آرتروز یا به زبان علمی تر و دقیق تر استئوآرتریت اختلالی مزمن و بسیار شایع است. اختلالی که تا حد زیادی ریشه ژنتیکی دارد. این اختلال بیشتر در افراد سالمند دیده می شود. هر چند اختصاص و انحصاری به افراد سالمند ندارد. آرتروز در زنان بیشتر شایع است. در زنان در سنین بعد از یائسگی به دلیل کاهش شدید سطح هورمون استروژن تراکم استخوان ها کاهش می یابد.
به همین دلیل زنان در سنین بعد از یائسگی بیشتر در معرض ابتلا به استئوپروز (Osteoporosis) یا پوکی استخوان قرار می گیرند. هم چنین غضروف مفصلی تدریجا در معرض آسیب قرار می گیرد. بعضی از افراد به دلیل مشکلات حرکتی ثانویه به آرتروز ممکن است دچار سقوط شوند. این سقوط ممکن است در افراد مزبور به ضربه مغزی منتهی گردد. رویدادی بسیار خطرناک.
بنابراین باید برای پیشگیری از این رویدادهای جبران ناپذیر فکری کرد. به یکی از فرآورده هایی که می تواند در کنترل این فرآیند مخرب موثر باشد، مکمل های حاوی کلسیم است. مکمل های حاوی کلسیم از جمله استئوکلسیزین دارو افشان شایگان به خوبی می توانند با بالا بردن سطح کلسیم پلاسما مانع از این فرآیند مخرب شود. مکمل های ورزشی و به طور کلی فعالیت بدنی و ورزش هم در پیشگیری از استئوآرتریت تاثیر شگرفی دارد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleآرتروز یا استئوآتریت یک بیماری مزمن مفصلی – استخوانی است. در این بیماری غضروف مفصلی تخریب می شود. علت اصلی این واکنش التهاب مزمن غضروف مفصلی است. همان طور که گفتیم در این فرآیند التهابی تدریجا بافت غضروفی تخریب می شود. این یعنی عوامل محافظت کننده از انتهای استخوان ها از بین می رود.
به این ترتیب دو انتهای استخوان که در ناحیه مفصل به هم نزدیک می شوند، روی هم ساییده می شوند. این وضعیت باعث ایجاد درد می شود. درد مزمنی که با حرکت کردن تشدید می شود. درد شدیدی که در صورت ادامه می تواند با ایجاد افسردگی و تغییرات خلقی هم همراه باشد. مهم ترین روش برای درمان علائم همراه با این بیماری تزریق داخل مفصلی غضروف مفصلی است.
این فرآورده یعنی غضروف مفصلی حاوی مقادیر بالایی هیالورونیک اسید است. ترکیبی از خانواده گلیکوزآمینوگلیکان ها که یک هتروپلی ساکارید است. این هتروپلی ساکارید ها با جذب آب مرطوب می شوند و حجیم می گردند. به این ترتیب یک ماهیت محافظ و ضربه گیر خواهند یافت. آرتروز گاهی در اثر چاقی مفرط و گاهی در اثر کاهش وزن سریع و شدید روی می دهد.
آرتریت یک بیماری التهابی توام با ورم و یخ زدگی مفاصل است. شخص در ابتدای روز و پس از بیدار شدن از خواب در مفاصل خود احساس سفتی (Stiffness) می کند. بعد از مدتی حرکت کردن مفصل آزاد تر می شود و حرکت آزادانه تری پیدا می کند. این فرق اساسی آرتریت با آرتروز است. آرتریت یا التهاب مفصلی را با نام دیگر آرتریت روماتوئید هم می شناسند.
در آرتریت روماتوئید یک اختلال خودایمنی در بدن رخ می دهد. سیستم ایمنی بدن علیه آنتی ژن های کپسول مفصلی خودی شروع به ساخت اتوآنتی بادی می کند. اتوآنتی بادی هایی که به این کپسول مفصلی می چسبند و باعث به کارگیری فاکتور کمپلمان می شوند. به دنبال فعال شدن فاکتور کمپلمان فرآیند فاگوسیتوز شروع می شود.
این فرآیند در نهایت باعث آزاد سازی فاکتورهایی می شود که کپسول مفصلی را تخریب می کند. این تخریب باعث ورم و به دنبال آن درد مفصلی می شود. برخی از مقالات و مطالعات نشان داده است که کم خونی می تواند با تشدید آرتروز همراه باشد.
از جمله مهمترین علائم آرتروز می توان به درد مفصلی اشاره کرد. شخص به خصوص در نتیجه راه رفتن و حرکت دچار درد می شود. معمولا یکی از مهمترین و شایع ترین علائم آرتروز درگیری مفصل زانو است. شخص در نتیجه راه رفتن و حرکات دچار درد شدید در ناحیه مفصل زانو می شود. در آرتروز ممکن است یک یا چند مفصل درگیر باشد. مفاصلی که وزن بیشتری را باید تحمل کنند، بیشتر در معرض درد های استئوآرتریت هستند.
انحراف انگشتان گاهی در استئوآرتریت دیده می شود، اما این علامت در مبتلایان به آرتریت روماتوئید بیشتر دیده می شود. آرتریت روماتوئید همان بیماری است که در میان عوام با نام روماتیسم شناخته می شود.
درد کمر (Backache) علل و عوامل مختلفی دارد. گاهی علت اصلی بروز این اتفاق، هرنی دیسک کمر است. یعنی بیرون زدگی دیسک کمر که به نخاع فشار وارد می کند. این وضعیت باعث ایجاد درد آزارنده ای در ناحه کمر می شود. گاهی هم این اختلال در ناحیه گردن مشاهده می شود. این بیرون زدگی می تواند درد را نه تنها در ناحیه کمر، بلکه حتی در پشت باسن و کف پا هم ایجاد کند.
گاهی هم این درد و تغییر وضعیت ستون فقرات ناشی از تخریب غضروف بین مهره ای است. رویدادی که در نهایت باعث کوتاهی قامت فرد و خمیدگی وی می شود. این وضعیت با درد شدیدی در ناحیه کمر همراه است. روش های مختلفی برای کنترل این درد مورد استفاده قرار می گیرد. از آن میان به لیزرتراپی و اوزون درمانی می توان اشاره کرد.
هر چند در برخی موارد حتما باید به سراغ روش های جراحی رفت، اما روش پیشنهادی جراحی نیست. زیرا با ریسک های فراوانی می تواند همراه باشد.
از جمله مهم ترین غذاها برای مقابله و پیشگیری از آرتروز غذاهای حاوی کلسیم هستند. کرفس، ساقه کلم، لبنیات، و کنگر فرنگی از جمله مهمترین غذاها برای پیشگیری از علائم آرتروز هستند. کلسیم هم چنین به میزان زیادی در مغز ها وجود دارد. مصرف میان وعده های غذایی که حاوی کلسیم بالا هستند می تواند در پیشگیری از این اختلال به خصوص در افراد مستعد موثر باشد.
آرتروز در درجه اول یک بیماری ژنتیکی است. این افراد حتما باید غذاهای حاوی کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانند. حبوبات و گیاهان خانواده لگوم حاوی مقدار قابل توجهی زینک، کلسیم، آهن، و فولات هستند. مصرف این دسته از غذاها حتما باید جزء رژیم غذایی روزانه یک فرد مستعد ابتلا به آرتروز باشد. کلسیم همچنین در ماهی و غذاهای دریایی به وفور یافت می شود.
آرتروز یا استئوآرتریت یک بیماری بسیار شایع به خصوص در سنین بالاتر از شصت سال است. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، معمولا دچار درد مزمن آزارنده هستند. این افراد در انجام کارها و فعالیت های خود ممکن است دچار اختلال شوند. آرتروز یا استئوآرتریت در زنان سالمند بیشتر دیده می شود. ظاهرا به این دلیل که سطح پلاسمایی هورمون استروژن در بدن این افراد ناگهان افت می کند.
این وضعیت باعث افت شدید تراکم یا توده استخوان خواهد گردید. روش درمانی اصلی و انتخابی پیشنهادی برای درمان این بیماری تزریق غضروف بین مفصلی است. برای تسکین درد این بیماران البته می توان از تجویز مسکن ها به صورت موقت بهره گرفت. با این حال مصرف مسکن نباید به مدت طولانی ادامه پیدا کند. چون با بروز عوارض جانبی بسیاری می تواند همراه باشد.
استفاده از استئوکلسیزین به دلیل وجود کلسیم و منیزیم دارو افشان شایگان می تواند در کمک به پیشگیری از بروز استئوپوروز و آرتروز موثر باشد. استفاده از مکمل مگ پیرو حاوی منیزیم نیز می تواند به کنترل بهتر درد های مزمن توام با این اختلالات کمک کند.
منابع
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .