عوارض كاهش وزن سریع بسیار متنوع هستند. از سردرد، تحریکپذیری و خستگی تا یبوست، ریزش مو و اختلالات قاعدگی از جمله مهمترین عوارض کاهش وزن سریع به حساب می آیند. در افرادی که با استفاده از قرص های هورمونی همچون قرص تیروئید یا داروهای محرک همچون آمفتامین دست به لاغری می زنند، احتمال بروز کبد چرب به شدت افزایش می یابد.
این مسئله حتی در مورد آن دسته از کسانی که اسلیو معده می کنند، نیز مطرح است. اشخاصی که طی یک عمل جراحی بخش یا بخش هایی از معده خود را بر می دارند. ریزش مو از دیگر عوارض مهم کاهش وزن سریع است. برخی افرادی که وارد فاز کاهش وزن سریع می شوند، ممکن است به دلیل از دست دادن ناگهانی آب دچار اختلالات آب و الکترولیت یا حالت دهدراتاسیون شوند. برخی هم به افت فشار خون دچار می شوند که بالقوه عارضه ای خطرناک است.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleبهترین روش کاهش وزن، کنترل رژیم غذایی، و تحرک است. روزانه سی دقیقه پیاده روی سریع و منظم می تواند تا حد زیادی در کاهش حجم توده چربی بدن موثر باشد. همچنین استفاده از قرص های لاغری مانند ارلیستات می تواند مانع از جذب بسیاری از چربی ها از راه گوارش شود. استفاده کمتر از منابع کربوهیدرات، اعم از کربوهیدرات های ساده و پیچیده عامل مهم دیگری در کنترل وزن است.
ورزش هوازی هم به طور کلی کمک زیادی به کنترل وزن بدن می کند. به هر حال می توان با قطعیت گفت که یافتن روشی آسان، سریع و کم هزینه برای لاغری امری بسیار دشوار است. شما بدون ورزش منظم و پیروی از رژیم غذایی متعادل امکان کاهش وزن را نخواهید یافت. یادتان باشد که در خود امریکا، مردم سالانه بیش از 30 میلیارد دلار برای تهیه داروهای لاغری سریع پول خرج می کنند.
هزینه ای که معمولا ثمر چندانی ندارد، پس فریب شیادانی را که اظهار می کنند با مصرف یک فرآورده در کمترین زمان و با بالاترین سرعت می توان به نتیجه وزنی مطلوب رسید نخورید. جالب است بدانید که استعمال سیگار نیز می تواند اشتها را تا حد زیادی کاهش دهد. از این طریق سیگار می تواند نقش مهمی در کاهش وزن داشته باشد.
برخی تلاش می کنند تا با استفاده از قرص های هورمونی ره صد ساله را یک شبه بپیمایند. برخی هم به سراغ جراحی اسلیو معده یا روش هایی مشابه می روند. باید خاطر نشان ساخت که استفاده از این روش ها برای تسریع حذف چربی ها معمولا با عوارض بسیاری همراه است. یکی از قرص هایی که بعضا دیده می شو.د از آن برای لاغری استفاده می کنند، فلوکستین است. برخی بر این باورند که فلوکستین در عین ضدافسردگی بودن، یک تقویت کننده جنسی هم هست. فلوکستین در کوتاه مدت حتی اضطراب فرد را افزایش می دهد. بنابراین گزینه چندان خوبی برای لاغری نیست.
ورزش منظم بهترین راه لاغری شکم است. پیاده روی منظم و سریع و انجام تمرینات دراز و نشست اثر غیر قابل انکاری بر حجم چربی ناحیه شکم دارد. در گذشته برخی تلاش می کردند با استفاده از تکنیک هایی مانند دیاترمی[1]، چربی موضعی را با استفاده از امواج الکترومغناطیسی آب کنند. روشی که با افزایش احتمال ابتلا به آمبولی همراه بود. اختلالی که بالقوه می تواند بسیار خطرناک باشد.
آمبولی گاهی با حمله قلبی و سکته مغزی همراه است. لاغری شکم را گاهی با ماساژ یا استفاده از لرزاننده نیز می توان انجام داد. ولی استفاده از دستگاههایی مانند دیاترمی برای ایجاد لااغری موضعی در ناحیه شکم به دلیل ریسک آمبولی روش مناسبی نیست.
استفاده از دوچرخه، تردمیل و ورزش های هوازی در خانه می تواند روش بسیار مناسبی برای کاهش وزن باشد. استفاده از آب سبزی هایی مثل کرفس، مصرف گوشت سفید به جای گوشت قرمز، استفاده از آب میوه تازه و آب سبزی ها همچون آب هویج به جای نوشابه و نوشیدنی های پرکالری دیگر و نوشیدن آب فراان از جمله عادات تغذیه ای مطلوب برای کاهش وزن است. مصرف انواع چربی ها را باید به حداقل رساند. استفاده از شیرینی و قندهای ساده باید در کمترین میزان خود باشد. مصرف روزانه هشت تا یازده لیوان آب به حفظ بالانس وزنی و تعادل آب و الکترولیت بدن کمک می کند.
استفاده از سبزی هایی مانند کاهو نیز به دلیل افزایش حجم معده احساس سیری کاذب می دهد. از این طریق مصرف کاهو و کلم باعث افت وزن می گردد. استفاده درست و به هنگام از میان وعده های غذایی نیز تا حد بسیار خوبی می تواند جایگزین استفاده از غذاهای پرحجم و پرکالری باشد. ورزش مناسب و منظم نیز در خانه می تواند مد نظر قرار داده شود. استفاده روزانه از ترد میل به مدت حداقل نیم ساعت در کاهش وزن بسیار موثر است. دقت شود که برخی از افراد به دلیل مشکلات عصبی مانند اضطراب و افسردگی ممکن است با مصرف فلوکستین دچار مشکلات عدیده ای از جمله اختلال باروری و نعوظ شوند.
به علاوه فلوکستین در درازمدت ممکن است به جای کاهش، باعث افزایش وزن شود. معمولا متخصصین تغذیه برای هر فرد بر اساس نسبت وزن به قد وی یا BMI یک برنامه منظم غذایی تدوین می کنند. فرد با پیروی دقیق از این برنامه می تواند امیدوار باشد که در طول سه ماه یک کاهش وزن معنادار را تجربه کند.
کمبود وزن همواره یک وضعیت مطلوب نیست. کمبود وزن می تواند در صورت غیرطبیعی بودن، شخص را از جنبه های مختلف دچار عوارضی سازد. در بسیاری از موارد، از آن جا که این کمبود وزن نتیجه مشکلات تغذیه است، کمبود وزن همیشه می تواند با سوء تغذیه و به هم خوردن تعادل ریزمغذی ها همراه باشد. کاهش وزن شدید می تواند با کم خونی نیز همراه باشد.
این مسئله به خصوص در مورد زنان باردار نیز اهمیت می یابد. زنانی که در اثر کمبود فولات نسل چهارم در رژیم غذایی شان ممکن است به بیماری هایی مبتلا شوند. البته در مقابل، مصرف فرآورده های حاوی فولات نسل چهار احتمال ابتلا به برخی بیماری های دیگر مانند انواعی از سرطان تشدید می شود. از جمله مهمترین و شایعترین این این عوارض سرطان سلول های پوست و مغز استخوان است.
رژیم های سخت خودسرانه گاهی می تواند عوارض چاقی و اضافه وزن را تشدید کند. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، رژیم خودسرانه می تواند احتمال بروز سوء تغذیه را افزایش دهد. سطوح پلاسمایی موادی مانند فولات نسل چهارم، زینک، بیوتین و آهن در سوء تغذیه به شدت افت می کند. این مسئله با بروز عوارض گوناگونی از جمله انواع کم خونی، ریزش مو، اختلالات باروری، و مواردی از این دست همراه است.
گاهی رژیم غذایی بسیار سخت ممکن است احتمال کله سیستیت (Cholecyctitis) را افزایش دهد. کله سیستیت در واقع همان التهاب مجاری و کیسه های صفراوی است. این عارضه می تواند باعث ایجاد سنگ های صفراوی و یرقان کلستاتیک شود. یعنی باعث تولید سنگ های صفراوی شود که مجاری مزبور را می بندند و مانع از جریان یافتن صفرا می شوند.
از مهمترین عوارض کاهش وزن سریع با قرص های لاغری می توان به کبد چرب اشاره کرد. پوکی و آسیب استخوانی نیز از دیگر عوارض این فرآیند است. افرادی که به ناگاه وارد رژیم های غذایی سخت می شوند، در معرض اختلالاتی از جمله پیری پوست، بیماری های اعصاب، بی خوابی، افسردگی و مشکلات کلیوی قرار می گیرند. برخی از به اصطلاح قرص های لاغری می توانند تدریجا بافت عضله را نابود سازند.
اصطلاحا ایجاد یک تعادل منفی نیتروژن می کنند. اختلالی که می تواند با پروتئینوری همراه باشد. همچنین می تواند باعث میوگلوبینوری شود. پروتئینوری و میوگلوبینوری هر دو از جمله عوامل زمینه ساز نارسایی کلیوی هستند. این نارسایی در صورتی که درمان نشود ابتدا باعث ایجاد ورم یا ادم در پاها می شود و در نهایت ممکن است به بیماری فاز آخر کلیه (End Stage Renal Disease-ESRD) منتهی گردد که بسیار خطرناک است. اختلالی که بالقوه می تواند حداقل بخشی از کلیه بیمار را از کار بیندازد و در نتیجه فرد را دیالیزی کند. معمولا در فاز ESRD کار زیادی نمی توان برای بیمار انجام داد.
یکی از بزرگترین معضلات زندگی امروز افزایش وزن است. بسیاری از ما به دلیل رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی در معرض ابتلا به اضافه وزن هستیم. این اضافه وزن عوارض ناخوشایند دیگری هم با خود دارد. از آن میان می توان به کبد چرب اشاره کرد. اختلالی که این روزها در میان مردم بسیار شایع است. حتی در میان افرادی که از الکل استفاده نمی کنند. لزوم توجه به مقوله کاهش وزن از این جهت حائز اهمیت است.
با این حال کاهش حجم یا وزن بدن باید حساب شده و بر اساس یک برنامه ریزی ورزش و غذایی مشخص و استاندارد باشد. در غیر این صورت کاهش وزن ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. عوارضی همچون کبد چرب و اختلالات صفراوی مانند کله سیستیت، کلانژیت و سنگ های صفراوی. از جمله دیگر عوارض رژیم های سخت یا داروهای لاغری می توان به بالا رفتن اوریک اسید (Hyperuricemia) و همچنین افزایش احتمال افت فشار خون اشاره کرد به هر ترتیب بهترین روش برای کاهش وزن، پیاده روی و ورزش منظم و مداوم، اصلاح رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی است.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
References
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .