عفونت ریه عامل اصلی بروز ترشحات پشت حلق است. افرادی که دچار فارنژیت و لارنژیت هستند، معمولا دچار افزایش ترشحات تنفسی می شود. التهاب ریه هم از عوامل دیگر ابتلا به خلط پشت حلق است. التهاب مزمن ریه را بونشیت مزمن می نامند. این التهاب می تواند نتیجه رویدادهای متفاوتی باشد. مثلا ممکن است فرد در آغاز به یک عفونت باکتریال یا ویروسی یا قارچی یا انگلی مبتلا شود و به دنبال آن ریه وی دچار التهاب گردد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleخلط پشت حلق مجموعه از ترشحات مخاطی همراه با باکتری هاست. وقتی شخص دچار عفونت تنفسی می شود، این خلط افزایش می یابد. این خلط افزایش یافته کمک می کند باکتری ها به دام بیفتند و نتوانند تکثیر و فعالیت زیاد داشته باشند. با این حال خود این خلط می تواند یک عامل مخرب بر ضد تنفس طبیعی باشد.
در واقع افزایش حجم خلط می تواند حتی در نهایت باعث خفگی شود. در بیماری های التهابی مزمن ریه مانند برونشیت ترشحات تنفسی بسیار بالا می رود. این ترشحات معمولا حجم بالایی از رادیکال های آزاد اکسیداتیو را با خود حمل می کنند. این رادیکال های آزاد اکسیداتیو در نهایت بافت ریه را تخریب می کنند. این تخریب در نهایت می تواند منجر به از دست رفتن توانایی تنفسی و هوای در گردش ریه شود. به این هوای در گردش اصطلاحا Tidal Volume می گویند. این حجم هوای در گردش در ابتلا به عفونت ها و التهاب های تنفسی کاهش می یابد.
استفاده از مرکبات می تواند باعث کنترل ترشحات تنفسی شود. ویتامین C و مشتقات آمینواسید سیستئین از این دست ترکیبات هستند. همچنین استفاده از غذاهایی که درصد بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدان دیگر مانند فلاونوئید ها را دارند، می تواند به کنترل علائم التهاب ریوی کمک کند. یکی از این ترکیبات کوئرستین است. کوئرستین در فرمولاسیون فرآورده ای به نام آسماکر به کار برده شده است. این ترکیب یک فلاونوئید با اثرات آنتی اکسیدان قدرتمند است.
راه معاینه اصلی بررسی فضای پشت حلق است. ناحیه حلق دهانی حفره ای در انتهای دهان است. این ناحیه به شدت در معرض تماس با انواع باکتری هاست. در حلق همه ما انواعی از باکتری های فلور نرمال به صورت طبیعی حضور دارند. برای مشاهده و معاینه و بررسی ترشحات باید از چراغ قوه به همراه آبسلانگ استفاده کرد. از مهمترین ارکان درمان ترشحات پشت حلق استفاده از روش شستشو با سرم فیزیولوژی یا همان محلول 9/0 درصد سدیم کلراید یا نرمال سالین می باشد.
از مهمترین علل بروز ترشحات پشت حلق در کودکان فارنژیت استرپتوکوکی است. فارنژیت استرپتوکوکی ناشی از نوعی کوکسی گرم مثبت است. باکتری های کروی شکل گرم مثبت را کوکسی می نامند. آن باکتری که باعث ایجاد این فارنژیت می شود، استرپتوکوک بتاهمولیتیک گروه A یا استرپتوکوک پیوژن است. یکی دیگر از باکتری هایی که می تواند باعث ایجاد فارنژیت در کودکان شود، استاف اورئوس است. نام کامل این باکتری استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. باکتری که به وفور در سطح پوست ما به عنوان فلور نرمال حضور دارد.
اما وقتی کودک دست خود را به دهان می برد، در صورت ابتلا به ضعف ایمنی به راحتی به عفونت استافیلوکوکی مبتلا می شود. این باکتری ها به طور طبیعی در حلق ما حضور دارند. اما اگر به هر دلیل ما دچار ضعف سیستم ایمنی شویم، جمعیت این باکتری های پاتوژن زیاد می شود و ایجاد بیماری می کند. به این ترتیب علائمی همچون سرفه، گلودرد، التهاب حلق و مواردی از این دست بروز می یابد. معمولا التهاب حلق یا فارنژیت با سینوزیت و اوتیت نیز همراه است. البته این وضعیت همیشگی نیست.
استفاده از بخور اکالیتوس در کنترل التهاب های تنفسی بسیار مفید است. این محصولات همراه با اسانس گل شمعدانی (ژرانیول) می توانند باعث تسکین التهاب ریوی شوند. اما در استفاده از انواع بخورهای تنفسی باید احتیاطاتی هم در نظر گرفت. زیرا بعضی از اسانس ها در افراد آلرژیک ممکن است اثرات نامطلوبی نیز داشته باشند.
برخی اوقات ممکن است لازم باشد برای کنترل آلرژی از ترکیبات آنتی هیستامین استفاده کرد. یکی از آنتی هیستاامین های رایج در این حوزه فکسوفنادین است. دارو افشان شایگان به تازگی به تولید سوسپانسیون فکسوفنادین پرداخته است. شستشوی منظم مجاری تنفسی با استفاده از آب نمک نیز می تواند به کنترل ترشحات تنفسی کمک کند. این رویه اگر به صورت عادت در آید می تواند نقش بسیار موثری در پیشگیری از اغلب عفونت های تنفسی ایفا کند.
رنگ خلط سینه می تواند نشان گر عامل عفونت زا باشد. بر حسب این که خلط چه رنگی داشته باشد، می توان در مورد این که منشا آن التهاب یا عفونت است قضاوت نمود. خلط سفید رنگ معمولا نشانه التهاب اولیه است. این التهاب اولیه می تواند با عفونت ویروسی همراه باشد. اگر این رنگ از سفید به سبز و زرد برگردد، نشانه درگیری با عفونت باکتریال است.
عفونت های ویروسی اولیه خلط سفید رنگ درست می کنند. این خلط در آغاز شفاف است و تدریجا با درگیری سلول های سفید به سفیدی می گراید. اگر عفونت باکتریال هم روی عفونت ویروسی سوار شود، رنگ خلط به زردی و سبزی گرایش پیدا می کند.
اگر خلط همراه با خون باشد می تواند خبر بدی باشد. معمولا خون همراه خلط به صورت خون روشن بروز می یابد. به این وضعیت اصطلاحا هموپتیزی می گویند. در این موارد حتما باید بیمار به پزشک مراجعه کند. متاسفانه گاهی هموپتیزی گافی ممکن است نشانه ابتلا به سرطان ریه باشد. سرطانی که با کمال تاسف می تواند مرگ و میر بالایی داشته باشد. سرطان ریه به دو نوع سلول کوچک (SCLC) و غیر سلول کوچک (NSCLC) تقسیم می شود.
علت سرفه مزمن معمولا برونشیت مزمن است. البته در برخی عفونت های باکتریال مانند سل هم ممکن است سرفه مزمن وجود داشته باشد. البته در حال حاضر میزان شیوع عفونت ناشی از باکتری مولد سل بسیار کاهش یافته است. علت این موضوع انجام گسترده واکسیناسیون بر ضد باکتری مولد سل است. باکتری مولد سل مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است.
این باکتری زمانی در طول تاریخ باعث مرگ و میر میلیون ها نفر شد. ولی امروز به یمن واکسیناسیون گسترده با واکسن باسیل BCG دیگر با آن میزان موارد سل مواجه نیستیم.
معمولا عامل اصلی بروز التهاب ریوی فعالیت مواد التهاب زاست. موادی که اثرات اکسیدان دارند. موادی که با فعالیت اکسیدان خود باعث تخریب مجاری تنفسی می شود. این مواد التهاب زا می توانند سموم یا باکتری ها یا سایر عوامل عفونی باشند. گاهی ممکن است بعضی سموم فلزی یا بیوهازارد ها (Biohazards) باعث ایجاد التهاب ریه شوند. این سموم می توانند در نواحی انتهای مجاری تنفسی رسوب کنند. گاهی اوقات نتیجه ادامه تماس با این مواد می تواند حتی باعث سیستیک فیبروز و در نهایت نیوموتوراکس شود. اختلالی که گاهی با پروگنوز ضعیفی نیز همراه است.
اصلی ترین راه تشخیص التهاب ریه تکنیک های تصویر برداری است. روش هایی مانند تصویربرداری اشعه ایکس و سی تی اسکن از مهمترین این روش ها هستند. گاهی ممکن است برای تایید تشخیص اولیه نیاز به استفاده از تکنیک های تشخیصی پیشرفته تر و دقیق تر باشد. به عنوان مثال یکی از این تکنیک ها روش برونکوسکوپی است. برونکوسکوپی به ما امکان می دهد بتوانیم از ترشحات داخل مجاری تنفسی نمونه برداری کنیم. البته این تکنیکی نسبتا تهاجمی است. تکنیکی که می تواند با خطر بروز عفونت نیز همراه باشد. معمولا در این تکنیک از بی هوشی استفاده می شود.
از جمله تست ها و ابزارهای دیگری که برای تشخیص بیماری های تنفسی مورد استفاده قرار می گیرند، آزمایش خون است. گاهی ممکن است کشت خون هم همراه شود. این ابزارها برای تشخیص وجود عفونت مورد استفاده قرار می گیرند. وقتی لکوسیتوز اتفاق افتاده باشد و تب نیز مطرح باشد به احتمال زیاد شخص با یک عفونت ریوی درگیر شده است. البته به شرط آن که التهاب ریوی به فرم خس خس سینه هم وجود داشته باشد.
مهمترین علامت التهاب ریه خس خس سینه است. این خس خس را در اصطلاح علمی و بالینی Wheeze می نامند. خس خس سینه می تواند با اصوات مختلفی صادر شود. معمولا پزشک با انجام سمع ریه می تواند پی ببرد که شخص تا چه حد به التهاب و عفونت ریه مبتلا است. گاهی هم پزشک از روش تقه زدن یا Percussion برای این منظور استفاده می کند.
بیمار ممکن است نیاز به انجام اکسیژناسیون داشته باشد. برای کنترل میزان فشار اکسیژن شریانی معمولا از پالس اکسیمتری استفاده می شود. بیماران بدحال در بخش تحت نظر یا مراقبت های ویژه باید به طور منظم و دقیق پایش شوند. بیماری باید از نظر ضربان قلب نیز تحت کنترل باشد. در صورت بروز عفونت استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف بسیار ضروری است. در صورت لزوم باید از تکنیک های تصویربرداری مانند CXR و CT-Scan استفاده کرد.
از جمله ترکیبات دارویی که می توانند باعث مهار فعالیت اکسیدان رادیکال های آزاد شوند، N – استیل سیستئین است. این ترکیب یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند است. از این ترکیب در فرمولاسیون بسیاری از فرآورده های کنترل التهاب ریه استفاده می شود. از دیگر روش های کنترل مشکلات ریوی استفاده از اسپری های استنشاقی است. اسپری های استنشاقی مانند ترکیب سالمترول و فلوتیکازون از مهمترین ارکان مقابله با التهاب های ریوی هستند.
یکی دیگر از ترکیباتی که می تواند به کنترل التهاب و مشکلات تنفسی کمک کند، مولکول تئوفیلین است. ترکیبی شبیه به ساختار کافئین که می تواند باعث اتساع مجاری تنفسی شود.
این فرآورده در کمک به درمان علائم بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD استفاده می شود. در تمام جهان پیوند ریه هنوز آن چنان باب نشده است. دلیل ناموفق بودن پیوند ریه هنوز مشخص نشده است. برخلاف پیوند کلیه و کبد، متاسفانه پیوند ریه از موفقیت زیادی برخوردار نبوده است. این بافت بسیار حساس در بسیاری از موارد بلافاصله بعد از انجام پیوند پس زده شده است.
مطالعات در زمینه علت یابی این حادثه در حال انجام و تکامل است. معمولا در 90 درصد موارد پیوند ریه به شکست منتهی می شود. به نظر می رسد یکی از علل این رویداد تماس مستقیم بافت ریه با محیط خارج باشد. این مسئله احتمال بروز عفونت های ریوی را بالا می برد. معمولا در فاصله 5 تا 6 ماه بعد از انجام پیوند ریه این اتفاق می افتد. ب
موکوفلوگان یکی از فرآورده های تهیه شده به شکل ساشه از N – اتیل سیستئین است. یکی از اولین تولید کنندگان این محصول در ایران دارو افشان شایگان است. این شرکت با استفاده از تکنیک تولید پلت (Pellet) موکوفلوگان را طراحی و به بازار عرضه کرده است. محصول به خوبی در آب حل می شود و اثر موکولیتیک از خود نشان می دهد. در واقع این ترکیب به دلیل برخورداری از گروه های تیول (SH) به پیوند های حساس موجود در ساختارهای پپتیدی داخل خلط حمله می کند. این پیوند ها را می شکند و از این طریق باعث شل شدن خلط می شود.
موکوفلوگان ساشه حاوی N – استیل سیستئین است. این فرآورده در قالب ساشه طراحی و فرموله شده است. در واقع مولکول N – استیل سیستئین یک مشتق از آمینواسید سیستئین است که دارای گروه مرکاپتو در ساختار خود است. این ترکیب با دوز 600 میلی گرم در فرمولاسیون ساشه قرار گرفته است. البته ابتدا آن را به صورت پلت در آورده اند. پلت شکلی از دارو شبیه به گرانول است. ساشه مزبور به تعداد یک تا دو بار در روز مصرف می شود.
یکی از مزایای مهم این فرآورده این است که نیاز به جوشیدن در آب ندارد. محصول در آب ریخته می شود و مصرف می گردد. شرکت تولید کننده این محصول دارو افشان شایگان است. این شرکت یکی از پیشگامان تولید ساشه N – استیل سیستئین در ایران می باشد. از این محصول به عنوان یک فرآورده کمکی در درمان التهاب های ریوی می توان استفاده کرد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .