مکمل ورزشی این روزها عبارتی آشناست. محصولی که بسیاری بر این باورند بیش از خود ورزش، برای عضله سازی و حجم گیری توده بدن ضروری است. محبوبیت بالای این محصولات باعث شده است حجم وسیعی از تحقیقات علمی به بررسی کم و کیف این محصولات اختصاص یابد. در واقع بسیاری از شرکت های تولید فرآورده های مکمل در تلاش برای یافتن فرمول های جدیدی برای مکمل های ورزشی هستند.
مکمل هایی که کم ضررتر باشند، اما اثرات سریع تر و با دوام تری داشته باشند. امروزه کمتر کسی به دنبال استفاده انحصاری از کراتین (Creatine) به عنوان مکمل ورزشی است. کراتین به راحتی از راه کلیه دفع می شود و اثر آن از بین می رود. اما مقادیری از آن می تواند تحمل ورزشکار نسبت به خستگی را افزایش دهد. در نتیجه فرد ورزشکار برای مدت طولانی تری می تواند به ورزش ادامه دهد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleبدنسازان در هر دو فاز ورزش هوازی و عضله سازی نیاز به استفاده از مکمل دارند. برخی از مکمل ها حاوی ترکیباتی ماند ال کارنیتین و کراتینین هستند. ترکیباتی که باعث به تاخیر افتادن فاز لاکتیک اسیدوز می شوند. ال کارنیتین یک آمینواسید است که عموما در مغز، کلیه و کبد ساخته می شود. این ترکیب برای حفظ متابولیزم سلول های عضلات مخطط و عضله قلبی در سطح هوازی بسیار مهم است.
مصرف ال – کارنیتین باعث می شود ظرفیت سلول های عضلانی برای تولید ATP افزایش یابد. مولکول ATP برای عملکرد طبیعی عضلات ضروری است. کاهش تولید ATP از مسیر هوازی نتیجه فعالیت شدید بدنی است. این رویداد منجر به تجمع لاکتیک اسید و اسیدوز متابولیکی می شود. اسیدوز با درد شدید عضلانی، نفس نفس زدن و کاهش ظرفیت ورزشکار برای ادامه فعالیت همراه است.
بنابراین ال – کارنتین با افزایش طول مدت فعالیت بدنی کارایی تمرین را بالا می برد. ال – کارنیتین در کمک به کاهش وزن در افراد مبتلا به چاقی بسیار مفید است.
مکمل های ورزشی اگر با فعالیت بدنی همراه شوند و در حد دوز معمول استفاده شوند، معمولا ضرر چندانی ندارند. یکی از کم ضررترین مکمل های ورزشی قابل توصیه ال – کارنیتین است. مطابق برخی یافته های پژوهشی جدید مصرف روزانه 2 گرم ال – کارنیتین برای مدت طولانی بی ضرر است. این ترکیب برای سلامت قلب و کلیه ورزشکار بسیار مهم است. مصرف ال – کارنیتین نیم ساعت قبل از شروع ورزش می تواند تحمل ورزشکار نسبت به خستگی را بالا ببرد.
مصرف این محصول در زنان باردار و شیرده، کودکان و افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید با احتیاط کامل صورت پذیرد. در مورد این افراد تصویب و تایید پزشک معالج بسیار مهم است. یکی دیگر از ترکیباتی که به عنوان مکمل ورزشی کاربرد دارد و عوارض نسبتا کمی دارد، ترکیب BCAA است. این محصول مخلوطی از آمینواسیدهای با زنجیره جانبی منشعب است.
مهم ترین خصلت این مکمل ساخت پروتئین و جلوگیری از شکسته شدن آن در عضلات مخطط است. آمینواسیدهای منشعب یا BCAA هم چنین در درمان اختلالات مغزی در افرادی که به بیماری کبدی پیشرفته مبتلا هستند کاربرد درمانی دارد.
بهترین زمان شروع مصرف مکمل هایی همچون ال کارنیتین، ال آرژینین و کراتین درست از زمان شروع فعالیت ورزشی است. در مورد مکمل های حاوی پودر پروتئین هیدرولیزه توصیه می شود، مصرف مکمل بعد از شروع تمرینات عضله سازی آغاز شود. مصرف مکمل های حاوی آمینواسید و پپتیدهای هیدرولیز شده به میزان یک پیمانه نیم ساعت بعد از ورزش عضله سازی توصیه می شود.
در روز می توان این مقدار مکمل را دو بار استفاده کرد. عملکرد کلیه باید تحت پایش باشد تا اضافه آمینواسید به صورت اوره قابلیت دفع داشته باشد. بهترین زمان مصرف مکمل BCAA نیز 15 دقیقه قبل از شروع تمرین یا در حین تمرین ورزشی است. برای کراتینین نیز معمولا صبح ها به عنوان بهترین زمان برای مصرف مکمل توصیه می شود. هر چند که می توان آن را در نوشیدنی ورزشی یا همراه آب در حین تمرین استفاده کرد.
مکمل های تهیه شده از پروتئین آب پنیر (Whey) و سایر انواع سورس ها و هم چنین مکمل های حاوی کربوهیدرات و پروتئین به طور همزمان بهترین گزینه برای حجم گیری هستند. باید توجه داشت که بسیاری از ورزشکاران برای ایجاد حجم به دنبال استفاده از فرآورده های هورمونی می روند. مصرف این فرآورده ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. ساختار این هورمون ها عموما از نوع استروئیدی است.
ساختاری که همواره با احتمال بروز کبد چرب و دیس لیپیدمی همراه است. هورمون های استروئیدی و در راس آنها آندروژن های آنابولیزان هم چون ناندرولون باعث ایجاد ناباروری و اختلالات خلقی و در راس آن افسردگی می شود. بنابراین ناندرولون و آنابولیزان های استروئیدی دیگر مانند اکسی متولون، اکساندرولون و اکسندولون به شدت باعث افزایش حجم عضله می شوند.
اما به دلیل عوارض بالا مصرف آن ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. هورمون دیگری که برای افزایش حجم عضله مورد استفاده است، هورمون رشد است. مصرف هورمون رشد یا سوماتروپین به عنوان یک دارو و نه مکمل در میان ورزشکاران بسیار رایج است. یکی از مهمترین عوارض مصرف زیاد هورمون رشد سندرم تونل کارپ است. اختلالی که در میان وزنه برداران زیاد مشاهده می شود.
مصرف هورمون رشد با افزایش احتمال ابتلا به افسردگی، تحریک پذیری و پرخاشگری نیز همراه است. مکمل هایی که در بخش های قبلی به آن ها اشاره کردیم، یعنی ال – کارنیتین، کرآتینین و BCAA نیز می توانند در ساخت عضله و حجیم سازی بدن نقش داشته باشند. هر چند همگی باعث بالا رفتن سطح اوره پلاسما می شوند.
رکن اصلی سلامت تغذیه است. افراد برای برخورداری از سطح مطلوبی از سلامت باید تغذیه متعادل و کامل داشته باشند. همه ریزمغذی ها شامل ویتامین ها و مواد معدنی باید در یک رژیم غذایی مطلوب وجود داشته باشد. در افرادی که به هر دلیل نمی توانند این مواد را از غذا دریافت کنند، باید از مکمل های مقوی ایمنی و سلامت عمومی استفاده کرد.
مکمل هایی مانند مولتی ویتامین های کامل. محصولاتی که تمام ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای یک ورزشکار را داشته باشند. از جمله مهم ترین مواد معدنی می توان به کلسیم، منیزیم و زینک اشاره کرد. آهن، سلنیوم و مولیبدن از عناصر معدنی بسیار مهم دیگر هستند. از جمله اساسی ترین ویتامین ها می توان به فولات نسل چهارم، ویتامین D3،ویتامین B12 و ویتامین C اشاره کرد.
همه این مواد در یک مکمل ورزشی متعادل باید حضور داشته باشند. روزی یک عدد مکمل حاوی مقادیر پیشنهادی توصیه شده از همه این مواد باید مصرف شود. این مقادیر برای سلامت پایه ورزشکار ضروری است.
مکمل های ورزشی را می توان در سه دسته اساسی دسته بندی کرد:
ورزشکارانی که بیشتر در فاز ورزش هوازی و با هدف کاهش وزن فعالیت می کنند، باید از مکمل های دسته اول مانند ال- کارنیتین و کراتینین استفاده نمایند. ورزشکارانی که به دنبال عضله سازی و پرورش بافت عضلات مخطط هستند، باید از مکمل های عضله ساز استفاده نمایند. مکمل های دسته سوم برای همه ورزشکاران ضروری هستند و به تقویت سیستم ایمنی و تامین نیاز های پایه بدن ورزشکار کمک می کنند.
مقدار مصرف مکمل های ورزشی باید متعادل و متوازن باشد. هرگز از مقادیر توصیه شده فراتر نروید. حتما توجه داشته باشید که به صورت منظم (هر شش ماه یکبار) آزمایش خون بدهید و عملکرد کبد و کلیه را سنجش کنید. افت عملکرد کلیه دفع مقادیر اضافه این مکمل ها را با مشکل مواجه می سازد. تجمع مواد مزبور در نهایت به ضرر سلامت کبد، استخوان ها و سیستم درون ریز ورزشکار است.
مصرف نوشیدنی های ورزشی معمول که حاوی کافئین و قند بالا هستند هم توصیه نمی شود. این محصولات ممکن است در لحظه باعث رفع خستگی و تمایل بیشتر به ورزش شوند، اما به دلیل محتوای قند بالا در نهایت باعث اضافه وزن می شوند.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .