ترک های پوستی بارداری (Stretch Marks) خطوط فرورفته ای روی نواحی مختلف پوست است. گاهی به این اختلال سلولیت هم گفته می شود. اما از آن جا که سلولیت عموما نام عفونت های بافت نرم است، بهتر است برای نام بردن از ترک های پوستی، عبارت سلولیت مورد استفاده قرار نگیرد.
نواحی از جمله پستان، شکم، باسن. این خطوط فرو رفته دردناک نیستند و عوارض ناخوشایند جدی ندارند. اما بسیاری از افراد از تغییراتی که در نتیجه این خطوط فرو رفته در ظاهر پوست ایجاد می شود، احساس خوشایندی پیدا نمی کنند. به همین دلیل به دنبال رفع آن ها هستند. ترک های پوستی تازه رنگی هستند.
رنگ های مختلفی مانند آبی، مشکی، قرمز و صورتی. اما ترک های کهنه تر به رنگ پوست در می آیند. علت اصلی به وجود آمدن این ترک ها، کشیدگی پوست و آسیب بافت همبند زیرپوستی است. رنگ ترک ها و میزان گستردگی آن ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. رنگ پایه پوست و ژنتیک از جمله عوامل مهم اثرگذار بر شدت و گستردگی آسیب است.
گاهی اوقات ابتلا به برخی اختلالات ژنتیکی مثل سندرم مارفان و کوشینگ و نیز استفاده از هورمون های آنابولیزان در حین ورزش باعث افزایش احتمال بروز ترک های پوستی می شوند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleترک های ناحیه شکم از همان بدو بارداری ممکن است بروز یابند. اما بیشتر آن ها در سه ماهه سوم بارداری ظاهر می شوند. یکی از عواملی که ممکن است احتمال بروز ترک های پوستی را افزایش دهد، بالا بودن غلظت هورمون کورتیزول است. کورتیزول هورمونی است که از بخش قشری غده آدرنال ترشح می شود.
این هورمون باعث کلید زدن فرآیندی موسوم به پروتئولیز می شود. پروتئولیز با تخریب تدریجی الاستین، کلاژن و فیبرونکتین موجود در بافت همبند همراه است. به این ترتیب است که بافت حامی پوست از بین می رود و چروک و ترک پوستی ظاهر می شود. مشابه این وضعیت را می توان در فرآیند پیری پوست هم مشاهده کرد.
هر چند در آن مورد علت اصلی بروز ترک های پوستی و چین و چروک فعالیت رادیکال های آزاد اکسیداتیو (Reactive Oxygen Species-ROS) است. به این ترتیب می توان انتظار داشت ترکیبات آنتی اکسیدان مانند ویتامین C، پروویتامین B5، ویتامین E و کوئرستین نقش مهمی در مهار اثرات مخرب این رادیکال های آزاد اکسیداتیو دارند.
کوئرستین یکی از اجزای مهم فرمولاسیون آسماکر است. محصولی که علاوه بر اثرات مخرب رادیکال های آزاد اکسیداتیو در پوست، از اثرات مخرب این رادیکال ها بر روی بافت ریه هم پیشگیری می کند.
مطالعات نشان داده است که راه عمده درمان قطعی ترک های پوستی جراحی است. سایر روش ها مانند استفاده از کرم ها، خمیردندان و … موفق است، اما در غالب موارد اثر قطعی و کامل ندارد. استفاده از فرآورده های مکمل حاوی بیوتین و زینک صرفا یک نقش کمک کننده دارد. محصولاتی مانند قرص بیوتین به عنوان آنتی اکسیدان می توانند تا حدی به بهبود علائم کمک کنند.
همچنین استفاده از قرص هیروژن به دلیل داشتن فولات نسل چهارم به ترمیم آسیب های پوستی کمک می نماید. از جمله مهم ترین این آسیب ها که فولات نسل چهار در ترمیم آن ها موثر است، همین ترک های حاملگی است. اما استفاده از این فرآورده ها تاثیر قطعی بدون برگشت ندارد.
ترک های پوستی ممکن است در نواحی دیگری از بدن نیز بروز یابند. یکی از شایع ترین نواحی، پوست قسمت بازو است. به خصوص در نوجوانانی که در سنین رشد هستند، بیشتر این حالت دیده می شود. به طور کلی بروز ترک های پوستی یک سلسله ریسک فاکتور دارد. به طور کلی جنس زن بیشتر در معرض بروز این ترک هاست.
افرادی که به هر دلیل کورتیکوستروئید زیاد مصرف می کنند، بیشتر احتمال دارد دچار این اختلال شوند. مصرف کورتیکوستروئید بالا می تواند با ایجاد احتباس آب و الکترولیت باعث ورم شدید پوستی شود. این ورم شدید پوستی با نازکی و شیشه ای شدن پوست همراه است. حالتی خطرناک که احتمال بروز ترک های پوستی را دوچندان می کند.
حاملگی های مکرر، تغییرات شدید و سریع وزن و انجام جراحی های تغییر سایز سینه از عوامل دیگری هستند که باعث ترک ها می شوند.
روغن زیتون مقادیر قابل توجهی اسید چرب امگا 3 و امگا 6 دارد. با این حال این ماده به خودی خود اثر مثبتی روی ترک های پوستی ندارد. در بسیاری از مطالعات مشخص شده است که حتی در صورت استفاده از روغن های گیاهی همچون روغن زیتون احتمال بروز ترک های پوستی کاهش معناداری پیدا نمی کند. برخی از منابع علمی تاکید دارند که استفاده از کره کاکائو و روغن نارگیل می تواند بر احتمال بروز ترک های پوستی اثرگذار باشد. برخی علت این اثرگذاری را اثرات آنتی اکسیدانی این ترکیبات دانسته اند.
برخی هم معتقدند ترکیبات معدنی موجود در این فرآورده ها می تواند بر ساخت کلاژن اثر تحریکی داشته باشد. با این همه حجم بزرگی از مطالعات نشان داده اند که هیچ یک از این روغن ها اثر معنادار بر بروز ترک های مزبور ندارند. برخی مطالعات نشان داده است که کمبود مصرف ویتامین D3 می تواند احتمال بروز این ترک ها را افزایش دهد.
این ترکیب در فرمولاسیون هایی مانند استئوکلسیزین حضور دارد. به این ترتیب مصرف استئوکلسیزین می تواند در پیشگیری از بروز ترک ها موثر باشد. همچنین از آن جا که سنتز کلاژن به میزان قابل توجهی وابسته به هیالورونیک اسید و ویتامین C است، مصرف فرآورده های حاوی این ترکیبات می تواند در پیشگیری از ترک ها موثر باشد. مصرف ساشه کلاژگان پلاس داروافشان شایگان از این جهت حائز اهمیت است. پیشگیری از بروز این ترک ها با مصرف کلاژگان پلاس کاملا ممکن است.
کرم های سفت کننده حاوی آنتی اکسیدان، هیالورونیک اسید و کلاژن از جمله مفید ترین فرآورده ها برای کمک به ترمیم ترک های پوستی هستند. یکی از این فرآورده ها کرم کلاژن شاربوت است. کرم کلاژن شاربوت با داشتن کلاژن هیدرولیز شده، رویال ژلی و عصاره بالب زعفران می تواند در سفت کردن پوست و از بین بردن چروک های پوستی نقش مهمی داشته باشد.
کرم های آبرسان عمقی مانند کرم هیدراتانت شاربوت نیز می توانند تا حدی به ترمیم ترک های پوستی کمک کنند. در این کرم آبرسان عمقی عصاره یک نوع کاکتوس به نام اپونتیا موجود است. این عصاره هم یک ترمیم کننده قدرتمند است. به طور کلی ترکیباتی مانند شی باتر که در فرمولاسیون برخی فرآورده های آرایشی موجود هستند، با داشتن حجم بالایی از آنتی اکسیدان ها می توانند به رفع سریع تر این ترک ها کمک کنند.
استفاده کافی از فرآورده های پروتئینی می تواند نقش موثری در تقویت بافت رحم داشته باشد. افرادی که می خواهند باردار شوند، باید به صورت منظم ورزش ملایم داشته باشند. شنا کردن از مهمترین ورزش هایی است که به سلامت بدن بانوان کمک می کند. استفاده از رژیم غذایی بالانس شده و به حداقل رساندن مصرف چربی و قند از مهمترین نکات است.
فرد باردار باید استعمال سیگار و مصرف الکل را به حداقل ممکن برساند. مصرف الکل می تواند با بروز اختلالی موسوم به سندرم نوزاد الکلی (Fetal Alcohol Syndrome-FAS) همراه باشد. پیامد قطعی این سندرم اختلالات رشد و نوعی عقب ماندگی ذهنی است.
جالب است بدانید که خمیر دندان می تواند تا حدودی در رفع ترک های پوستی نقش داشته باشد. البته همه خمیردندان ها نه؛ خمیردندان هایی که حاوی مقدار بالایی از ترکیبات نعناع و عصاره چای سفید هستند در این زمینه می توانند موثر باشند. برخی اوقات در فرمولاسیون خمیردندان ها از املاح زینک استفاده می شود.
زینک هم در صورت کمبود می تواند احتمال آسیب بافت همبند و پارگی الاستین و کلاژن را تسریع کند. برخی دیگر از مطالعات نشان داده اند که استفاده از مخلوطی از سدیم بیکرنات و عصاره لیمو در بهبود علائم ترک ها موثر است. این مواد در فرمولاسیون گروهی از خمیردندان ها استفاده می شوند.
ترک های پوستی و در راس آن ها خطوط عمقی روی شکم افراد باردار از جمله شایع ترین تغییرات پوستی هستند. البته بروز این تغییرات اختصاصی به بارداری ندارد و می تواند در موارد دیگری نیز بروز یابد. در بسیاری از افراد این ترک ها روی ناحیه بازو ظاهر می شوند. به خصوص در نتیجه رشد یا تغییرات شدید وزن.
برای برخی از افراد این علائم چندان خوشایند نیست. به خصوص اگر در ناحیه شکم، بازو یا پاها باشد. راه اصلی و اساسی و قطعی از بین بردن این علائم استفاده از لیزر یا انجام جراحی است. استفاده از برخی فرآورده های مکمل به خصوص آن ها که قابلیت تحریک سنتز کلاژن را دارند، می تواند به فرآیند حذف این ترک ها کمک کند.
مصرف خوراکی مکمل هایی مانند بیوتین، هیروژن، و کلاژگان پلاس داروافشان شایگان و کرم هایی مانند کلاژن و هیدراتانت شاربوت به صورت موضعی در تخفیف این ترک ها موثر اند. این فرآورده ها با مهار تخریب الاستین، فیبرونکتین و کلاژن عمل می کنند و مانع از پارگی بافت همبند می شوند. از این رهگذر احتمال بروز ترک های پوستی کاهش می یابد.
منابع
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .