تومور مجموعه ای از سلول هاست که به صورت غیرطبیعی رشد و تکثیر حاصل کرده اند. این سلول ها ممکن است در یک قسمت از بدن به صورت متمرکز باقی بمانند. یا آن که از نقطه ای به نقطه دیگر مهاجرت کنند. تومورهای بدخیم معمولا قدرت انتقال از جایی به جای دیگر را دارند. بهطور کلی چیزی به اسم تومور خوب وجود ندارد. به عبارت ساده تر رایج تومور خوب تومور مرده است!
این تودههای متشکل از سلولهای جهشیافته و ناکارآمد، میتوانند باعث درد و تغییر شکل شوند، به اندامها دست اندازی کنند و در بافت های مختلف جایگزین شوند. تومور در واقع مجموعه ای از سلول ها با قدرت تقسیم پذیری بی پایان است. وقتی حضور تومور در بدن تشخیص داده می شود، پزشک ابتدا باید مشخص کند تومور خوش خیم است یا بدخیم.
این کار با استفاده از روش های پاتولوژی و عکس برداری صورت می گیرد. برای تشخیص قطعی بدخیم یا خوش خیم بودن تومورها باید از بافت تومورال نمونه تهیه کرد. این نمونه باید در محیط کشت مناسبی قرار داده شود. باید تکثیر حاصل کند. سلول های حاصل از این تکثیر باید بررسی شوند. به خصوص با استفاده از روش های سیتولوژی و پاتولوژی. باید در نظر داشت که تشخیص تومور خوش خیم و بدخیم اهمیت بسیار دارد. اما گاهی نمی توان به این راحتی در مورد پیش آگهی یا پروگنوز انواع تومورها قضاوت کرد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleتومورهای خوش خیم و بدخیم از نقطه نظر پروگنوز با هم فرق دارند. معمولا تومورهای خوش خیم چنان که از نامشان بر می آید، درمان پذیرتر هستند. این تومورها معمولا به مکان های مشخصی در بدن محدود هستند. تهاجمی نیستند. در جریان خون شروع به حرکت نمی کنند. در واقع قدرت این تومورها برای آنژیوژنز پایین است. این تومورها نمی توانند آنزیم های خانواده متالوپروتئیناز را با قدرت بالا تولید کنند. آنزیم هایی که نقش بسیار مهمی در گسترش بیماری و کاهش پروگنوز آن دارند.
برای درمان تومورهای خوش خیم معمولا از روش جراحی استفاده می کنند. بعد از جراحی ممکن است از روش های شیمی درمانی استفاده شود تا سلول های تومورال باقیمانده یا Residual کاملا نابود شوند. این کار برای این انجام می شود که باقیمانده ای از سلول ها در محل نداشته باشیم تا بخواهد دوباره منشا بروز تومور جدید شود. گاهی ممکن است از روش های دیگری مانند پیوند بافت هم برای درمان برخی انواع تومورها و سرطان ها استفاده شود. از جمله در مبتلایان به لوکمی ممکن است نیاز به پیوند مغز استخوان باشد.
برای درمان تومورهای بدخیم اولا روش های پایه درمان که در مورد تومورهای خوش خیم استفاده می شود به کار می رود. اما از آن جا که این سلول ها ممکن است از جایی به جای دیگر مهاجرت کنند، بسیار مهم است که حتما برای کنترل بهتر بیماری از روش های درمان هدفمند استفاده شود. استفاده از داروهای موسوم به شیمی درمانی مانند سیس پلاتین برای دوره های کوتاه مدت توصیه می شود.
اما به هیچ وجه نباید این درمان ها برای طولانی مدت به کار برده شود. در عوض استفاده از روش های درمان شیمی درمانی در حال حاضر از روش هایی مثل استفاده از آنتی بادی های منوکلونال استفاده می شود. آنتی بادی های منوکلونال گروهی از داروهای قابل استفاده برای درمان بیماران مبتلا به نئوپلازی های بدخیم است. این داروها معمولا در دسته داروهای بیولوژیک قرار می گیرند.
چون بسیاری از آن ها با استفاده از ارگانیزم های زنده مانند باکتری ها و پستانداران تولید می شوند. این آنتی بادی ها می توانند به طور اختصاصی به آنتی ژن های سطح سلول های تومورال متصل شوند. در ادامه آنتی بادی از ناحیه بازوی Fc یا قطعه C به فعال سازی سیستمی به نام کمپلمان می پردازد. این سیستم به دنبال خود باعث ایجاد فرآیندی به نام اپسونیزاسیون می شود.
این فرآیند به فراخوانی سلول های فاگوسیت می پردازد. سلول های فاگوسیت با اتصال به ناحیه Fc از خود مقدار زیادی سموم و ترکیبات مخرب و آنزیم های رپوتئولیتیک آزاد می کنند. این ترکیبات باعث تخریب کامل سلول سرطانی می شوند.
از جمله مکمل های مفید برای کمک به پیشگیری و درمان سرطان مکمل های حاوی ترکیباتی مانند کوآنزیم کیوتن و کوئرستین هستند. استفاده فراوان از منیزیم هم می تواند به پیشگیری از سرطان ها کمک کند. مطالعات نشان داده است که کمبود منیزیم در رژیم های غذایی می تواند با بروز برخی سرطان ها لااقل در موش رابطه داشته باشد.
آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی مانند فلاونوئید، ویتامین E و ویتامین C از مهمترین ترکیبات با اثر ضد تومور به شمار می آیند. به عنوان مثال ترکیبی به نام کوئرستین و آلفا لیپوئیک اسید از مهمترین ترکیبات آنتی اکسیدان هستند. این ترکیبات در فرمولاسیون مکمل آسماکر داروافشان شایگان استفاده شده است. این مکمل در پیشگیری از بیماری های مزمن ریوی بسیار مفید است.
ورزش منظم هوازی و کاهش وزن نقش مهمی در پیشگیری از بروز بیماری های مزمن مانند سرطان و دیابت دارند.
برخی از پژوهش ها نشانگر تاثیر عوامل روانشناختی در شروع و پیشرفت تومورها هستند. وقتی فرد مبتلا از بیماری خود اطلاع می یابد ممکن است روحیه ای بسیار شکننده داشته باشد. در این افراد عصبانیت، خشم، اضطراب و احساس پوچی به طور گسترده ای مشاهده می شود. این افراد ممکن است به سرعت در معرض ابتلا به افسردگی قرار گیرند.
سرطان می تواند باعث اختلال در عملکرد اجتماعی شخص گردد. باید تاکید داشت که اگرچه بخشی از نرخ مرگ و میر در سراسر جهان ناشی از ابتلا به سرطان می باشد، اما در بسیاری از موارد بیماران مبتلا به تومورهای خوش خیم و بدخیم به راحتی تحت درمان قرار می گیرند و به راحتی تا سالها زندگی می کنند. ضعف روحیه بیماران مبتلا به سرطان ممکن است آن ها را در معرض آسیب های جدی تری قرار دهد. بعد از درمان بیماری هم باید تا مدت ها بیمار را تحت نظر قرار داد.
در طول تمام سال هایی که از تشخیص و درک مکانیزم های ایجاد سرطان گذشته است، روش های مختلفی برای درمان سرطان ابداع شده است. از جراحی و روش های نوین آن گرفته تا انواعی از داروهای ضد تومور جدید. هدف اصلی ابداع درمان های جدید ضد تومور این بوده است که در عین افزایش کارایی ضد تومور احتمال بروز عوارض جانبی کاهش یابد.
مدتی قبل ربات پیشرفته ای به حوزه درمان و تشخیص تومور معرفی شد که به آن ربات سایبرنایف می گویند. این ربات می تواند تومورهای سرطانی را بدون کمترین درد و خونریزی از بین ببرد. سایبرنایف یا چاقوی سایبری هم اکنون تنها رباتی است که قابلیت شگفت انگیزی در درمان تومور مغزی، توده های نخاع، رطان پروستات، تومورهای ریه و … دارد.
با تکیه بر این تکنولوژی هم اکنون بسیاری از انواع تومورها قابل درمان است. این محصول دانش بنیان در حال حاضر جایگزین یا آلترناتیو بسیار مناسبی برای روش های جراحی کلاسیک به شمار می آید. باید در نظر داشت که برخی انواع تومورها در نواحی بسیار حساسی قرار دارند. به عنوان مثال برخی تومورها در نواحی خاصی مانند ساقه مغز یا مخچه بروز می یابند که دسترسی جراح کلاسیک به آن سخت است. نیای این روش الکتروسرجری و میکروسرجری بود که سالها قبل معرفی شد.
یکی از تکنولوژی های جدید در درمان سرطان براکی تراپی است. نوع خاصی از پرتودرمانی. براکی تراپی یا نزدیک درمانی نوعی تکنیک پرتودرمانی است که در آن چشمه ای از اشعه مخرب تومور در نزدیکی ناحیه نیازمند درمان قرار داده میشود. از این روش غالباً برای مداوای سرطان پروستات، سرطان رحم و سرطانهای سر و گردن استفاده میشود.
برخی مطالعات نشان داده است که عوامل محیطی بیش از عوامل ژنتیکی در ارتباط با بروز سرطان است. به عنوان مثال بررسی های اپیدمیولوژیک نشان داده است که استعمال سیگار با افزایش احتمال ابتلا به برخی سرطان ها در ارتباط است. در راس همه این سرطان ها می توان به سرطان ریه اشاره کرد. افرادی که اضافه وزن دارند و کم تحرک هستند هم در معرض ابتلا به این بیماری ها هستند. کم تحرکی و مصرف زیاد چربی می تواند با افزایش احتمال ابتلا به تومورهای کبدی همراه باشد. یکی دیگر از عوامل محیطی بسیار مهم در افزایش احتمال ابتلا به تومورهای مختلف عفونت های ویروسی است.
یکی دیگر از اساسی ترین ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری های مزمن ژنتیک است. وجود برخی ژن های خاص در ساختار ژنوم سلول های انسان می تواند با افزایش احتمال ابتلا به برخی سرطان ها همراه باشد. به عنوان مثال وجود ژن های BRCA1 و BRCA2 می تواند با بروز سرطان سینه و سرطان تخمدان در خانم ها در ارتباط باشد. البته باید در نظر داشت که وجود یک جهش ژنتیکی در ژنوم انسان لزوما با بروز سرطان همراه نخواهد بود. برخی دیگر از انواع سرطان مانند سرطان های دستگاه گوارش، سرطان رخم، سرطان کلیه و سرطان پانکراس می تواند با ژن های MSH، MLH، PMS، APC و EPCAM در ارتباط باشد.
افرادی که به تومورهای خوش خیم و بدخیم مبتلا می شوند، باید برخی آموزش های جنرال را ببینند. به خصوص آن ها که در معرض شیمی درمانی قرار دارند. از مهمترین ارکان مراقبتی در این بیماران پیشگیری از عفونت است. رعایت اصول بهداشتی، عدم استفاده از داروهایی مانند استامینوفن و آسپیرین به صورت روتین و شستن دست ها بسیار مهم است.
در نواحی از پوست که ملتهب و قرمز است باید از مصرف صابون های عادی و عطر خودداری کرد. برای شستشو باید از آب ولرم استفاده شود. استفاده از آب بسیار سرد یا بسیار گرم مشکل ساز است. باید بر روی پوست از لباس پنبه ای استفاده کرد. چون این بیماران به خصوص در نواحی تزریق یا تابش اشعه ممکن است دچار تحریک پوستی شوند. برای کاهش میزان التهاب در ناحیه تحریک شده می توان از پماد ویتامین A یا مخلوط ویتامین A و D استفاده کرد. افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفته اند حتما باید از مسواک های نرم یا فوق نرم استفاده کنند.
این افراد باید هر 2 ساعت در طول ساعات بیداری و هر 6 ساعت در طول ساعات شب از محلول نرمال سالین برای شستشوی دهان استفاده کنند. این افراد ممکن است دچار کاهش ترشح بزاق شوند. در این موارد بسیار مهم است که از آب نبات های بدون قند، تکه های یخ یا ماست پروبیوتیک برای افزایش بزاق استفاده کرد. در برخی از بیماران ممکن است احتمال بروز عفونت های قارچی دهان افزایش یابد.
در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از قطره نیستاتین داشته باشیم. در برخی از بیماران ممکن است آفت های دهان بروز یابد. در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از اسپری ها و محلول های بی حس کننده موضعی مانند لیدوکائین در حضور دیفن هیدرامین داشته باشیم.
این افراد باید از مصرف غذاها و نوشیدنی های بسیار گرم و سرد یا غذاهای تند و پرادویه خودداری کنند. برای کاهش میزان ریزش مو می توان از کیسه یخ در ناحیه کف سر در فاصله 10 دقیقه قبل و 30 دقیقه بعد از شیمی درمانی استفاده کرد. باید در طول دوره درمان با داروهای شیمی درمانی از شانه زدن و برس کشیدن بیش از حد موها خودداری شود.
حتما باید به بیمار تاکید کرد که ریزش مو در این بیماران کاملا موقتی است و مدتی پس از اتمام درمان رویش مو مجددا آغاز می شود. برای کنترل حالت تهوع 30 تا 40 دقیقه پیش از شیمی درمانی باید از داروهای ضد تهوع مانند ژرانیسترون استفاده کرد. دریافت مقادیر کافی مایعات از راه وریدی می تواند در کاهش حالت تهوع موثر باشد. زیرا غلظت دارو را در خون پایین تر می آورد. در طول روزهای پس از شیمی درمانی باید بیمار را به استراحت تشویق کرد. باید فرد از غذاهای حاوی مقادیر بالای پروتئین و قند پایین استفاده کند. برای تراشیدن موها بهتر است به جای تیغ از ریش تراش برقی استفاده شود.
در صورت مشاهده خون در مدفوع یا بروز خون مردگی یا اکی موز در پوست یا استفراغ خونی باید به پزشک اطلاع داد. از مصرف مایعات به همراه غذا باید خودداری شود. اما در طول روز باید مایعات کافی از راه خوراکی مصرف شود. برای پیشگیری از بروز خونریزی بیشتر باید مانع از مصرف خودسرانه آسپیرین شویم.
اساسی ترین عامل پیشگیری از سرطان سیستم ایمنی است. تقویت سیستم ایمنی در تمام ما باید خط نخست مقاومت در برابر سرطان باشد. بسیار مهم است که شخص از سطح ایمنی مناسب برای مقابله با این بیماری برخوردار باشد. استفاده از میان وعده های غذایی مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بسیار مهم است.
مثلا میان وعده هایی که حاوی مقادیر بالای اجتناب از مصرف غذاهای چرب و شیرین بسیار اهمیت دارد. ورزش منظم و اجتناب از مصرف سیگار و الکل از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمن صعب العلاج مانند سرطان هستند.
متاسفانه در برخی موارد درمان بیماران مبتلا به تومورهای خوش خیم و بدخیم هزینه های سنگین و سرسام آوری دارد. به همین خاطر خوشبختانه برخی مراکز درمانی در سراسر ایران و جهان بنیاد نهاده شده اند. این مراکز حالت خیریه دارند. در واقع با حمایت خیرین هزینه خاصی از بیماران دریافت نمی کنند. بیمه های درمانی هم تلاش می کنند بتوانند تا حدود زیادی هزینه های مرتبط با این داروها را تامین کنند.
در ایران موسساتی مانند محک و مهرانه به عنوان موسسات خیریه حمایت از بیماران خاص در این زمینه فعال هستند. همچنین بنیاد برکت در ایران با احداث یک مرکز قدرتمند تشخیص و درمان کوشیده است گام موثری در جهت مقابله موثر با سرطان بردارد.
فردی که درمان تومور برای او انجام شده است باید از نظر غذایی و مصرف مکمل احتیاطاتی داشته باشد. مصرف هر نوع مکملی برای این بیماران مناسب نیست. مصرف مکمل های تغذیه ای حتی آن ها که آنتی اکسیدان هستند باید با نظر پزشک معالج صورت پذیرد. مصرف غذاهای چرب و شیرین باید در این بیماران به حداقل برسد.
مصرف قند بالا می تواند وضعیت بیمار را به شدت بدتر کند. بنابراین این بیماران باید با مصرف غذاهای تازه و غیرفرآوری شده به حفظ وضعیت سلامت خود کمک کنند. بسیار مهم است که این بیماران از سبزی های تازه حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان استفاده کنند. استفاده از مواد غذایی بسیار چرب در بیماران مبتلا به تومورهای کبد باید به حداقل برسد. همچنین بیماران مبتلا به سرطان سینه باید از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند.
بسیار مهم است که بیمار مبتلا به سرطان از یک رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی پیروی کند. بیماران مبتلا به سرطان نباید از هر مکمل غذایی استفاده کنند. مصرف مقادیر بالا از ترکیبات موسوم به آنتی اکسیدان در این بیماران بسیار مهم است. به خصوص ترکیبات خانواده فلاونوئید و ترکیباتی مانند کوئرستین. در زمینه درمان بیماری های مزمن ریوی استفاده از مکمل هایی مانند آسماکر دارو افشان شایگان می تواند بسیار مفید باشد.
کپسول آسماکر دارو افشان شایگان می تواند به دلیل برخورداری از مقادیر بالای کوئرستین و آلفا لیپوئیک اسید از بسیاری از بیماری های التهاب مزمن پیشگیری کند. همچنین مصرف منظم این مکمل می تواند مانع از پیشرفت بیماری های التهابی به سمت ایجاد سرطان شود. این مکمل می تواند به تنظیم فعالیت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
متاسفانه بسیاری از بیماران مبتلا به این بیماری به محض اطلاع از بیمار بودن خود دچار فروپاشی روحی می شوند. بسیاری از این بیماران نمی دانند در غالب موارد سرطان درمان پذیر است. به خصوص اگر به موقع تشخیص داده شود. افراد زیادی هستند که در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستند اما بیماری آن ها کاملا کنترل شده است.
بسیاری از این بیماران هم بعد از انجام جراحی و چند دوره محدود شیمی درمانی یا پرتودرمانی بهبودی کامل خود را باز می یابند. البته ممکن است لازم باشد تا مدت مدیدی از داروهای خاصی به صورت خوراکی استفاده کنند. به عنوان مثال برخی از بیماران مبتلا به سرطان سینه برای پیشگیری از بروز مجدد بیماری ممکن است از داروهایی مانند لتروزول برای مدت طولانی استفاده کنند.
گاهی هم ممکن است در این بیماران نیاز به مشاوره روان پزشکی و تجویز داروهای ضد افسردگی باشد. به هر حال باید بیمار کاملا دریابد که اظهارات مشاور و تیم درمان در این مورد صرفا برای دلداری دادن و همدردی نیست. بلکه از واقعیت نشات می گیرد. بیمار باید از آمار موفقیت در زمینه درمان سرطان آگاه شود. باید بداند که بسیاری از موارد مشابه بیماری با تشخیص صحیح و به موقع قابل درمان قطعی است.
از جمله راهکارهای نوین برای درمان سرطان می توان به استفاده از آنتی بادی های منوکلونال اشاره کرد. آنتی بادی ترکیبی گلیکوپروتئینی است. این ترکیب می تواند در نتیجه تزریق یک آنتی ژن به بدن موجودات زنده تولید شود. پیچیدگی ساختار آنتی بادی ها باعث می شود، ساخت آن ها به صورت سنتتیک کمی دشوار باشد. متاسفانه هزینه های مرتبط با تولید این محصولات بالاتس.
به همین خاطر معمولا بیمه ها تلاش می کنند تا حد امکان این داروها را تحت پوشش بگیرند. داروهای جدید خانواده مهارکننده تیروزین کیناز از دسته ترکیبات آنتی تومور جدیدتری هستند که عوارض به مراتب کمتری دارند. این ترکیبات به صورت اختصاصی تری در درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرند.
سرطان نوعی بیماری است که طی آن رشد غیرطبیعی سلولهای تغییر یافته با توانایی حمله یا انتشار به سایر قسمتهای بدن روی می دهد. به عبارت دیگر سرطان می تواند با متاستاز همراه باشد. سرطان ها به دو نوع کلی خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. این تقسیم بندی بر اساس میزان تمایل سلول ها به متاستاز و پاسخ دهی به درمان صورت می گیرد.
امروزه بیش از صد نوع سرطان در بدن انسان تشخیص داده شده است. سلول های سرطانی مکانیزم های کنترل تقسیم را از دست داده اند. علائم ابتلا به بیماری بسته به شرایط بیمار و نوع سرطان می تواند متفاوت باشد. اما معمولا خونریزی های غیرعادی و سرفه های طولانی مدت و قطاری می تواند نشان از این بیماری داشته باشد. افرادی که بدون سابقه قبلی و به طور ناگهانی دچار کاهش وزن می شوند هم باید از نظر ابتلا به این اختلال مورد بررسی قرار گیرند.
البته کاهش وزن در بسیاری موارد می تواند نتیجه ابتلا به اختلالات هورمونی هم باشد. گاهی ممکن است علائم اولیه سرطان به صورت تغییر در قوام مدفوع خود را نشان دهد. در سرطان پستان ممکن است احساس حضور توده یا سفتی در محل بافت پستان رخ نمایان کند. در هر حال تشخیص زودهنگام سرطان یکی از عواملی است که به بهبود پروگنوز یا پیش آگهی بیماری کمک می کند.
درمان های رایج برای سرطان و تومورهای خوش خیم و بدخیم شامل جراحی، رادیوتراپی یا پرتودرمانی و شیمی درمانی است. البته در سال های اخیر استفاده از درمان های هدفمند برای کنترل سرطان بسیار رشد کرده است. در راس همه این درمان ها آنتی بادی های منوکلونال قرار دارند. باید در نظر داشت استفاده از برخی مکمل ها ممکن است بتواند به درمان انواع سرطان کمک کند.
البته در مقابل باید دقت داشت که استفاده از برخی مکمل ها باید به حداقل برسد. تشخیص این مسئله با پزشک معالج است. یعنی این که هر مکمل و هر محصولی برای این بیماران قابل استفاده نیست. یکی دیگر از نکات مهم در پیشگیری از بروز سرطان تغذیه مناسب و ورزش است.
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .