پروستات عضوی است با اندازه ای در حد یک گردو که بین آلت تناسلی مردانه و مثانه قرار دارد. پروستات دو نقش بسیار مهم دارد. یکی عبارت است از ترشح مایعی قلیایی به نام سمن یا منی. این مایع نقش مهمی در حفاظت از سلامت اسپرماتوزوئید ها دارد. این مایع می تواند از سلامت اسپرم ها به خصوص در محیط واژن محافظت نماید.
سلامت غده پروستات به عوامل مختلفی بستگی دارد. سبک زندگی، سابقه خانوادگی، افزایش سن و مصرف برخی داروها می تواند زمینه ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات را فراهم سازد. بین سی تا چهل درصد مردان پنجاه سال به بالا در معرض ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات هستند. در ده درصد از موارد ابتلا ممکن است نیاز به جراحی احساس شود.
در درصد بسیار کمی از افراد هم ممکن است فرم بدخیم بیماری بروز یابد. بزرگی خوش خیم پروستات یک اختلال هورمونی است. اختلالی که در درجه اول نتیجه مستقیم ترشح زیاد هورمون های خانواده آندروژن است. یکی از موارد نگرانی اغلب مردان در سنین بالای 50 سال ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات است. پروستات غده ای کوچک در زیر مثانه مردان است.
این غده در زنان وجود ندارد. یکی از مسوولیت های اصلی غده پروستات ترشح موادی به نام پروستاگلندین است. این غده به کنترل خروجی ادرار می پردازد. ترشحات پروستات عموما حالت قلیایی دارد. در واقع محیط اسیدی واژن و رحم چندان برای تحرک و فعالیت اسپرم ها مناسب نیست. این ترشحات قلیایی باعث می شود سلامت اسپرم ها در فرآیند انتقال به مناطق بالای رحم تضمین شود. یک غده پروستات سالم در حالت عادی به اندازه یک گردو است. اما در نتیجه افزایش سن یا عوامل دیگر ممکن است سایز این غده بزرگ شود. نماد بین المللی بیماری های پروستات روبان آبی است.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاز مهمترین علائم بزرگی خوش خیم پروستات تکرر ادرار است. افرادی که در معرض علایم اولیه این بیماری هستند، معمولا دچار تکرر ادرار می شوند. گاهی ممکن است احساس کنند مثانه آن ها کاملا تخلیه نشده است. این مسئله واقعا می تواند کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد. در واقع باعث کاهش شاخص QALY می شود. در واقع این کار نرخ بهره وری را کاهش می دهد. شخص را درگیر دستشویی رفتن های مکرر می کند و مشکلات عدیده ای ایجاد می کند.
از مهمترین عوامل خطر بروز بزرگی خوش خیم پروستات ترشح بیش از حد هورمون آندروژن است. البته ژنتیک ریسک فاکتور بسیار مهمی است. افرادی که در میان اعضای درجه یک فامیل خود سابقه ابتلا به BPH دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هستند. این بیماری همچنین در افرادی که سیگار استعمال می کنند یا اعتیاد به مصرف الکل دارند بیشتر رخ می دهد. بنابراین باید افراد در معرض ریسک بالای ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات را از چنین عاداتی برحذر داشت.
از مهمترین نتایج بزرگی خوش خیم پروستات ایجاد حالت تکرر ادرار است. این حالت تکرر ادرار کیفیت زندگی فرد را کاهش می دهد. این وضعیت باعث می شود شخص مدت طولانی از زمان بیداری اش را در دستشویی بگذراند. این یعنی کاهش کارایی شخص. گاهی هم ممکن است شخص مبتلا دچار بی اختیاری ادرار شود. در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از داروهایی مانند سولیفناسین و داریفناسین باشد. همچنین داروهایی مانند ایمی پرامین، تولترودین و اکسی بوتینین ممکن است برای بی اختیاری تجویز گردد.
از جمله روش های تشخیصی اصلی برای بزرگی خوش خیم پروستات ارزیابی PSA است. یک آنتی ژن اختصاصی که بر روی سطح سلول های پروستات حضور دارد. وقتی سطح PSA از حد مشخصی بالاتر برود، می تواند نشانگر ریسک ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات باشد.
در مواردی که علائم بیماری محدود است استفاده از روش های دارودرمانی یا رژیم غذایی کمک کننده است. اما در مواردی ممکن است استفاده از روش های غیرجراحی ارجحیت داشته باشد. به عنوان مثال از روش هایی مانند کرایوتراپی یا سرمادرمانی، کموتراپی یا شیمی درمانی، هورمون تراپی، رادیوتراپی، و دارودرمانی می توان استفاده کرد. در کرایوتراپی با استفاده از یک پروب سرد بافت تومورال را بر می دارند. گاهی ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی پروستاتکتومی باشد. باید در نظر داشت که غدد لنفاوی نواحی اطراف به هیچ عنوان نباید با سلول های تومورال آلوده گردد.
از مهمترین روش های جراحی در درمان بزرگی خوش خیم پروستات عمل جراحی پروستاتکتومی است. جراحی پروستات که به آن اصطلاحا رادیکال پروستاتکتومی می گویند یکی از روش های جراحی پرچالش در حوزه اورولوژی است. به باور بسیاری از صاحب نظران روش جراحی باز رادیکال پروستاتکتومی، روش استاندارد طلایی برای درمان سرطان پروستات می باشد.
البته به شرط آن که تومور پروستات محدود به خود غده پروستات باشد. مطالعات بالینی متعددی نشان دادند که این روش جراحی می تواند تا حدود زیادی احتمال متاستاز را کاهش دهد. در رادیکال پروستاتکتومی تمامی پروستات همراه با کیسه های منی و بخش انتهایی مجاری انتقال از بدن خارج می شود. به صورت همزمان غدد لنفاوی اطراف پروستات نیز از بدن خارج می شود.
از جمله مکمل های قابل استفاده در کمک به درمان بزرگی خوش خیم پروستات مکمل های حاوی کوئرستین و ویتامین D3 است. از جمله مکمل های حاوی ویتامین D3 که می توان در این موارد استفاده کرد فول کر دارو افشان شایگان است. این مکمل با تقویت سیستم ایمنی می تواند مانع از پیشروی بیماری شود.
مجموعه ای از ترکیبات موجود در این مکمل در تقویت ایمنی نقش دارند. ویتامین D، ویتامین C و زینک هر سه می توانند به تقویت ایمنی کمک کند. هر چند در خصوص مصرف زینک در مبتلایان به بزرگی خوش خیم پروستات هنوز به اجماع قابل قبولی دست یافته نشده است.
معمولا در درصد بسیار کمی از افراد ممکن است مشکلات پروستات پروگنوز ضعیفی داشته باشد. بزرگی خوش خیم پروستات ممکن است در برخی مردان از سن 30 سالگی آغاز شود. در این افراد ممکن است اولین علائم در سن 50 سالگی بروز یابد. هیپرتروفی خوش خیم پروستات معمولا 40 تا 50 درصد از مردان 50 تا 60 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد.
اما تنها در ده درصد موارد ممکن است نیاز به جراحی یا مداخلات درمانی جدی وجود داشته باشد. در درصد بسیار کمتری ممکن است اختلال به صورت نئوپلازی بدخیم بروز یابد. بنابراین اساسا بزرگی پروستات در غالب افراد پروگنوز نسبتا خوبی دارد.
علائم خاصی که با بزرگی خوش خیم پروستات همراه هستند، معمولا با ایجاد مشکلات روحی و خلقی می تواند همراه باشد. فرد به دلیل افت سطح کیفی فعالیت خود در معرض ابتلا به افسردگی و اضطراب است. برای این موارد ممکن است نیاز به استفاده از داروهای آرامبخش و ضد اضطراب و یا ضدافسردگی باشد. در برخی از این افراد از ایمی پرامین برای کنترل علائم افسردگی توام با علائم تکرر و بی اختیاری ادرار استفاده می شود.
غذاهای حاوی مقادیر بالای اسید های چرب امگا 3 و ویتامین D3 در کمک به پیشگیری از علائم بزرگی خوش خیم پروستات بسیار موثر است. استفاده از غذاهای حاوی مقادیر بالای ویتامین C و اسید های چرب امگا 3 می تواند در کنترل علائم این بیماران نقش بسیار مثبتی داشته باشد. برخی منابع هشدار می دهند که شخص مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات نباید خیلی از نوشدنی های کافئین دار استفاده کنند.
تست پروستات جزء معاینات دوره ای مهم در اکثر مردان به شمار می رود. ضعف یا اختلال عملکرد پروستات می تواند باعث بروز بیماری های ویژه ای شود. متاسفانه گاهی سرطان پروستات خیلی دیر تشخیص داده می شود. به همین دلیل است که دقت در کنترل دقیق علائم و انجام مطالعات تشخیصی دوره ای در این افراد بسیار مهم است.
پروستات یک غده برون ریز است. غده ای که به نام اگزوکرین هم نامیده می شود. محصول عملکرد این غده تقریبا سی درصد از مایع منی را تشکیل می دهد. مایعی قلیایی و محافظ که از سلامت اسپرم ها حفاظت می کنند. عملکرد و ترشحات این غده در ایجاد لذت جنسی در مردان بسیار موثر است.
ورزش های هوازی ملایم مانند پیاده روی در کنترل ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری های التهابی و مزمن موثر است. این فعالیت های ورزشی می توانند شخص را از نقطه نظر ابتلا به بیماری های خطرناکی مانند سرطان نیز حفاظت کنند. البته بهتر است افرادی که در سابقه خانوادگی خود ابتلا به اشکالی از تومورهای پروستات یا بیضه را دارند، از انجام ورزش هایی مثل دوچرخه سواری خودداری کنند. این ورزش با ایجاد فشار روی پروستات و غدد جنسی مردانه ممکن است زمینه ساز ابتلا به برخی بیماری های مرتبط با این دو عضو شود.
بزرگی خوش خیم پروستات معمولا در سنین بالا بروز می یابد. اما گاهی ممکن است انواعی از آن به خصوص در مردانی که ازدواج نکرده اند بروز یابد. در این موارد ممکن است نیاز به تجویز برخی داروها باشد. روش اصلی تشخیص بیماری آزمایش خون است. در این آزمایش شاخص PSA اندازه گیری می شود.
مهم ترین علامت در بزرگی خوش خیم پروستات تکرر ادرار و عدم خروج کامل جریان ادرار است. شخص ممکن است در نتیجه بزرگی پروستات دچار عفونت های ادراری هم بشود. در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از داروهای آنتی بیوتیک باشد. گاهی یک آنتی بیوتیک پاسخگو نیست و ممکن است نیاز به استفاده از مجموعه بزرگی از آنتی بیوتیک ها داشته باشیم.
باید در نظر داشت مردانی در سنین بالای 50 سال که دچار تکرر ادرار می شوند یا دچار بی اختیاری ادرار هستند باید از نقطه نظر ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات مورد بررسی قرار گیرند. این افراد ممکن است نیاز به مصرف فیناستراید و فلوتامید داشته باشند. در حال حاضر داروی دیگری هم در این زمینه استفاده می شود. به این ترکیب دوتاستراید می گویند.
درد در آلت تناسلی بیضه ها یا ناحیه پرینه می تواند نشانه ای از بیماری باشد. درد در هنگام ادرار، درد در هنگام انزال، اختلال در شروع ادرار، ادرار مکرر شبانه، اختلال نعوظ و وجود خون در ادرار همگی از علائم اولیه درگیری پروستات هستند. گاهی ممکن است خون در مایع منی هم مشاهده شود. به این وضعیت اخیر اصطلاحا هماتوسپرمی می گویند.
پس از درمان بزرگی پروستات بسیار مهم است که شخص از رژیم غذایی کم چرب و کم نمک استفاده کند. افرادی که دچار هیپرتانسیون هستند، بیشتر در معرض ابتلا به پروستات بزرگ هستند. باید در نظر داشت که بیمار از نقطه نظر عوارض کرایوتراپی، کموتراپی و دارودرمانی هورمونی باید مورد توجه و پایش قرار گیرد. بیمار باید از مصرف الکل و استعمال سیگار برحذر داشته شود.
مانند بسیاری دیگر از بیماری ها مهم است که شخص خود را به رژیم غذایی پر از فیبر و میوه ها و سبزی های تازه عادت دهد. مصرف میان وعده های غذایی حاوی آنتی اکسیدان با دوز بالا بسیار مهم است. استفاده از مکمل های حاوی کوئرستین می تواند در این زمینه موثر باشد. کوئرستین یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند است. این ترکیب یک فلاونوئید است. ترکیبی که خاصیت آنتی اکسیدان قدرتمند دارد و باعث جمع آوری رادیکال های آزاد اکسیداتیو می شود.
یکی از متداول ترین روش ها در تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات سونوگرافی است. استفاده از روش های اولتراسونیک از مهمترین روش های تشخیص اختلالات پروستات هستند. البته از روش های دیگری مانند سی تی اسکن و ام آر آی هم در این حوزه می توان استفاده کرد.
بزرگی خوش خیم پروستات اختلالی بسیار شایع در مردان با سن بالاتر از 50 است. معمولا توصیه می شود مردان در سنین بالای 50 سال به طور ادواری در آزمایش خون به بررسی مارکرهای اختصاصی مرتبط با بزرگی پروستات بپردازند. یکی از شاخص ترین این مارکرها PSA است. افرادی که در بین اعضای درجه یک خانواده خود بیماران مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات دارند، باید حتما نسبت به غربالگری منظم حساسیت داشته باشند.
بزرگی پروستات می تواند با بروز علائم آزاردهنده ای مانند تکرر ادرار، بی اختیاری ادرار، سنگ کلیه یا عفونت ادراری همراه باشد. در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از داروهایی مانند فیناستراید، فلوتامید و پروستاتان باشد. در کنار استفاده از این محصولات ممکن است نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک های محلول در آب مانند آمینوگلیکوزید برای غلبه بر عفونت باکتریایی ادرار داشته باشیم.
نمونه این ترکیبات آنتی بیوتیک جنتامیسین است. که با دوزهای 20، 40 و 80 میلیگرم به صورت عضلانی و وریدی استفاده می شود. این ترکیبات با اثرگذاری بر روی روند پروتئین سازی عمل می کنند. این ترکیبات می توانند عملکرد زیرواحدهای کوچک ریبوزوم را مهار کنند. از این طریق فرآیند پروتئین سازی در باکتری دچار مشکل می شود.
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .