سیستم ایمنی اهمیت زیادی در مقابله با عفونت و سرطان دارد. در واقع یکی از علل اصلی شیوع عفونت های ویروسی ضعف سیستم ایمنی است. مطالعات جدید نشان داده است که منشا بسیاری از بیماری های مزمن می تواند عفونت های ویروسی باشد. شاید جالب باشد بدانید عفونت های ویروسی می توانند در بروز افسردگی و آلزایمر هم نقش داشته باشند.
در بروز هپاتیت و بیماری های کلیوی ویروس ها نقش آفرین هستند. ویروس ها حتی در طراحی ابزارهای ترور بیولوژیک نیز استفاده می شوند. بسیاری از سلاح های میکروبی کنونی از جنس ویروس هستند. چنان که می دانیم اکنون بسیاری از ویروس های مولد عفونت ریوی به عنوان سلاح بیولوژیک مورد استفاده قرار می گیرند. این ویروس ها می توانند مکررا دچار جهش شوند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleتمرینات ورزشی منظم به خصوص در اکسیژن آزاد از عوامل بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی هستند. این تمرینات کمک می کند تا گردش خون تسریع شود. تسریع گردش خون فعالیت طبیعی استخوان و مغز استخوان را موجب می شود. به این ترتیب است که خونسازی تقویت می شود و سلول های ایمنی بیشتری ساخته می شوند. پس آنتی بادی بیشتری هم تولید می شود و این یعنی تقویت ایمنی.
استراتژی های متعددی برای تقویت سیستم ایمنی و مقابله در برابر عفونت وجود دارد. ورزش منظم از مهمترین ارکان سلامت است. فردی که هفته ای سه بار و هر بار لااقل نیم ساعت پیاده روی سریع داشته باشد، در جاده سلامت قرار دارد. اما فردی که مداوما نشسته و از غذاهای نامناسب استفاده می کند، بیشتر در معرض اختلالات ایمنی دارد.
مصرف مکمل های حاوی درصد بالایی آمینواسید، پپتید و ترکیبات آنتی اکسیدان نیز می تواند به شدت به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. استفاده از خانواده ترکیبات فلاونوئید تا حد زیادی می توانند باعث تقویت ایمنی شوند. از جمله مهمترین ترکیبات مقوی ایمنی می توان به فولات نسل چهارم، ویتامین C، زینک، و میواینوزیتول اشاره کرد. از این ترکیبات در فرمولاسیون فرآورده های مکمل دارو افشان شایگان استفاده شده است. از آن جمله می توان به بست فولات، فول کر و اینوپرگنا اشاره کرد.
معمولا برای فرمولاسیون مکمل های تقویتی از مواد مختلفی استفاده می شود. زینک یکی از اصلی ترین این مواد است. زینک یک کاتیون دو ظرفیتی است. کاتیونی که در ساختار بسیاری از پروتئین های طبیعی بدن حضور دارد. آمینواسید های حاوی گوگرد می توانند تا حد زیادی باعث تقویت سیستم ایمنی شوند. در بسیاری از پروتئین های ایمنی آمینواسید های گوگردی حضور دارند.
ترکیباتی مانند سیستئین و متیونین. ترکیباتی که دارای اتم گوگرد در ساختار خود هستند. این ترکیبات گوگرد دار با اتصال به زینک ساختاری موسوم به انگشت زینک یا Zinc Finger را به وجود می آورند. این ساختار ها در استحکام بخشی به بافت مو و بافت همبند موثر هستند.
کم خوابی از اساسی ترین عوامل مخرب سیستم ایمنی است. در کم خوابی میزان رادیکال های آزاد اکسیداتیو در بدن به شدت زیاد می شود. این میزان از سموم اکسیداتیو برای سلامت مغز به شدت مضر هستند. این ترکیبات همچنین باعث افزایش احتمال ابتلا به التهاب استخوان و مفاصل می شوند. استئوآرتریت یکی از بیماری هایی است که کاملا با رادیکال های آزاد اکسیداتیو در ارتباط است.
پیری پوست نیز با این رادیکال های آزاد اکسیداتیو در ارتباط است. کلا خواب ناکافی می تواند احتمال ابتلا به پیری پوست و هزاران مشکل دیگر را افزایش دهد. کم خوابی ریزش مو را نیز تشدید می کند.
سیستم ایمنی سد محافظ بدن ما در برابر عفونت و سرطان است. همه می دانیم که سرطان تا چه حد جدی است. همه می دانیم که این روزها متاسفنه سرطان نسبتا شایع تر از گذشته شده است. یکی از دلایل این موضو عآن است که عفونت ها و بیماری های کشنده قدیمی همگی تا حدود زیادی کنترل شده اند. بسیاری از بیماری هایی که در گذشته حتی میلیون ها نفر قربانی می گرفتند، اکنون دیگرتحت کنترل بشر درآمده اند. با این حال ویروس ها و به خصوص انکوویروس ها هنوز بشر را در معرض مشکلات زیادی قرار داده اند.
استفاده از میان وعده های غذایی مناسب نقش مهمی در تقویت ایمنی دارد. افرادی که از جانک فود یا همان به اصطلاح هله هوله بیشتر استفاده می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به انواع عفونت ها و ضعف ایمنی قرار دارند. این غذاهای تقلبی معمولا صرفا معده پر کن هستند. یعنی باعث اتساع معده می شوند و یک سیری کاذب به وجود می آورند.
مقادیر بالایی از انواع چربی های ترانس در این فرآورده ها حضور دارد. استفاده از این فرآورده ها به خصوص با در نظر گرفتن بسته بندی های نامناسب شان بسیار خطرناک است. بسیاری از این بسته بندی ها بازیافتی هستند و باعث افزایش میزان رادیکال های آزاد اکسیداتیو در بدن می شوند.
افرادی که مکررا به سرماخوردگی دچار می شوند، احتمالا سیستم ایمنی ضعیفی دارند. بسیاری از کودکان در سنین پایین ممکن است در معرض ابتلا به ضعف ایمنی قرار داشته باشند. این کودکان عموما ممکن است دچار التهاب لوزه شوند. به این بیماری تونسیلیت می گویند. التهاب لوزه در بسیاری موارد با فارنژیت همراه است. یعنی التهاب حلقی. التهابی که ممکن است با عفونت ناشی از استرپتوکوک نیومونیه همراه شود. گاهی استافیلوکوکوس اورئوس هم روی این عفونت سوار می گردد.
از جمله راهکارهای طبیعی استفاده از کلم بروکلی است. کلم بروکلی مقادیر زیادی ویتامین C و فلاونوئید در ساختار خود دارد. این ترکیبات می توانند با مهار فعالیت مخرب رادیکال های آزاد اکسیداتیو باعث تقویت سیستم ایمنی شوند. تقویت سلامت میتوکندری هم نقش بسیار مهمی در تقویت ایمنی دارد. میتوکندری ها به واسطه ساختار بسیار حساس خود در معرض آسیب ناشی از رادیکال های آزاد اکسیداتیو هستند.
اگر میتوکندری ها آسیب ببینند، به احتمال بسیار بالا سیستم ایمنی نیز دچار ضعف مفرط می شود. مصرف فرآورده هایی مانند مکمل های اوبی کوئینون می تواند تا حدی از این رویداد جلوگیری کند. فرآورده های حاوی کوئرستین نیز می توانند در این زمینه موثر باشند. یکی از ترکیبات مهمی که به سلامت میتوکندری و در نتیجه تقویت ایمنی کمک می کند، ترکیبی موسوم به آلفا لیپوئیک اسید (ALA) است. این ترکیب در فرمولاسیون آسماکر مورد استفاده قرار گرفته است. آسماکر یکی از مکمل های طراحی و فرموله شده به وسیله شرکت دارو افشان شایگان است که برای کمک به درمان بهتر و سریعتر علائم درگیری های تنفسی قابل استفاده است.
مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان بالا مانند میوه ها و سبزی های تازه می تواند تا حد زیادی به تقویت ایمنی کمک کند. یکی از این مواد غذایی روغن زیتون است. استفاده از منابع غذایی حاوی مقادیر بالای فلاونوئید مانند کوئرستین و رزوراترول نیز می تواند به تقویت ایمنی کمک کند. آرتی شوک یکی دیگر از گیاهانی است که اثر مقوی ایمنی دارد. کنگر فرنگی، کرفس، قارچ شیتاکه و قارچ گانودرما از دیگر فرآورده های مقوی ایمنی به شمار می آیند.
زینک در ایمنی مخاطی، ایمنی اختصاصی و ایمنی عمومی نقش اساسی دارد. بدون زینک فاگوسیت ها توانایی ذره خواری و فاگوسیتوز را از دست می دهند. زینک می تواند باعث افزایش قدرت بیگانه خواری فاگوسیت ها شود. زینک همچنین باعث فعال شدن سلول های موسوم به NK می شوند. این سلول ها را کشنده های ذاتی می نامند. نام علمی این سلول ها Natural Killer Cells است.
پیاده روی ملایم و ورزش های هوازی می توانند در صورت ملایم بودن اشتها را تحریک کنند. این در حالی است که ورزش خیلی سنگین حرفه ای ممکن است حتی اشتها را کاهش دهد. به عنوان مثال یک پیاده روی ملایم در هوای آزاد به شدت باعث تحریک اشتها می شود. در ورزش شدید البته ممکن است با تحریک ترشح نوروپپتید Y عکس این شرایط ایجاد شود. یعنی حتی اشتها سرکوب نیز بشود. بنابراین ورزش باید ملایم باشد تا اثر تحریکی روی اشتها داشته باشد.
یکی از متداول ترین مکمل ها برای تقویت اشتها زینک است. زینک در فرمولاسیون بسیاری از مکمل های تغذیه ای حضور دارد. از جمله در فرمولاسیون زینک گلوکونات، فول کر و هیروژن می توان این محصول را مشاهده کرد. به همین دلیل افرادی که از هیروژن برای تقویت رشد مو و ابرو استفاده می کنند، ممکن است دچار بیشتر شدن اشتها شوند. به همین دلیل توصیه می شود فردی که می خواهد برای تقویت مو و ناخن از هیروژن استفاده کند، بهتر است آن را شب قبل از خواب استفاده نماید. به این ترتیب اثرات محرک اشتهای زینک به حداقل می رسد.
ورزش نباید خیلی سنگین باشد. ورزش بسیار سنگین می تواند با تحریک تولید مدیاتور های التهابی باعث افت اشتها نیز بشود. ولی یک پیاده روی ملایم در این زمینه می تواند بسیار مفید باشد. اگر در زمان گرسنگی از ریزه خواری یا مصرف هله هوله خودداری شود می توان اشتها را در حد مطلوبی حفظ کرد. استفاده از چربی های اشباع نیز به شدت باعث ایجاد اختلال در اشتها می شود.
ورزش ملایم، اجتناب از ریزه خواری، مصرف میان وعده های غذایی مناسب و استفاده از ادویه طبیعی می تواند اشتها را تا حد زیادی تحریک کند. همین که شخصی پیش از مصرف غذا از فرآورده هایی مانند زیتون پرورده، سالاد، انواع چاشنی ها و سس ها و مواردی از این دست استفاده کند، اشتهای فزون تری برای غذا خوردن خواهد داشت. درمان اختلالات زمینه ای نیز بسیار مهم است. افزایش آزادسازی انسولین از پانکراس می تواند باعث سرکوب اشتها شود. از جمله ترکیباتی که باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن می شوند، می توان به لپتین، و کوله سیستوکینین اشاره کرد.
لپتین به وسیله بافت چربی آزاد می شود. این ترکیب با اثر روی هیپوتالاموس باعث سرکوب اشتها می شود. ترشح روده ای کوله سیستوکینین با خوردن غذا آغاز می شود. این ترکیب باعث ایجاد احساس سیری می شود و اشتها را سرکوب می کند. کوله سیستوکینین می تواند باعث تحریک آزادسازی اسید های صفراوی و شیره های گوارشی از روده و پانکراس شود. در مقابل ترکیبات دیگری مثل گرلین و آدیپونکتین باعث تحریک اشتها می شوند.
استفاده از اسانس های طبیعی معمولا محرک اشتهاست. استفاده از بسیاری از ترپنوئیدها می تواند اشتها را تحریک کند. بسیاری از گیاهان به خصوص آن ها که در قالب سبزی خوردن مورد استفاده قرار می گیرند، اثر محرک اشتها دارند. به عنوان مثال استفاده از اعضای خانواده پیاز و سیر اثر محرک اشتها دارد. پیازچه یکی از محرک های اصلی اشتها است.
محصولاتی مانند ترب قرمز، تره، تره فرنگی، جعفری یا پارسلی و مواردی از این دست محرک اشتها هستند. همچنین استفاده از سرکه به مقدار کم، کلم قرمز و کلم بروکلی نیز می تواند باعث تحریک اشتها شود. استفاده از فرآورده هایی مانند ترشی ها اساسا محرک اشتهاست.
یکی از علل بی اشتهایی می تواند اختلالات هورمونی باشد. ترشح بیش از حد نوروپپتید Y یکی از عوامل سرکوب گر اشتها به شمار می آید. افسردگی تیپیکال یکی دیگر از عوامل است. اضطراب شدید نیز می تواند باعث سرکوب اشتها شود. برخی افراد هم ممکن است به دلیل ابتلا به عفونت های گوارشی یا ویروسی دچار بی اشتهایی شوند. مصرف برخی داروها هم ممکن است باعث بی اشتهایی شود.
به عنوان مثال در بسیاری از موارد داروهای ضد صرع ممکن است باعث بی اشتهایی شوند. یکی از داروهای بسیار معروف لیتیم است. از این دارو برای کنترل علائم افسردگی شدید استفاده می شود. همچنین در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی از لیتیم استفاده می کنند. لیتیم می تواند به خصوص در آغاز درمان باعث بی اشتهایی شود. از دیگر داروهای مطرح در بروز بی اشتهایی می توان به اعضای خانواده SERMs اشاره کرد. داروهایی مثل فلوکستین و سیتالوپرام در این خانواده دارویی قرار می گیرند.
شدت عارضه بی اشتهایی ناشی از این داروها به حدی بالاست که گاهی پزشکان از آن ها برای کنترل اشتها و لاغری استفاده می کنند. البته این مورد مصرف رسمی داروهای مزبور نیست. به این مورد استفاده اصطلاحا مورد مصرف Off-Labeled می گویند. یعنی مورد مصرفی که در کتاب اطلاعات دارویی رسمی به آن اشاره ای نشده و مورد تایید سازمان غذا و داروی امریکا نیست.
لازم به ذکر است که سازمان غذا و داروی امریکا به منزله معتبرترین مرجع علمی پزشکی جهان عمل می کند. یکی دیگر از ترکیبات موثر در ایجاد بی اشتهایی متیل فنیدات است. همان ترکیبی که ریتالین نام دارد. اسم تجاری معروفی که برای دانش آموزان و دانشجویان نام آشناست. از این ترکیب برای درمان اختلال عدم تمرکز و بیش فعالی استفاده می شود.
در واقع این ترکیب کمک می کند مغز از حالت عدم هوشیاری خارج شود. این ترکیب می تواند باعث افزایش تمرکز فرد و کاهش اضطراب شود. در درمان افسردگی هم از آن استفاده می شود. با این حال این ترکیب یک عارضه مهم دارد و آن سرکوب اشتهاست. در مقابل داروهایی مثل سیپروهپتادین باعث تحریک اشتها می شوند.
بیشتر شدن اشتها در کودکان با نظر به عوامل متعددی باید انجام پذیرد. به عنوان مثال اگر کودکی دچار یبوست باشد، بیشتر در معرض ابتلا به کم اشتهایی است. کودکانی که به اختلالات تیروئید مبتلا هستند هم ممکن است دچار افت اشتها شوند. به عنوان مثال در کم کاری تیروئید این اتفاق می افتد. برای بسیاری از کودکان این اتفاق می افتد که دچار کم کاری تیروئید می شوند. این کودکان ممکن است از بدو تولد و از هنگامی که از مادر به دنیا می آیند دچار کم کاری تیروئید باشند. اگر این کم کاری شدید باشد، ممکن است کرتینیسم مادرزادی بروز یابد.
اختلالی که با عقب ماندگی ذهنی نیز همراه است. در این موارد استفاده از محصولاتی مانند کواتر ید یا بست فولات دارو افشان شایگان می تواند مفید باشد. این محصولات حاوی مقادیر بالایی فولات نسل چهار هستند. این ترکیب در تحریک اشتها نقش اساسی دارد. از دیگر پیامد های استفاده از فولات نسل چهارم پیشگیری از ابتلا به کم خونی مگالوبلاستیک است. کم خونی که از آن با عنوان کم خونی ماکروسیتیک هم نام می برند.
زینک گلوکونات نمکی از زینک است که عوارض گوارشی کمی دارد. این محصول می تواند باعث تحریک اشتها و همچنین افزایش رشد قدی شود. یکی از کارایی های مهم زینک فعال کردن سلول های B یا لنفوسیت های B در تولید آنتی بادی است. ایمنوگلوبولین G یکی از ترکیباتی است که تولید و فعالیت آن تا حد زیادی به زینک وابسته است.
زینک در فعال سازی بسیاری از فاکتورهای رشد نیز نقش مهمی دارد. از آن جمله فاکتور رشد پلاکتی است. فاکتور مهمی که بدون آن انعقاد خون با مشکلات زیادی مواجه می شود. به این فاکتور اصطلاحا PDGF می گویند. از فاکتورهای رشد دیگری که فعالیت آن ها تا حد زیادی وابسته به زینک است، فاکتور رشد اپیدرمال است. این فاکتور را اصطلاحا EGF نیز می نامند.
فول کر یک قرص روکش دار مقوی ایمنی است. این محصول حاوی زینک، ویتامین D و ویتامین C است. ترکیبی نسبتا منحصر به فرد. محصولی که می تواند جایگزین استفاده از کپسول ویتامین D 1000 واحدی، قرص جوشان 500 میلی گرمی ویتامین C و کپسول زینک 10 میلی گرمی شود. محصولی که مصرف آن از سوی بیمار بسیار آسان تر از رژیم سه فرآورده ای است. این فرآورده حاوی 90 قرص روکش دار با روکش فیلم نازک (FC) است. در تولید آن از گلوتن استفاده نشده است. بنابراین افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند نیز می توانند با خیال آسوده از آن استفاده کنند.
قوای ایمنی در مقابله با عفونت و سرطان نقش اساسی را به عهده دارند. بدون برخورداری از قوای ایمنی مناسب، ما نمی توانیم به درستی از عهده مقابله با امراض عفونی برآییم. زینک نقش اساسی در تولید آنتی بادی ها و فعالیت هورمون های رشد دارد. زینک را به فرم های مختلفی فرموله کرده اند. از سافت ژل تا پودر، پلت و کپسول سخت ژلاتینی. بعضی اوقات هم زینک را به صورت قرص در می آورند.
زینک در فرمولاسیون برخی فرآورده های دارو افشان شایگان نیز به کار رفته است. به عنوان مثال در فرمولاسیون فول کر از این ترکیب استفاده شده است. فول کر محصولی حاوی زینک، ویتامین D و ویتامین C است. همه این ترکیبات نقش قبلی خود را در تقویت ایمنی نشان داده اند. در فرمولاسیون فول کر از 10 میلی گرم زینک، 1000 واحد ویتامین D و 500 میلی گرم ویتامین C استفاده شده است.
یکی از مهمترین مزایای این فرمولاسیون این است که می توان به جای استفاده همزمان از سه مکمل، از تنها یک مکمل استفاده کرد. این برای بیمار رژیم درمانی را بسیار ساده تر می کند. به این ترتیب است که بیمار راحت تر می تواند از رژیم درمانی مزبور پیروی کند. به یک معنا همکاری یا کمپلیانس او با درمان افزایش می یابد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .