سرطان ریه نوعی سرطان به شدت کشنده است. بررسی ها نشان داده است که نرخ بقای یک ساله فرد بیماری مبتلا به سرطان ریه چیزی نزدیک به کمتر از دو درصد است. این یعنی سرطان ریه عملا مساوی با مرگ است. البته این وضعیت در حال حاضر جهان است. شاید در آینده ای نزدیک بتوان با به کارگیری تکنیک های نوین پیوند عضو و پیوند ریه بر این بیماری خطرناک غلبه کرد.
در حال حاضر یکی از جمعیت هایی که به شدت در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند افراد سیگاری هستند. به طور کلی دخانیات احتمال ابتلا به بیماری های ریوی و در راس آن سرطان را بالا می برند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاز اولین علائم ابتلا به سرطان ریه می توان به سرفه های قطاری اشاره کرد. گاهی ممکن است فرد در آغاز ابتلا به این بیماری علائم برونشیت را نشان دهد. مثلا به تنگی نفسیا حملات شبه آسم مبتلا شود. ممکن است سرفه های مکرر خلط دار داشته باشد. ممکن است دچار علائمی همچون هموپتیزی باشد. یعنی حالتی که در آن خلط خونی همراه با سرفه بالا بیاید. خلطی که به رنگ صورتی روشن است.
سرطان ریه انواع مختلفی دارد. دو نوع از مهمترین آنها عبارت اند از سرطان سلول های کوچک و سرطان سلول های غیر کوچک ریه. به این دو نوع سرطان به ترتیب Small Cell Lung Carcinoma (SCLC) و Non-Small Cell Lung Carcinoma (NSCLC) می گویند. این دو نوع سرطان از جمله مهمترین و کشنده ترین انواع سرطان انسانی هستند. متاسفانه در بسیاری موارد پیوند ریه هم با شکست همراه است. همین موضوع باعث می شود فردی که به سرطان یه مبتلاست، عملا در معرض
از مهمترین ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان ریه، ژنتیک است. علاوه بر ژنتیک عوامل دیگری مانند استعمال سیگار، سابقه مصرف الکل و مصرف غذاهای نامناسب است. عدم تحرک از عوامل دیگری است که می تواند احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهد. سرطان ریه در افرادی که از غذاهای حاوی مقادیر بالای رادیکال های آزاد اکسیداتیو استفاده می کنند یا در معرض تماس با مواد شیمیایی خطرناک هستند،
بیشتر رخ می دهد. به عنوان مثال آن ها که در کارگاه های صنعتی چوب بری و رنگرزی فعالیت می کنند در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند. به خصوص آن ها که برای مدت طولانی در تماس با ترکیبات سمی اکسیدان، رنگ های صنعتی، گرد چوب، گرد فلز، آزبست و … قرار دارند. همه این ترکیبات می توانند در ریه رسوب کنند و ایجاد فیبروز ریوی نمایند. گچ کارها و نقاش ها از این دست افراد هستند.
افراد غیرسیگاری که به این بیماری مبتلا می شوند، علائمی مشابه با سایر افراد نشان می دهند. البته این افراد بیشتر به دلیل تاثیر عوامل ژنتیک به این بیماری مبتلا می شوند. برخی از آن ها هم به دلیل ابتلای مادرانشان به بیماری های عفونی، ضعف سیستم ایمنی، یا اعتیاد مادر به الکل و سیگار به این بیماری دچار می شوند.
برخی از افراد هم به دلیل ریسک فاکتورهای شغلی در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار می گیرند. به عنوان مثال کارگران معدن به شدت در معرض ابتلا به این بیماری هستند. به خصوص آن ها که در محیط هایی همچون کارخانه های سیمان، آسفالت یا مراکز نفتی و پتروشیمی فعالیت می کنند. اشخاصی که در پمپ بنزین ها مشغول فعالیت اند یا به طور مداوم در معرض تماس با مواد شیمیایی هستند، هم از دیگر جمعیت های با ریسک بالای ابتلا به بیماری هستند.
عوامل بروز سران ریه در زنان تفاوت چندانی با مردان ندارند. همان عواملی که در مردان می توانند احتمال ابتلا به سرطان ریه را بالا ببرند، در زنان هم سرطان زا هستند. کاهش سطح عهورمون استروژن در زنان یائسه می تواند یک عامل مستعد کننده ابتلا به سرطان و به خصوص سرطان ریه در زنان باشد. زیرا استروژن نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
مهمترین علت ابتلا به سرطان ریه در کودکان ژنتیک است. نوزادان مادرانی که در دوران بارداری از الکل و سیگار استفاده می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان هستند. این کودکان باید به طور منظم از نظر سلامت ریه تحت نظر باشند. در صورت لزوم باید روش های درمانی مناسب برای این کودکان در نظر گرفته شود.
ترکیبات آلاینده شیمیایی موجود در هوای تنفسی ما از مهمترین عوامل تشدید کننده احتمال ابتلا به سرطان هستند. این ترکیبات عموما ترکیباتی به شدت اکسیدان و سمی به شمار می آیند. ترکیباتی که می توانند به احتمال زیاد باعث افزایش حجم تولید رادیکال های آزاد اکسیداتیو در ریه شوند.
استفاده از منابع غنی از آنتی اکسیدان مانند میان وعده های غنی از آجیل و میوه های خشک می تواند اثرات بسیار مطلوبی داشته باشد. کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده، فست فود ها، غذاهای حاوی محتوای چربی بالا و به خصوص چربی های اشباع شده و ترانس بالا باید در نظر گرفته شود.
استفاده مکرر از این نوع غذاها می تواند به سرعت باعث افزایش احتمال ابتلا به کبد چرب و بالا رفتن چربی خون شود. به این وضعیت اصلاحا دیس لیپیدمی می گویند. در آزمایش خون این وضعیت خود را به شکل بالا رفتن سطوح LDL، VLDL ، TG و پایین آمدن HDL نشان می دهد.
از مهمترین روش های تشخیصی که امروز نیز مثل گذشته در تشخیص سرطان ریه رایج است می توان به تصویربرداری اشعه ایکس، یسی تی اسکن و تصویربرداری به شیوه زونانس مغناطیسی اشاره کرد. این تکنیک سوم در واقع همان MRI است. با استفاده از این تکنیک ها می توان فهمید که آیا توده ای از سلول و مواد التهابی در ریه وجود دارد یا خیر.
در مرحله بعد در صورتی که به سرطانی بودن ضایعات شک نمایند، به سراغ استفاده از روش هایی مانند برونکوسکوپی می روند. با استفاده از روش برونکوسکوپی می توان دریافت که آیا بافت واقعا تومورال هست یا خیر. برونکوسکوپی به ما امکان نمونه برداری از بافت را می بخشد. در مرحله بعد برای تایید سرطانی بودن یا نبودن بافت باید نمونه را به آزمایشگاه پاتولوژی داد تا در مورد آن تصمیم گیری شود. روش های جدیدی مانند ایمونوهیستوشیمی و استفاده از میکروسکوپ فلوئورسانس هم در تشخیص بیماری های ریوی مورد استفاده قرار می گیرند.
برای غلبه بر اعتیاد به سیگار روش های مختلفی وجود دارد. از آن میان می توان به استفاده از سیگار های الکترونیک و پچ های نیکوتین اشاره کرد. یکی دیگر از ترکیباتی که برای ترک اعتیاد به سیگار مصرف گسترده ای دارد، وارنیکلین است. سیگار به دلیل داشتن مقادیر بالایی از انواع آلکالوئید های سمی و خطرناک سرطان زا به شدت سرطان زاست.
ممکن است همه افراد در نتیجه مصرف سیگار به سرطان مبتلا نشوند. این می تواند تا حد زیادی به ژنتیک و همین طور به قدرت کبد و آنزیم های متابولیزان ارتباط داشته باشد. هر قدر شخصی توانایی بیشتری در متابولیزم سموم و زنوبیوتیک ها داشته باشد، طبیعتا کمتر در معرض ابتلا به سرطان ناشی از استعمال سیگار و مصرف الکل خواهد بود. با این حال دود سیگار و قلیان نزدیک به سی هزار ترکیب سرطان زا حضور دارد. این مواد به شدت باعث ایجاد اثرات مخرب بافتی می شود.
استفاده از آنتی بادی های منوکلونال در سال های اخیر گام بلندی در جهت مقابله با سرطان ریه بوده است. ابداع این درمان ها در حوزه Hi-Tech نقش مهمی در کنترل بسیاری از سرطان ها داشته است. به خصوص که این آنتی بادی های منوکلونال عوارض مربوط به داروهای شیمی درمانی کلاسیک را فاقد هستند. از جمله مهمترین داروهای این خانواده می توان به
اگر سرطان ریه به موقع تشخیص داده شود در بسیاری موارد قابل درمان است. یعنی اگر سرطان به فرم پیشرفته نباشد احتمالا از طریق جراحی و شیمی درمانی می توان مشکل را تا حدود زیادی حل کرد. البته اگر بافت سرطانی به ناحیه مغز استخوان سرایت کند و با خون جا به جا شود، وضعیت بغرنج می شود. اساسا یکی از علل کشنده بودن سرطان ریه متاستاز است. سرطان ریه از نوع سلول کوچک شایع ترین نوع این سرطان است.
در حوزه ریه و بیماری های آن فعالیت های تحقیقات گسترده ای شده است. در حال حاضر در ایران یکی از اصلی ترین مراکز این تحقیقات بیمارستان مسیح دانشوری است. بیمارستانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که در زمینه تحقیقات ریه و به خصوص روش های جدید پیوند بافت ریه فعال است. به نظر می رسد یکی از عوامل بروز سرطان ریه ویروس های تنفسی باشند. ویروس هایی که بعضا عفونت ها و بیماری های التهابی سنگینی مانند کووید 19 را به دنبال خواهند داشت.
متاسفانه افراد مبتلا به سرطان ریه طول عمر پایینی دارند. البته این تا حد زیادی به میزان پیشرفت بیماری و زمان تشخیص آن دارد. شوربختانه افرادی که به مراحل پیشرفته بیماری سرطان ریه مبتلا هستند، معمولا در 95 درصد موارد در کمتر از پنج سال از زمان تشخیص ابتلا فوت می کنند. این افراد به شدت ناتوان می شوندو سرفه های مکرر ، توام با تنگی نفس، هموپتیزی، هماتوشزی و خستگی مفرط دارند.
در بسیاری از این افراد ممکن است ثانویه به درمان با داروهای شیمی درمانی شخص دچار عفونت های ریه نیز بشود. عفونت هایی مانند نیومونی ناشی از هموفیلوس آنفلوآنزا، کلبسیلا نیومونیعه، استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A، نیوموکوک، مننگوکوک و ویروس های تنفسی. اینها در نتیجه تضعیف ایمنی ناشی از مصرف داروهای شیمی درمانی ممکن است حاصل آید.
با این همه باید در نظر داشت که اگر سرطان به سرعت تشخیص داده شود و درمان های لازم انجام پذیرد، می توان امیدوار بود شخص برای مدت طولانی تری به زندگی خود ادامه دهد. این افراد ممکن است نیاز به استفاده منظم از اسپری های تنفسی داشته باشند. معمولا این اشخاص به استفاده منظم از N – استیل سیستئین نیاز دارند.
نمونه ای از این محصول به وسیله شرکت داروسازی دانش بنیان دارو افشان شایگان طراحی و فرموله شده است. این محصول موکوفلوگان است. محصولی که به صورت ساشه فرموله و عرضه شده است. محصولی که حاوی 600 میلی گرم پودر N – استیل سیستئین است. محصولی مشابه با همان قرص جوشان ACC.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید به پزشک متخصص مراجعه شود. اگر سرفه های مکرر بیش از سه هفته ادامه پیدا کند. اگر سرفه های طولانی همراه با استفراغ خونی حاصل آید. اگر شخص در ناحیه قفسه سینه درد احساس کند. به خصوص وقتی تنفس می کند. اگر فرد به طور ناگهانی دچار حملات تنگی نفس بی سابقه شده و دچار تنگی نفس می شود و مواردی از این دست همگی نشانه های مهمی از ابتلای شخص به بیماری هستند.
اجتناب از مصرف دخانیات و مصرف مقادیر بالای آنتی اکسیدان در رژیم غذایی از مهمترین ارکان پیشگیری از بروز سرطان ریه است. افراد الکلی باید مصرف الکل و استعمال سیگار را به حداقل برسانند. این مسئله به خصوص در مورد افرادی که ریسک فاکتور ژنتیک را دارند، بسیار مهم است. کسی که در میان اعضای درجه یک خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان و به خصوص سرطان ریه را داشته است، واقعا و به طور جدی باید از استعمال سیگار و مصرف الکل خودداری نماید.
افرادی که در آزمایشگاه های شیمی کار می کنند یا در مراکزی مانند پتروشیمی ها فعال هستند نیز از جمعیت های با ریسک بالای ابتلا هستند. کارگران پمپ بنزین از دیگر افرادی هستند که باید احتیاط کنند. این افراد باید حتما در موارد تماس با این گاز ها و مواد سمی از ماسک های گاز استفاده کنند.
استفاده از دستکش در صورت تماس با مواد شیمیایی نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال متخصصین شیمی دارویی که در زمینه سنتز مواد اولیه دارویی فعال (API) فعالیت می کنند، در معرض ابتلا به انواع بیماری های ریوی هستند. این افراد به دلیل تماس با ترکیبات آلکیله کننده شدیدا در معرض سرطان هستند.
این افراد به همین دلیل باید به صورت دوره ای محل کار خود را عوض کنند. در واقع به این وضعیت اصطلاحا Rotation یا گردش پرسنل می گویند. استفاده از آنتی اکسیدان های قدرتمندی مانند رزورسینول، رزوراترول، مشتقات خانواده کرومان و کرومن همگی می توانند نقش مهمی در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و از جمله بیماری های التهابی مزمن و بیماریهای ریوی داشته باشند.
آسماکر یک کپسول با روکش ژلاتینی سخت است. محصولی حاوی کوئرستین، کولین بی تارترات و آلفا لیپوئیک اسید. محصولی که دارای خاصیت آنتی اکسیدان بسیار قوی است. محصولی که می تواند برای پیشگیری از آسیب های بافتی ریه مورد استفاده قرار گیرد. کپسول آسماکر برای افرادی که به بیماری های التهابی ریه مبتلا می شوند می تواند بسیار مفید باشد.
از جمله شایع ترین این بیماری های التهابی بیماری انسدادی مزمن ریه یا COPD است. این بیماری به دو شکل در دو محدوده سنی متفاوت بروز می یابد. یکی به شکل برونشیت در سنین 40 تا 60 سالگی. به این وضعیت اصلاحا Blue Bloater می گویند. فردی که پوست کبود دارد و معمولا کمی چاق است. به خصوص در ناحیه اطراف قفسه سینه. فرم دوم که معمولا در سنین بالای 65 سال بروز می یابد آمفیزم ریه است.
حالتی که در آن فرد وزن زیادی از دست می دهد. پوست شخص مبتلا حالت برافروخته دارد و به سختی نفس می کشد. به این حالت هم اصطلاحا Pink Puffer می گویند. در هر دو مورد ترکیباتی مانند کوئرستین می توانند باعث مهار واکنش های التهابی شوند. این ترکیب یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند از خانواده فلاونوئید هاست. این ترکیب می تواند اثرات مخرب و سمی رادیکال های آزاد اکسیداتیو را از بین ببرد. رادیکال های آزاد اکسیداتیوی که هم باعث تخریب ریه در بیماری های التهابی ریه می شوند. هم می توانند احتمال ابتلای فرد به سرطان را بالا ببرد.
سرطان ریه یکی از خطرناک ترین انواع سرطان انسان است. در حال حاضر ابتلا به سرطان ریه تقریبا با مرگ مترادف است. البته یکی از دلایل این وضعیت ناخوشایند بالا بودن احتمال شکست پیوند ریه است. وقتی ریه پیوند می خورد متاسفانه به دلایلی که هنوز ناشناخته است، احتمال پس زده شدن پیوند بالا می باشد. یکی از روش های مناسب برای پیشگیری از این بیماری در افراد مستعد، کاهش مصرف سیگار و الکل است.
اصلاح شیوه و عادات زندگی یا Life Style نیز در این زمینه می تواند بسیار موثر باشد. ورزش منظم، اصلاح رژیم غذایی ، تحرک کافی و اجتناب از کم خوابی و پرخوابی نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد. یکی از محصولاتی که می تواند در پیشگیری از این بیماری به ما کمک کند، مکمل آسماکر است. این مکمل به صورت کپسول طراحی و فرموله شده است. محصولی حاوی کوئرستین، کولین بی تارترات و آلفا لیپوئیک اسید. محصولی که می تواند با قدرت بالای آنتی اکسیدانی خود مانع از فعالیت مخرب رادیکال های آزاد اکسیداتیو شود.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .