سیستم ایمنی بدن چگونه تقویت می شود؟ این سوالی ساده با جوابی بسیار پیچیده است. اما در یک کلام می توان گفت عامل اصلی تقویت سیستم ایمنی استفاده از آنتی اکسیدان هاست. آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و E می توانند با مهار مسیر های آپوپتوز از تخریب و حذف سلول های ایمنی جلوگیری کند.
البته راه های دیگری هم برای تقویت سیستم ایمنی وجود دارد. واکسیناسیون یکی از این راههاست. تزریق ایمنوگلوبولین یا آنتی بادی نیز یکی دیگر از این مسیرهای تقویت بدن به شمار می آید. اما این روش ها چندان مرسوم و متداول نیستند. روش هایی همون ژن درمانی، ایمنوگلوبولین تراپی و واکسیناسیون همگی به شرایط خاص مربوط هستند. در حالت عادی همه به دنبال این هستند که ایمنی خود را با مصرف غذا بالا ببرند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleسیستم ایمنی مجموعه ای از سلول ها و مولکول های فعال است. سلول هایی مانند لنفوسیت، مونوسیت و سلول های پلی مورفونوکلئر؛ مولکول هایی مانند آنتی بادی ها و فاکتور های کمپلمان. اینها همه با هم سیستم ایمنی ما را می سازند. هر چند بخشی از سیستم دفاعی ما را اندام غیراختصاصی به وجود می آورند. به عنوان مثال پوست، آنزیم های بزاق دهان، ترشحات لزج و چسبناک موم گوش و اسید معده از مکانیزم های دفاعی مهم غیراختصاصی هستند.
بسیاری از باکتری ها برای عبور از سد معده باید تعداد بسیار بالایی داشته باشند. به این ترتیب در مقادیر معمول نمی توانند از اسید معده عبور کنند و لذا قدرت بیماری زایی نخواهند داشت. مگر اینکه تعداد باکتری های مزبور بیشتر شود تا بالاخره تعدادی از آن ها فرصت عبور از دستگاه گوارش را بیابیند. مژک های تنفسی نیز بخش مهم دیگری از مجاری تنفسی است.
این مژک ها در واقع یکی از بازوهای سیستم ایمنی غیراختصاصی به شمار می آیند. حرکت رفت و برگشت این مژک ها می تواند مانع از ورود بسیاری از میکروارگانیزم ها به داخل مجاری تنفسی شود. ایمنی مخاطات گوارشی و تنفسی عموما به وسیله مولکولی موسوم به ایمنوگلوبولین A تامین می شود. مولکولی که تولید آن در بدن به عوامل مختلفی مثل انواعی از ویتامین ها بستگی دارد.
یکی از مهمترین عواملی که در تولید این ترکیب و سایر آنتی بادی ها نقش دارد، زینک است. کاهش سطح پلاسمایی زینک می تواند با کاهش سطح فعالیت سیستم ایمنی همراه باشد. به این ترتیب شخص بیش تر در معرض عطسه و سرماخوردگی قرار می گیرد.
زینک هم چنین به صورت موثری جمعیت باکتری های سطح پوست را تعدیل می کند. این ماده تا حدودی از بروز عفونت های قارچی و باکتریال پیشگیری می کند. به همین دلیل است که زینک در فرمولاسیون کرم ها و لوسیون های مخصوص پوست چرب شاربوت استفاده شده است.
برای تقویت سیستم ایمنی از تکنیک های مختلفی می توان استفاده کرد. استفاده از مکمل های تقویت کننده ایمنی مانند فول کر داروافشان شایگان یکی از این روش هاست. مکمل هایی که مقادیر بالایی ویتامین C، ویتامین D3 و فولات نسل چهارم دارند، از جمله مهمترین ویتامین های موثر در تقویت ایمنی هستند. فولات نسل چهارم می تواند باعث تحریک بیشتر تقسیمات سلولی شود.
از این طریق تعداد سلول های ایمنی برای مواجهه موثر با سرطان ها و عفونت ها بالا می رود. لنفوسیت های B آنتی بادی بیشتری تولید می کنند و ایمنی هومورال تقویت بدن می شود. واکسیناسیون یکی دیگر از روش های تقویت ایمنی است. اصلاح رژیم غذایی و استفاده از میان وعده های مناسب نیز می تواند در این زمینه مناسب باشد.
قرص های زیادی برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بروز عفونت ها ارائه شده است. در برخی از این قرص ها مجموهه ویتامین های گروه B در کنار زینک به کار برده شده است. برخی از این مکمل ها حاوی ویتامین D3 هستند. برخی هم ویتامین C را با دوز بالا شامل می شوند. به هر حال آنچه مسلم است تاثیرات آنتی اکسیدان و تقویت ایمنی بسیاری از ویتامین هاست.
یکی از محصولات داروافشان شایگان که اثرات مقوی سیستم ایمنی بسیار خوبی دارد، فول کر است. فول کر یک قرص روکش دار حاوی 500 میلی گرم ویتامین C، 10 میلی گرم زینک المنتال و 1000 واحد بینالمللی ویتامین D3 است. فول کر به تنهایی می تواند جایگزین قرص جوشان ویتامین C، کپسول زینک پلاس و پرل ویتامین D3 شود.
یکی از پرمصرفترین مکمل های با پایه گیاهی اکیناسه است. گیاه اکیناسه با تقویت سیستم ایمنی سلولی و هومورال عمل مقوی ایمنی خود را بروز می دهد. اکی ناسه همچنین یک اثر ضد ویروس بسیار ملایم دارد. یکی دیگر از گیاهان بسیار موثر در کنترل بیماری های عفونی اکالیپتوس است. عصاره اکالیپتوس حاوی مقادیر بالایی از یک ترکیب آنتی اکسیدان و ضد میکروب به اسم اکالیپتول یا سینئول است.
فلاونوئید های موجود در گیاهان نیز اثر ضد میکروب و آنتی اکسیدان دارند. مانند کوئرستین که در فرمولاسیون آسماکر داروافشان شایگان به کار رفته است. یکی دیگر از ترکیبات بسیار موثر و قدرتمند با اثر مقوی ایمنی، رزوراترول است. ترکیبی که در پوست دانه انگور قرمز به میزان قابل توجهی وجود دارد. این ترکیب اثرات تعدیل کننده ایمنی دارد و التهاب را به خوبی کنترل می کند.
این موضوع به خصوص در جایی که التهاب مزمن مطرح است اهمیت دارد. برخی مطالعات نشان داده است که خود اضافه وزن یا چاقی یک نوع التهاب مزمن است. بنابراین تمامی این ترکیبات می توانند روی اضافه وزن هم تاثیر قابل توجهی داشته باشند. از دیگر محصولات گیاهی و طبیعی مقوی سیستم ایمنی قارچ شیتاکه است. به طور کلی در دیواره سلولی بسیاری از قارچ های خوراکی ترکیباتی از خانواده گلیکولیپید و گلیکوپروتئین حضور دارند.
از جمله این ترکیبات می توان به گلیکومانان ها اشاره کرد. لینان موجود در دیواره سلولی قارچهایی مانند شیتاکه از مهمترین مقوی های سیستم ایمنی هستند. زنجبیل یا زینتوما نیز یکی دیگر از فرآورده های گیاهی مقوی ایمنی با اثرات ضدالتهاب است. این محصول در کاهش طول دوره بیماری کووید 19 می تواند اثرات نسبتا مطلوبی داشته باشد.
نمی توان به یک زبان قاطع گفت بهترین ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن چیست. مجموعه ای از ویتامین ها به طور گروهی هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی می شوند. به طور کلی ویتامین هایی که اثرات آنتی اکسیدان دارند، در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند. از جمله مهمترین ویتامین های موثر در تقویت سیستم ایمنی می توان به ویتامین A، ویتامین C و ویتامین D3 اشاره کرد. فولات نسل چهارم هم به دلیل تاثیر چشم گیر در تکثیر سلولی نقش بسیار مهمی در تکثیر و فعالیت سلول های ایمنی دارد.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل کرونا از روش های مختلفی می توان استفاده کرد. استفاده از آنتی اکسیدان ها و نوشیدن مایعات فراوان یکی از این راه هاست. شاید پیش خود بگویید چه طور ممکن است نوشیدن آب فراوان باعث تقویت سیستم ایمنی شود. نوشیدن آب فراوان با حذف تدریجی رادیکال های آزاد اکسیداتیو باعث حذف اثرات مخرب این عوامل بر سیستم بیولوژیک می شود.
یکی دیگر از روش های مقابله با کولونایز شدن باکتری های عامل بیماری های تنفسی استفاده از تکنیک بخور است. بخور دادن به دلیل رطوبت موضعی ایجاد شده و گرما تا حد زیادی از تجمع باکتری ها و ویروس های ایجادکننده بیماری در مجاری تنفسی جلوگیری می کند.
جالب است بدانید که استرس های فیزیکی – روانی نقش بسیار مهمی در تقویت و تضعیف سیستم ایمنی دارند. بسیاری می پرسند استرس روانی چه طور ممکن است باعث ضعف سیستم ایمنی شود. ضعف ایمنی می تواند ناشی از نقص ساز و کاری به نام میکروبیوتا باشد. میکروبیوتا به مجموعه میکروارگانیزم های زنده مفید یک ارگانیسم زنده گفته می شود.
مثلا ما میکروبیوتای گوارشی داریم. میکروبیوتای سیستم گوارشی از طریق یک محور بیولوژیک با سیستم اعصاب مرکزی در تماس است. به این ترتیب اتفاقاتی که در دستگاه گوارش رخ می دهد می تواند این محور را تحت تاثیر قرار دهد. به عبارت دیگر اختلالات اعصاب می تواند میکروبیوتا را تحت الشعاع قرار دهد و از این طریق باعث ضعف سیستم ایمنی شود.
یکی از بزرگترین معضلات زندگی امروز افزایش وزن است. بسیاری از ما به دلیل رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی در معرض ابتلا به اضافه وزن هستیم. این اضافه وزن عوارض ناخوشایند دیگری هم با خود دارد. از آن میان می توان به کبد چرب اشاره کرد. اختلالی که این روزها در میان مردم بسیار شایع است. حتی در میان افرادی که از الکل استفاده نمی کنند.
لزوم توجه به مقوله کاهش وزن از این جهت حائز اهمیت است. با این حال کاهش حجم یا وزن بدن باید حساب شده و بر اساس یک برنامه ریزی ورزش و غذایی مشخص و استاندارد باشد. در غیر این صورت کاهش وزن ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. عوارضی همچون کبد چرب و اختلالات صفراوی مانند کله سیستیت، کلانژیت و سنگ های صفراوی.
از جمله دیگر عوارض رژیم های سخت یا داروهای لاغری می توان به بالا رفتن اوریک اسید (Hyperuricemia) و همچنین افزایش احتمال افت فشار خون اشاره کرد به هر ترتیب بهترین روش برای کاهش وزن، پیاده روی و ورزش منظم و مداوم، اصلاح رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی است.
References
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .