علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون چیست؟ علل بالا رفتن ناگهانی فشار خون می تواند بسیار متنوع باشد. از یک استرس روانی ناگهانی گرفته تا تزریق داروی بی حسی در دندان پزشکی همگی می توانند در بالا بردن ناگهانی فشار خون موثر باشند. یکی از علل بالا رفتن فشار خون فعالیت شدید قلب است. گاهی هم نارسایی کلیوی باعث بالا رفتن فشار خون می شود. اختلالاتی مانند تنگی شریان آئورت، تنگی شرایین کلیوی و تنگی عروق مغزی نیز می تواند باعث افزایش فشار خون شود.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاز جمله مهمترین علائم فشار خون بالا می توان به سردرد های شدید، سیاهی رفتن چشم، سرگیجه و حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. فشار خون بالا معمولا در سنین بالای شصت سال و در افراد مسن دیده می شود. اما تحت شرایطی مانند استرس شدید یا عفونت های سیستمیک می تواند در افراد با سن کمتر نیز دیده شود. گاهی وجود برخی بیماری های زمینه ای مانند چاقی شدید یا دیابت ممکن است زمینه ساز بالا رفتن فشار خون شود. سابقه فامیلی ابتلا به فشار خون در افزایش احتمال بروز این بیماری موثر است.
درمان قطعی برای مشکل فشار خون وجود ندارد. به خصوص اگر فشار خون بالا از نوع اولیه باشد. یعنی علتی برای آن شناخته نشده باشد. درمان های دارویی موجود برای کنترل فشار خون صرفا می توانند فشار خون بالا را کنترل کنند. داروهایی مانند دیورتیک ها با افزایش حجم ادرار دفع شده باعث افت فشار خون می شوند.
از جمله این داروها می توان به هیدروکلروتیازید، فوروزماید، و اسپیرونولاکتون اشاره کرد. داروهای دیگری مانند مسدودکننده های گیرنده بتا با کاهش عملکرد قلب باعث کنترل فشار خون و کاهش فشار روی قلب می شوند. از میان این ترکیبات می توان پروپرانولول، کارودیلول و متوپرولول را نام برد. داروهای دیگری مانند مسدود کننده های کانال کلسیم، نقش مهمی در کاهش تعداد ضربان قلب و همچنین شل کردن جدار شریانچه ها دارند.
داروهایی مانند نیمودیپین، آملودیپین، وراپامیل و دیلتیازم. از دیگر ترکیبات کاهنده فشار خون می توان به آنتاگونیست های گیرنده آلفا 2 اشاره کرد که نمونه آن کلونیدین است. هر چند استفاده از این داروها کمتر به صورت روتین انجام می پذیرد. داروی کلونیدین امروزه بیشتر برای کنترل علائم همراه با سندرم ترک اعتیاد در معتادین در حال ترک استفاده می شود. دارویی که می تواند اثرات ضد تهوع داشته باشد. دارویی که تهوع و استفراغ این بیماران را به خوبی کنترل می کند.
فشار خون سیستولی بالاتر از 12 و فشار خون دیاستولی بالاتر از 8 را فشار خون بالا یا هیپرتانسیون می نامند. اما هیپرتانسیون شدید در مواردی رخ می دهد که فشار سیستولی بالاتر از 18 و فشار دیاستولی بالاتر از 12 باشد. باید توجه داشت که اگر کسی فشار خون پایین دارد و مشکل خاصی هم ندارد، هیچ ایرادی ندارد و نیاز به مداخله درمانی نیست.
اما فشار خون بالا حتی به اندازه یک واحد هم نگران کننده است و در درازمدت اثرات بسیار نامطلوبی دارد. بنابراین باید به صورت منظم فشار خون افراد را تحت پایش قرار داد. در صورت لزوم باید فشار خون را به سرعت و به طور موثر کنترل کرد.
برای کنترل فشار خون بالا مهمترین عامل خودداری از مصرف زیاد نمک و فرآورده های غذایی حاوی نمک بالاست. غذاهای خانواده فست فود بسیار مضرند. این غذاها در درازمدت باعث ایجاد بیماری می شوند. بالا رفتن چربی و سدیم خون از مهمترین پیامدهای مصرف این گونه مواد غذایی هستند. ورزش منظم و ملایم می تواند از بروز فشار خون بالا تا حدی پیشگیری کند.
مصرف نوشیدنی هایی مانند آب زرشک و آب انار طبیعی می تواند باعث کاهش فشار خون شود. چای ترش یا چای مکه نیز از دمنوش های مطلوب برای کاهش فشار خون است. به خصوص اگر بعد از ظهرها مصرف شود. از جمله مهمترین داروهایی که برای کنترل فشار خون استفاده می شود، می توان به داروهای مدر یا دیورتیک اشاره کرد. دیورتیک ها با افزایش ترشح آب و نمک باعث کاهش حجم خون می شوند. این کار در نهایت باعث افت فشار خون می شود.
از مهمترین عوارض افزایش شدید فشار خون در شب می توان به اختلالات خواب، حمله قلبی یا سکته مغزی اشاره کرد. شخص ممکن است در به خواب رفتن دچار مشکل جدی باشد. وقتی فشار خون سیستولی در شب بالاتر از 120 و فشار خون دیاستولی بالاتر از 80 باشد، به چنین وضعیتی اصطلاحا فشار خون بالای شبانه یا Nocturnal Hypertension می گویند.
خواب خوب و کافی به کنترل بهتر فشار خون کمک شایان توجهی می کند. ولی به تنهایی نمی تواند باعث درمان فشار خون بالا شود. افرادی که در طول شبانه روز شش ساعت یا کمتر می خوابند در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند. همچنین اشخاصی که برای به خواب رفتن باید حداقل 14 دقیقه یا بیشتر صرف کنند بیشتر در معرض فشار خون بالا هستند.
مصرف داروهای آرامبخش و خواب آور می تواند فشار خون را پایین آورد. این داروها ممکن است باعث افزایش وزن شوند، اما احتمال ایجاد فشار خون بالا را هم دارند. داروهایی مانند دیازپام و لورازپام. از طرفی مصرف برخی داروهای دیگر مانند آسپیرین ممکن است باعث ایجاد نوسانات شدید فشار خون شود.
به هنگام افزایش فشار خون باید حتما از یک چهارم تا یک قرص کاپتوپریل یا لیزینوپریل به صورت زیرزبانی استفاده کرد. مصرف فوری این داروها باعث کاهش سریع فشار خون می شود. در مواردی که این افراد نیاز به هیدروتراپی یا سرم تراپی دارند، حتما باید از محلول های با درصد نمک پایین تر استفاده کرد. مثلا اگر این افراد دچار مشکلات تنفسی یا عفونت شوند، ممکن است لازم باشد از محلول هاف سالین (Half Saline) استفاده شود.
کم خونی هم ممکن است گاهی با افزایش شدید نبض و بعضا نوسانات فشار خون همراه باشد. در چنین مواردی استفاده از فرآورده هایی مانند بست فولات دارو افشان شایگان ممکن است کمک کننده باشد.
افزایش شدید فشار خون رویدادی است که نباید آن را دست کم گرفت. این رویداد می تواند بسیار خطرناک باشد. به خصوص اگر فشار خون بسیار بالا باشد. احتمال پارگی عروقی به خصوص در عروق مغز در فشار خون های بالا زیاد است. این فشار خون بالا می تواند با بروز سکته مغزی آنی همراه باشد. به دنبال این خونریزی فشار مایع داخل مغزی بالا می رود و این می تواند زمینه ساز بروز تشنج و در نهایت کما باشد.
افرادی که دچار بیماری های زمینه ای مانند دیابت و چربی خون هستند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون اند. فشار خون بالا همچنین با ژنتیک در ارتباط کامل است. افراد مبتلا به این بیماری حتما باید دستور غذایی خاصی را دنبال کنند. مصرف غذاهای حاوی نمک بالا یا غذاهای فرآوری شده در این افراد باید به حداقل برسد. این افراد حتما باید لااقل هفته ای یک مرتبه ورزش ملایم انجام دهند. ورزش هایی مانند پیاده روی ملایم به مدت بیست دقیقه. مصرف داروهای ضد فشار خون نیز در صورت لزوم باید در نظر گرفته شود.
منابع:
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .