جوش صورت یا آکنه یک بیماری پوستی بسیار شایع است. اختلالی که ریشه های بسیار متنوعی دارد. عوامل گوناگونی مانند اختلالات هورمونی، تغذیه نامناسب، عفونت های باکتریال، مصرف برخی داروها و مکملها، و آلاینده های زیست محیطی همگی میتوانند به تشدید وضعیت جوش دامن بزنند.
جوش صورت به راحتی و به سرعت قابل درمان نیست. ادعاهایی که میشود مبنی بر این که می توان جوش را در مدت کوتاهی درمان کرد، عموما ادعاهایی نادرست و غیرواقع است. درمان جوش صورت و بدن نیاز به تشخیص به موقع علت اصلی و انتخاب بهترین درمان برای مقابله با آن دارد. مداومت در درمان و تغییر سبک زندگی نیز برای درمان موثر جوش صورت اهمیت بسیار دارد.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد جوش در بزرگسالان استفاده از دخانیات و به خصوص سیگار و قلیان است. مصرف دخانیات به دلیل کاهش خون رسانی به پوست، تدریجا باعث بروز واکنش های التهابی مزمن در پوست می شود. التهاب پوست با پیری زودرس پوست و افزایش احتمال بروز جوش صورت همراه است. استفاده از لوازم آرایش نامناسب مانند کرم پودرهای نامرغوب نیز در دامن زدن به جوش صورت نقش اساسی دارد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleیکی از مهمترین علل بروز جوش صورت در زنان جوان اختلالات هورمونی است. یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در زنان جوان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS-Polycystic Ovary Syndrome) است. در این سندرم معمولا سطح آندروژن در پلاسما بالاست. همین موضوع باعث ایجاد جوش صورت یا آکنه می شود. معمولا برای درمان این اختلال باید از داروهای هورمونی استفاده کرد.
برای کمک به درمان این اختلال می توان از مکمل های دارویی حاوی میواینوزیتول نیز استفاده کرد. از جمله مکمل های حاوی میواینوزیتول که به درمان سریعتر سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک می کنند، می توان به اینوپرگنا اشاره کرد. میواینوزیتول می تواند با کنترل سطوح پلاسمایی آندروژن و مهار آنزیم های دخیل در تولید این هورمون نقش موثری در کنترل علائم سندرم مزبور داشته باشد.
یکی دیگر از دلایل بروز جوش صورت در زنان استفاده از فرآورده های آرایشی با پایه چرب است. به طور کلی تمام فرآورده های آرایشی به طور بالقوه می توانند باعث تشدید جوش صورت شوند. این مسئله در مورد فرآورده های تاریخ گذشته، فاسد، بی کیفیت یا فرآورده هایی که در فرمولاسیون آن ها از مواد چرب بیشتر استفاده شده است، بیشتر مشاهده می گردد. زنان همچنین بیش از مردان از ضدآفتاب استفاده می کنند.
ضدآفتاب ها نوعا به دلیل داشتن مقادیر بالای تیتانیوم دی اکساید و اکسید های آهن باعث بروز اثرات قابض روی پوست می شوند و ممکن است مجاری غدد چربی را مسدود سازند. به همین دلیل افرادی که پوست چرب و جوش دار دارند، حتما باید از ضدآفتاب های فاقد چربی یا Oil-Free استفاده کنند.
گلاب (Rose Water) مخلوطی از اسانس گل رز در آب مقطر است. شواهد اندکی از اثربخشی این محصول در مبارزه با جوش صورت موجود است. با این حال اسانس گل رز حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان است. ترکیباتی از خانواده ایزوپرنی که اثرات ضدالتهاب قدرتمندی دارند. این ترکیبات می توانند از شدت ورم و التهاب ایجاد شده در مجرای غده چربی بکاهند و از این طریق اثرات ضد جوش ملایم داشته باشند. عایرغم این نوز نمی توان استفاده از اسانس گل رز یا همان گلاب را به عنوان یک راه حل موثر بر ضد جوش به صورت فراگیر توصیه کرد.
لیمو ترش حاوی مقادیر بالایی ویتامین C و آنتی اکسیدان است. این ترکیبات آنتی اکسیدان می توانند تا حدی مانع از فرآیند تولید رنگدانه در پوست شوند. مکانیزم اثر ضد لک ویتامین C مهار فعالیت آنزیم تیروزین هیدروکسیلاز است. آنزیمی که در نهایت در تولید پیگمان ملانین که عامل تیرگی رنگ مو و پوست است، نقش اساسی دارد. این آنزیم تولید ملانین را طی فرآیندی موسوم به پلیمریزاسیون تیروزین انجام می دهد.
ویتامین C و ترکیباتی مانند کوئرستین و کوجیک اسید می توانن این فرآیند را مهار کنند. با این حال اثرات ویتامین C در این زمینه خفیف است و در نتیجه نمی توان آن را به تنهایی عامل موثری بر ضد تشکیل لک پوستی در نظر گرفت. در این راستا مصرف فرآورده هایی مثل آسماکر که حاوی ترکیباتی مانند کوئرستین و آلفا لیپوئیک اسید هستند برای لک صورت بسیار مفید است.
کوئرستین و الفا لیپوئیک اسید آنتی اکسیدان هایی بسیار قدرتمند تر از ویتامین C با پایداری نسبتا بالاتر هستند. این ترکیبات به طور موثری به کاتیون مس وصل می شوند. اتصال به مس باعث مهار آنزیم تیروزین هیدروکسیلاز و مهار سنتز پیگمان ملانین می گردد.
لیمو ترش و اسید های ملایم باعث بسته شدن مجاری غدد چربی می شود. این مواد چربی اضافی سطحی پوست را از بین می برد. به این ترتیب مواد اولیه مورد نیاز باکتری های مولد جوش مانند دیفتروئیدها حذف می شود. در نتیجه باکتری ها نمی توانند تکثیر کنند. وقتی جلوی تکثیر باکتری گرفته شود، احتمال تشکیل آکنه کاهش می یابد.
علیرغم این لیمو ترش به دلیل آن که حاوی مقادیر بالایی اسید سیتریک است و اسید سیتریک هم یک ترکیب لایه بردار به حساب می آید ممکن است باعث حساسیت پوستی شود. برخی افراد در نتیجه استفاده از ماسک های لیمو ترش ممکن است دچار درماتیت شوند.
افرادی که جوش های مقاوم به درمان دارند، ممکن است دچار مشکلات کبدی زمینه ای باشند. وقتی کبد دچار نارسایی باشد نمی تواند هورمون های جنسی و بسیاری از ترکیبات دیگر را به درستی متابولیزه کند. هورمون هایی مانند آندروژن در بروز جوش صورت نقش اساسی دارند. کورتیزول و هورمون های مرتبط با استرس نیز می توانند در صورت بالا بودن سطح شان در پلاسما باعث تشدید جوش های پوستی شوند.
وقتی کبد دچار نارسایی است، نمی تواند این هورمون ها را متابولیزه و از بدن حذف نماید. به همین دلیل غلظت آندروژن هایی مانند تستوسترون و هورمونهای گلوکوکورتیکوئیدی مانند کورتیزول در خون بالا می رود. بالا رفتن غلظت این هورمون ها مشخصا با افزایش احتمال بروز جوش صورت یا تشدید آن همراه است. این وضعیتی است که بسیاری از افراد مبتلا به اضافه وزن یا کبد چرب تجربه می کنند.
پس اگر زیاد جوش می زنید و همزمان لک های پوستتان زیاد شده است، حتما بهتر است یک آزمایش خون بدهید و وضعیت سلامت کبد خود را بررسی کنید. در این راستا هم داده های آزمایش بررسی علمکرد کبد موسوم به LFT و هم داده های سونوگرافی شکم و لگن ارزشمند است.
جوش صورت یا آکنه مشکلی آشنا برای همه افراد است که معمولا در جوانی و نوجوانی با آن درگیر هستند. معمولا تغییرات هورمونی در سنین نوجوانی باعث ایجاد جوش میشود، اما بعضی مواقع ممکن است جوش صورت نشانهای از یک بیماری باشد. در بسیاری اوقات جوش های پوستی به خودی خود و بدون نیاز به داروی خاصی درمان پذیر هستند. با این حال در موارد شدید یا مزمن باید از درمان های دارویی استفاده کرد. گاهی اوقات جوش در اثر عفونت باکتریال ناشی از دیفتروئید ها (پروپیونی باکتریوم آکنس) ایجاد می شود. گاهی نیز عامل هورمونی سبب اصلی بروز جوش پوستی می باشند.
جوش صورت انواع مختلفی دارد که در دو دسته کلی التهابی و غیرالتهابی دسته بندی می شوند. بدترین انواع جوشها جوش های ندولوکیستیک هستند. این جوش ها معمولا ریشه عمقی دارند و درمان آن ها دشوار است. برای درمان موثر جوش صورت ترکیبی از روش های درمان دارویی، اصلاح رژیم غذایی، استفاده از مکمل هایی مانند اینوپرگنا و آسماکر، و رعایت بهداشت پوست را باید مد نظر قرار داد.
در این میان درمان اختلالات هورمونی و کبدی زمینه ای اهمیت زیادی دارد. بدون درمان دقیق علت زمینه ای بروز جوش صورت، استفاده از محلول ها، تونرها و سایر درمان های موضعی هیچ خاصیتی ندارد. فراموش نشود رژیم غذایی نامناسب شاه کلید همه بیماری هاست. پس اگر تمام توصیه های بهداشتی مرتبط با پوست و فرآورده های موضعی را رعایت کنید، اما غذای نامناسب نخورید و فعالیت بدنی کافی نداشته باشید، همه تلاش هایتان بر باد است. دست از مصرف فست فود ها بردارید و غذاهای چرب و سرخ کرده را کنار بگذارید.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
منابع
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .