آیا سرطان تخمدان کشنده است؟ این سوالی است که می خواهیم در این مقاله به آن پاسخ دهیم. تخمدان ها و بیضه ها دو نوع غده جنسی هستند. تخمدان ها در زنان و بیضه ها در مردان به تولید هورمون های جنسی می پردازند. این غدد جنسی برای تولید سلول های جنسی یا گامت ها لازم هستند. هر نوع اختلال عملکرد در تخمدان ها می تواند با بروز ناباروری همراه باشد.
در برخی انواع اختلالات تخمدانی وضعیتی موسوم به سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovarian Syndrome-PCOS) روی می دهد. نوعی بیماری هورمونی توام با عوارضی هم چون جوش صورت و ریزش مو. در این اختلال فرد دچار افزایش وزن نیز می شود. برای کنترل این عوارض می توان از محصولی به نام اینوپرگنااستفاده کرد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleعلامت اصلی سرطان تخمدان درد شکمی است. درد شکمی گاهی با اسهال نیز همراه است. خستگی، کمردرد، تکرر ادرار و یبوست همگی از علائم و عوارض دیگر ابتلا به سرطان تخمدان هستند. متاسفانه سرطان تخمدان در زنانی که هرگز باردار نشده اند احتمال بروز بیشتری دارد. همچنین زنانی که سابقه ابتلا به اندومتریوزیس دارند، بیشتر محتمل است که دچار این سرطان شوند.
همچنین افرادی که پس از دوران یائسگی به مصرف هورمون می پردازند، بیشتر در معرض ابتلا هستند. باید در نظر داشت که برخی علائم این سرطان شبیه به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. تنها راه تشخیص قطعی سندرم از سرطان سونوگرافی و در صورت لزوم نمونه برداری (آسپیراسیون) است. و گرنه در بسیاری از موارد ممکن است علائم این دو بیماری با هم اشتباه شود. لازم به ذکر است که یکی از محصولاتی که مصرف آن می تواند ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد، اینوپرگنا دارو افشان شایگان است.
سرطان تخمدان یکی از سرطان های نسبتا خطرناک است. اختلالی که معمولا با بروز متاستاز همراه است. این سرطان معمولا در ناحیه لوله های فالوپ، صفاق (پریتوئن) و بافت اپیتلیوم پایه تخمدان ظاهر می شود. سرطان تخمدان انواع مختلفی دارد. سرطان بافت استروما، سرطان سلول های زاینده و تومورهای سلول های اپیتلیال سه نوع اصلی از سرطان تخمدان هستند.
هنوز کاملا روشن نیست که عامل اصلی بروز این سرطان چیست. به نظر می رسد برخی جهش های ژنتیکی در ژنوم سلول های تشکیل دهنده بخش های مختلف سیستم تناسلی زنانه مسوول اصلی بروز این اختلال باشند. یکی از مهمترین جهش های ژنتیکی مرتبط با سرطان تخمدان BRCA1 و BRCA2 است.
یکی از شایع ترین انواع تومورهای تخمدان تومورهای اپیتلیال هستند. این تومورها در درجه اول از سلول های اپیتلیوم بافت تخمدان منشا می گیرند. تومورهای اپیتلیال 90 درصد تومورهای تخمدانی را تشکیل می دهند. این تومورها بیشتر سلول های سطح بافت تخمدان را درگیر می کنند. منشا دقیق سرطان تخمدان و نوع آن با سونوگرافی و بررسی پاتولوژیک قابل شناسایی است.
یکی از تکنیک های مطرح در تشخیص به موقع این بیماری استفاده از تکنیک سونوگرافی ترنس واژینال (Transvaginal Ultrasonic Imaging) است. همچنین بررسی بیومارکرهای CA125 و HE4 از ارکان اصلی تست های تشخیصی مبتنی بر نمونه پلاسما است. این تست ها برای تشخیص قطعی ابتلا به سرطان تخمدان بسیار کمک کننده است.
درد شدید در ناحیه لگن یکی از علائم اولیه سرطان تخمدان است. شخص ممکن است دچار نوسانات هورمونی شدید شود. در بسیاری از موارد سرطان تخمدان در سنین فعالیت جنسی بروز می یابد. از جمله مهمترین علائم سرطان تخمدان می توان به مواردی از جمله درد شکم، نفخ و اسهال یا یبوست اشاره کرد. برخی از مهم ترین ریسک فاکتورهای این بیماری اضافه وزن یا چاقی مفرط، عدم وقوع زایمان، سابقه ابتلا به سرطان تخمدان در اعضای درجه اول خانواده و سن بالا است.
جالب است که گاهی ریزش موی تدریجی و مزمن ممکن است نشانه ای زودهنگام از ابتلا به این بیماری باشد. البته این به آن معنا نیست که هر خانم مبتلا به ریزش مو در معرض ابتلا به سرطان تخمدان هم باشد. به خصوص که ریزش مو ارتباط تنگاتنگی با مقوله سندرم تخمدان پلی کیستیک و سطح بالای آندروژن دارد. همچنین باید در نظر داشت که گاهی کاهش شدید اشتها (آنورکسی) نیز می تواند نشانه ای اولیه از سرطان تخمدان باشد. این وضعیت می تواند با کاهش شدید وزن همراه باشد.
متاسفانه سرعت پیشرفت سرطان تخمدان بسیار بالاست. این بیماری با احتمال بروز متاستاز همراه است. البته تشخیص زودهنگام و به موقع بیماری تا حد زیادی می تواند احتمال موفقیت درمان را بالا ببرد. بسته به سایز تومور و میزان وقوع متاستاز سرطان تخمدان را می توان به چهار مرحله تقسیم بندی کرد.
در مرحله اول سرطان محدود به بافت تخمدان است. ممکن است سلول های سرطانی در سطح تخمدان باشند یا آن که صرفا در بخش های محدودی از مجاری تخمدان مشاهده شوند. در این فاز سرطان به گره های لنفاوی سرایت نکرده است. درگیری در بافت های موجود در شکم و لگن دیده نمی شود. در فاز دوم ممکن است تومور به لوله های فالوپ و رحم هم سرایت کرده باشد، اما درگیری گره های لنفاوی دیده نمی شود.
همچنین گاهی ممکن است بافت تومورال به ارگان هایی مانند کلیه یا روده بزرگ دست اندازی کرده باشد. در مرحله سوم بافت سرطانی به اپیتلیوم صفاق دست اندازی می کند. درگیری در گره های لنفاوی هنوز دیده نمی شود. متاستاز به بافت های دوردست نیز مشاهده نمی گردد. در فاز چهارم که پیشرفته ترین حالت سرطان تخمدان است، در بافت هایی بسیار دورتر از تخمدان درگیری مشاهده می شود و گره های لنفاوی آلوده به بافت تومورال هستند.
با درگیری سیستم لنفاوی، قدرت ایمنی کاهش می یابد. این افراد در معرض ابتلا به عفونت ها هستند. در این موارد ممکن است مصرف مکمل های تقویت ایمنی مانند فول کر بتواند در تنظیم فعالیت سیستم ایمنی کمک کننده باشد. البته باید در نظر داشت که این مکمل به دلیل حضور زینک باید حتما با نظر پزشک معالج مصرف شود.
سرطان تخمدان ممکن است تا سال ها خاموش باشد و ناگهان ظهور یابد. در آغاز بیماری غلظت پلاسمایی برخی ترکیبات شیمیایی بالا می رود. از جمله این ترکیبات بیومارکری به نام … است. بنابراین آزمایش های دوره ای شامل تست خون و سونوگرافی شکم و لگن در تشخیص زودهنگام بیماری بسیار موثر است.
به خصوص اگر فرد مورد نظر سابقه ژنتیکی ابتلا به بیماری را در اعضای درجه یک خانواده خود داشته باشد. در این موارد حتما باید شخص آزمایش های ادواری را انجام دهد. باید در نظر داشت که گاهی شیمی درمانی بر مبنای ترکیبات پلاتین در افراد مبتلا به سرطان تخمدان ممکن است با کاهش منیزیم پلاسما همراه باشد. در این موارد ممکن است مصرف مکمل های حاوی منیزیم بتواند کمک کننده باشد. البته مصرف این مکمل ها مانند مگ پیرو باید با نظر پزشک معالج صورت پذیرد.
معمولا میزان امید به زندگی و درمان بیماران مبتلا به سرطان تخمدان به شدت بیماری و مرحله آن بستگی دارد. به طور متوسط شانس بقای بیماران در طول یک دوره پنج ساله بعد از تشخیص بیماری بین 47 تا 49 درصد است. البته اگر سرطان به نواحی خارج از بافت تخمدان سرایت نکرده باشد، معمولا می توان بیشتر از 90 درصد احتمال موفقیت در بهبود بیماری داد.
این عدد وقتی سرطان به نواحی دیگری از بدن سرایت کند، می تواند تا 30 درصد کاهش پیدا کند. این مسئله است که خطر سرطان تخمدان را بالا می برد. باید در نظر داشت که با کاهش سن ابتلا به بیماری، پروگنوز بیماری بهبود می یابد. یعنی امید به درمان آن بالاتر می رود.
سرطان تخمدان یکی از سرطان های نسبتا کشنده است. اختلالی که معمولا با منشا اپیتلیال دارد. یعنی از سلول های پوشاننده مجاری تخمدان و سایر سلول های نزدیک به آن منشا می گیرد. سلول های اپیتلیوم سایر مجاری سیستم تناسلی هم ممکن است منجر به بروز اختلالات مشابهی شوند. این سرطان می تواند با بروز متاستاز همراه باشد.
این متاستاز می تواند نواحی مختلفی از ارگان های داخل شکم را درگیر خود کند. از جمله سرطان روده و معده که می تواند ثانویه به سرطان تخمدان بروز پیدا کند. این سرطان می تواند با برخی عواقب همراه باشد. یکی از این عواقب عبارت است از کم خونی. در سی درصد از بیماران مبتلا به سرطان تخمدان احتمال بروز انواعی از کم خونی وجود دارد.
یکی از دلایل بروز این رویدادها استرس اکسیداتیو است. در این موارد مصرف مکمل هایی مثل آسماکر که حاوی مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان است می تواند کمک کننده باشد. به علاوه محصولاتی مانند اینوپرگنا هم می تواند به کنترل برخی عوارض سرطان تخمدان کمک کند.
منابع:
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .