی ویروس وجود دارد.
تستهای ویرولوژی: برای انجام این تست یک نمونه از مایع ترشح شده از زخم تهیه میشود و ویروس شناسایی میگردد. بهتر است تا 48 ساعت بعد از تشکیل ضایعه، نمونه برداری صورت بگیرد. اگر ضایعه ها خفیف و رو به بهبود باشند، احتمال خطای این تست وجود دارد.
تستهای سرولوژی: این تست آنتیبادیهای HSV-1 و HSV-2 را شناسایی میکند. وقتی بدن با یک عامل عفونتزا مواجه میشود، آنتیبادی مخصوص آن عامل را تولید میکند که حتی پس از بهبودی قابل شناسایی است.
اگر به هرگونه بیماری زمینهای مثل دیابت مبتلا هستید یا در اثر بیماری ویروسی یا شیمی درمانی دچار ضعف سیستم ایمنی شدهاید، با دیدن اولین علائم ابتلا به این بیماری به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین اگر باردار هستید و دچار تبخال یا تاول در اطراف دهان یا ناحیه تناسلی شدهاید، حتما بلافاصله پزشک خود را آگاه کنید.
اگر تبخال یا تاولها دردناک هستند، دچار تب، بدن درد یا هر نوع علامت شدید و آزار دهنده شدید، پزشک شما میتواند داروهای مناسب برای تسکین عوارض این بیماری را تجویز کند.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .