بیوتین یا ویتامین B7 مولکولی از خانواده بزرگ ویتامین های B است. ترکیبی حاوی گوگرد که در لغت از ریشه بیو یا Bioto به معنی زندگی است. این ویتامین یک مولکول شیمیایی با دو حلقه است. دو حلقه ای که به هم جوش خورده اند. بیوتین ترکیبی محلول در آب با جذب گوارشی بسیار بالاست. مولکولی که کمتر با اثرات حیاتی آن آشنا هستیم. مولکولی که بسیاری از افراد صرفا آن را برای سلامت پوست و مو و ناخن مفید می دانند. بسیاری از افراد اطلاع ندارند که حضور و فعالیت این ویتامین تا چه حد برای سلامت عملکرد متابولیک مغز و بافت چربی و همچنین عضلات اهمیت دارد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاین ویتامین یک ماده بسیار مهم و ضروری برای سلامت و فعالیت مو، پوست و ناخن است. این ویتامین در بسیاری از منابع غذایی به مقدار قابل توجه حضور دارد. به عنوان مثال در آجیل و خشبار و به خصوص در مغز ها مقادیر بالایی بیوتین دیده می شود. بنابراین استفاده از میان وعده های غذایی غنی می تواند در این زمینه مفید باشد. این ویتامین در لبنیات، جگر، گوشت قرمز، تخم مرغ و گوشت ماهی هم دیده می شود. مصرف یک رژیم غذایی متعادل معمولا مانع از بروز نقص و کمبود این ویتامین خواهد شد.
در مورد تاثیر این ویتامین در سلامت پوست و مو و ناخن هنوز شواهد و مدارک دقیق و کافی وجود ندارد. با این حال استفاده از این ویتامین هنوز برای روتین پوست و مو توصیه می شود. به نظر می رسد نقص این ویتامین در بدن در نهایت به نازک شدن مو و لک شدن پوست صورت منتهی می شود.
کمبود این ویتامین می تواند با قاشقی شدن ناخن ها همراه باشد. کمبود این ویتامین حتی می تواند با افزایش احتمال ابتلا به عفونت های قارچی ناخن مانند درماتوفیتوز ناخن همراه گردد. جذب این ویتامین در سنین سالمندی ممکن است به شدت کاهش یابد. به همین دلیل بروز عفونت ها و مشکلات ناخن در افراد سالمند معمولا بیشتر دیده می شود. از این رو مصرف مکمل هایی مانند قرص بیوتین یا هیروژن دارو افشان شایگان می تواند در این زمینه بسیار مفید واقع شود.
از مهمترین منابع غذایی حاوی این ویتامین می توان به منابع غذایی دریایی اشاره کرد. در ماهی سالمون مقادیر بالایی از این ویتامین دیده می شود. البته این ویتامین در غالب غذاها وجود دارد. در تخم مرغ و جگر نیز مقادیر بالایی بیوتین وجود دارد. از مهم ترین منابع غذایی غیرجانوری این ویتامین می توان به خشکبار و آجیل اشاره کرد. میوه ها و سبزی های تازه هم حاوی این ویتامین هستند. به عنوان مثال آووکادو از مهمترین منابع بیوتین است. برخی مطالعات نشان داده است که بیوتین در صورت کمبود ممکن است باعث آسیب قلبی نیز بشود.
این ویتامین برای فعالیت طبیعی سلول های خاکستری مغز بسیار مهم است. به این سلول ها اصطلاحا سلول های Metz می گویند. این سلول ها دارای نرخ فعالیت متابولیک بسیار بالا هستند. به همین دلیل است که کمترین نقصی در میزان بیوتین موجود در بدن می تواند اولین اثرات نامطلوب خود را در مغز بروز دهد. مشخص شده است که کمبود این ویتامین با افزایش احتمال بروز حملات تشنجی همراه است.
بیوتین حتما بر سلامت پوست اثر گذار است. مطالعات نشان داده است که کمبود این ویتامین با ایجاد بثورات پوستی و شکنندگی ناخن ها همراه است. با این حال مکانیزم دقیق این اثرگذاری هنوز مشخص نیستو به نظر می رسد این ویتامین با اثرگذاری بر فرآیند بیان ژن و تکثیر سلولی می تواند سلامت پوست و مو وناخن را تحت تاثیر قرار دهد.
مصرف بیش از حد بیوتین معمولا با علائم جدی همراه نیست. بررسی ها نشان داده است حتی با مصرف روزانه 300 میلی گرم از این ترکیب مشکل خاصی در بدن فرد به وجود نمی آید. با این حال نباید از خاطر برد که مقدار مصرف پیشنهادی روزانه برای این ویتامین در بزرگالان (19 سال به بالا) معادل 30 میکروگرم است. و این بسیار کمتر از دوزی از این ویتامین است که در فرمولاسیون های معمول مکمل ها مشاهده می شود. این مقدار برای نوزادان و افراد کم سن و سال تر طبیعتا بسیار کمتر می باشد.
از مهمترین نتایج کمبود این ویتامین در بدن میتوان به نوریت یا التهاب عصبی و ریزش مو، اشاره کرد. این ویتامین در تبدیل و فعال سازی فولیک اسید به فولات فعال نسل چهار اهمیت فوق العاده دارد. کمبود این ویتامین همچنین احتمال بروز اختلالات کبدی از جمله کبد چرب را بالا می برد. بیوتین یک آنتی اکسیدان قدرتمند است. این ترکیب می تواند اثرات مخرب رادیکال های آزاد اکسیداتیو را مهار نماید. به این ترتیب باعث پیشگیری از پیری پوست می شود. بیوتین نقش مهمی در سلامت کلاژن و فیبرونکتین پوست دارد.
ایمنی بیوتین در بارداری و شیرواری به طور دقیق مورد بررسی قرار نگرفته است. با این حال به نظر می رسد استفاده از مقادیر توصیه شده روزانه مجاز این ترکیب حتی برای سلامت نوزاد ضرورت داشته باشد. بهتر است قبل از مصرف هر گونه مکمل تغذیه ای مادر با پزشک معالج مشورت کند. اما به طور کلی منع مصرفی برای این ویتامین در دوره بارداری و شیردهی وجود ندارد. در بسیاری از مکمل هایی که برای زنان باردار و شیرده توصیه و استفاده می شود، بیوتین حضور دارد. با این حال استفاده از مکمل در این دوران منوط به صلاحدید پزشک معالج است.
بیوتین کوآنزیم فعالیت بسیاری از آنزیم هاست. از جمله این آنزیم ها می توان به استیل کوآ کربوکسیلاز اشاره کرد. آنزیمی که در مسیر متابولیزم و ساخت اسید های چرب نقش بسیار مهمی دارد. این ویتامین در بسیاری دیگر از واکنش های کربوکسیلاسیون فعالیت دارد. از جمله آنزیم های مهمی که در بیوشیمی به این ویتامین نیاز دارند می توان به پیرووات کربوکسیلاز و متیل کروتونیل – کوآ کربوکسیلاز اشاره کرد. دو آنزیمی که در متابولیزم قند و پروتئین بسیار مهم و اساسی هستند. این ویتامین همچنین در فرآیندی بسیار حیاتی به نام سیگنالینگ درون سلولی نقش اساسی دارد.
بدون سیگنالینگ درون سلولی هیچ هورمون یا محرکی نمی تواند باعث ایجاد تغییر در فعالیت سلول ها شود. به عبارت دیگر حیات به طور کامل مختل می شود. این ویتامین هم چنین در تغییرات ژنتیکی، تنظیم بیان ژن ها و تولید پروتئین از ژن ها نقش بسیار مهمی دارد. بدون بیوتین بسیاری از ژن ها نمی توانند به محصول پپتیدی نهایی تبدیل شوند. و این هم باز به معنی مختل شدن حیات است. یکی از مهمترین فعالیت های بیوتین تنظیم خصوصیات ترکیبی به نام هیستون (Histone Modification) است. بدون این کار اصلا ژن نمی تواند پروتئین تولید کند.
مطالعات نشان داده است که استفاده از بیوتین در افراد مبتلا به دیابت تیپ 2 چندان تاثیری بر غلظت پلاسمایی قند خون نمی گذارد. این ویتامین هم چنین تاثیر خیلی جدی روی وزن بدن نمی گذارد. اما کمی اشتها را بالا می برد. باید در نظر داشت که بیوتین با توجه به نقشی که اساسا در متابولیزم بیومتریال هایی مانند قند و چربی دارد، می تواند در دیابت تاثیراتی داشته باشد.
اما برای دستیابی به یک نتیجه قطعی نیاز به انجام مطالعات بسیار بیشتری است. مطالعات فعلی نشان داده است که این ویتامین بی تاثیر نیست، اما تاثیر آن خیلی هم پررنگ نیست. این حداکثر تضویحی است که در حال حاضر می توان در مورد این موضوع خاص داد. بنابراین نمی توان انتظار داشت که مشکلات شخص مبتلا به دیابت تنها با مصرف بیوتین حل گردد.
به طور کلی مصرف فرم تزریقی یک ویتامین مانند بیوتین احتمال تخریب ویتامین را در دستگاه گوارش و کبد به حداقل می رساند. به همین دلیل شاید بتوان گفت در بسیاری موارد مصرف فرم تزریقی به فرم خوراکی ارجحیت داشته باشد. البته برای هر فردی ممکن است شرایط تفاوت داشته باشد. شاید کسی اساسا از تزریق دارو حس خوبی پیدا نکند. طبیعتا در مصرف دارو از راه خوراکی شاهد همکاری و پذیرش بیشتری از سوی بیمار هستیم. با این حال برخی از بیماران خود تمایل به استفاده از فرم تزریقی را دارند.
معمولا میزان مصرف روزانه توصیه شده برای بیوتین بین 500 میکروگرم تا 5 میلی گرم است. بیوتین را حتی تا دوز 10 میلی گرم در روز می توان با خیال راحت استفاده کرد. ولی معمولا حداکثر دوز معمول توصیه شده روزانه برای این ویتامین معادل 5 میلی گرم است.
برای بیوتین تداخلات دارویی جدی گزارش نشده است. اساسا در مورد مکمل های تغذیه ای تداخلات جدی و مفصلی گزارش نمی شود. بنابراین بیوتین و فرآورده های تهیه شده از آن را می توان با اطمینان مورد استفاده قرار داد. گاهی مصرف برخی داروها یا مکمل های دیگر ممکن است کمی غلظت پلاسمایی بیوتین را بالا و پایین ببرد. اما این تغییرات معمولا قابل چشم پوشی است و اهمیتی از نقطه نظر بالینی ندارد.
قرص روکش دار بیوتین دارو افشان شایگان حاوی 5 میلی گرم بیوتین است. می دانیم که کمبود این ویتامین با مشکلات جدی پوستی همراه است. به عنوان مثال کمبود بیوتین باعث بروز بثورات پوستی و شکنندگی ناخن ها می شود. درست است که هنوز مکانیزم اثر بیوتین در این فرآیند مشخص نیست. با این حال واضح است که کمبود بیوتین این پیامدها را دارد.
بیوتین نقش مهمی در کاتالیز واکنش کربوکسیلاسیون دارد. در واقع بیوتین کوآنزیم واکنش های آنزیماتیک بسیار مهمی است. از جمله این واکنش ها، واکنشی است که با فعالیت پنج آنزیم بسیار مهم کاتالیز می شود. یکی از این آنزیم ها استیل کوآ کربوکسیلاز است. آنزیمی که در متابولیزم چربی ها اهمیت بسیار دارد. به این ترتیب این ویتامین در متابولیزم کربوهیدرات، چربی و پروتئین بسیار مهم است. بدون بیوتین کل متابولیزم بدن به هم می ریزد.
ریزش مو یک اختلال آزارنده و همیشگی است. تمام انسان ها از بدو تولد تا زمان فوت در حال از دست دادن موهای خود هستند. برای برخی افراد سرعت ریزش مو و رویش مجدد آن تقریبا با هم برابر است. برای برخی افراد سرعت ریزش مو بسیار بیشتر از سرعت رویش مجدد آن است. اما به هر حال همه در نهایت حجم زیادی از موهای کف سر خود را از دست می دهند. این وضعیت هر قدر درصد هورمون آندروژن در بدن بالاتر رود شدیدتر می شود. به این ترتیب است که افراد اغلب با افزایش سن موهای کف سر خود را از دست می دهند. برای مقابله با این وضعیت از روش های مختلفی می توان استفاده کرد.
استفاده از ماسک موی شاربوت یکی از این روش هاست. ماسک موی شاربوت به دلیل فقدان پارابن و سولفات یک محصول بسیار مناسب است. محصولی که می تواند مانع از موخوره، در هم گره خوردن موها، ترمیم آسیب های کراتین و کوتیکول مو و مواردی از این دست شود. در کنار استفاده از این محصول باید از شامپو های بدون سولفات هم استفاده کرد.
همچنین استفاده از مکمل های تغذیه ای حاوی زینک و بیوتین در این افراد بسیار ضروری است. در فرمولاسیون هیروژن که یک قرص روکش دار است از بیوتین استفاده شده است. این محصول می تواند باعث تحریک رشد طولی موها شود.
قرص روکش دار هیروژن حاوی 15 میلی گرم زینک، 5/2 میلی گرم بیوتین، 400 میکروگرم فولات نسل چهارم و 60 میلی گرم ویتامین C است. این محصول شبی یک بار یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از شام قابل استفاده است. علت این که توصیه می شود شب ها از این محصول استفاده شود این است که فرد در این ساعات معمولا می خوابد. به این ترتیب مصرف زینک باعث تحریک اشتها و افزایش میل به خوردن نمی شود. البته این توصیه در مورد همه افراد به یک شکل اثربخشی ندارد.
دارو افشان شایگان همچنین یکی از پیشگامان طراحی و عرضه قرص روکش دار بیوتین 5 میلی گرمی در ایران است. این قرص نیز برای سلامت پوست و ناخن و مو مفید می باشد. یکی از اساسی ترین مشکلات ناخن به خصوص در سنین بالا وضعیت ناخن قاشقی است. وضعیتی که ناخن در آن دفرمه شده و شبیه به پشت قاشق می شود.
تغییر رنگ می دهد (زرد رنگ یا کرم رنگ می شود) و حتی حالت شاخه شاخه پیدا می کند. این وضعیت می تواند با عفونت قارچی ناخن هم همراه شود. مصرف بیوتین می تواند این مشکل را به خوبی کنترل کند. البته در این موارد توصیه می شود همزمان از مکمل های حاوی زینک، فولات نسل چهار و ویتامین C هم مصرف گردد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .