افسردگی یک نوع اختلال خلق و در عین حال یک علامت است. گاهی اوقات افسردگی با بروز اپیزودهای هیجانی موسوم به مانیا (Mania) همراه است که به این حالت اختلال دوقطبی (Bipolar Mood Disorder-BMD) می گویند. برخی این اختلال را سرماخوردگی روانی می نامند. در این اختلال شخص دچار احساس بیهودگی، ناامیدی و خشم فراوان نسبت به محیط زندگی و افراد انسانی است. فرد افسرده دچار حالت تحریکپذیری نیز هست. این اختلال بعضا با علائم غیرخلقی مانند اضافه وزن یا لاغری بیش از حد، ریزش مو و مشکلات هورمونی نیز همراه است. گاهی هم این عوامل هستند که خود به افسردگی دامن می زنند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleافسردگی یک اختلال بسیار شایع در میان زنان است. مطالعات نشان داده است که شیوع افسردگی در میان زنان تقریبا دو برابر مردان می باشد. یکی از علل این اختلاف مقادیر بالای هورمون پروژسترون به خصوص در اواخر سیکل ماهانه است. در دوره زمانی نزدیک به قاعدگی یا منس، سطح استروژن به شدت افت کرده و سطح پروژسترون بالا می رود. این موضوع با ایجاد علائمی موسوم به نشانگان پیش قاعدگی یا PMS همراه است. یکی از علائم PMS افت خلق می باشد.
در دوران بارداری سطح پروژسترون به طور مداوم بالاست. درست شبیه به دوران PMS. پس ادامه دوران بارداری غالبا با بروز حالات شبه افسردگی همراه است. به علاوه در دوران یائسگی یا منوپوز هم به دلیل افت سطح هورمون ها و به خصوص استروژن، علائم شبه افسردگی بروز می یابد. به طور کلی در زنان ارتباط بین دو نیمکره مغز قوی تر از مردان است. یکی دیگر از دلایل ایجاد اختلالات خلقی در این افراد همین موضوع است.
از جمله مهم ترین علائم آن در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کلیات علائم این اختلال در دختران نوجوان شبیه به آن چیزی است که در مورد زنان نیز به آن اشاره کردیم. بسیاری از دختران نوجوان به خصوص در شهرهای بزرگ به اختلالی موسوم به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مبتلا هستند. یکی از عوارض توام با PCOS مشکلات خلقی و در راس آن افسردگی است. در این موارد برای غلبه بر آن باید ابتدا PCOS را درمان کرد. از جمله مهم ترین علائم و عوارض این اختلال در دختران نوجوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بسیاری از زنان متاهل در ایران از درجاتی از افسردگی یا اختلال شبه افسردگی رنج می برند. شاید نتوان بسیاری از آن ها را زیر عنوان افسردگی بالینی قرار داد، اما قطعا می توان گفت دچار افت شدید خلق هستند. این اختلال علل مختلفی دارد. یکی از اساسی ترین علل افسردگی زنان متاهل عدم برخورداری از یک رابطه جنسی رضایتبخش است. کمتوجهی همسر، فشارهای اقتصادی، مشکلات زناشویی و سایر مشکلاتی که در حین تربیت کودک یا … ممکن است بروز یابد همگی از عوامل تشدید افسردگی در زنان متاهل هستند. در این زمینه نقش مردان بسیار مهم است.
ترمیم روابط زناشویی و اصلاح مشکلات تربیتی کودکان از مهم ترین ستون پایه های کنترل اختلالات خلقی و افسردگی در زنان متاهل هستند. علائم اصلی این اختلال در زنان متاهل عموما همان علائمی است که پیشتر گفتیم. با این حال در این افراد به خصوص با کاهش توجه به تربیت فرزند، کاهش تمایل به رابطه جنسی و کاهش رسیدگی به امور خانه و مسائل خانوادگی بروز می یابد. گاهی نیز ممکن است احساس افسردگی در زنان متاهل آنان را به سوی تمایل به تشکیل روابط عاطفی جدید، خیانت یا تمایل به طلاق پیش ببرد.
به دنیا آوردن کودک احساس بسیار خوبی به یک خانم می بخشد. با این حال این احساس گاهی با ایجاد این اختلال همراه است. این اختلال دو فاز دارد. در فاز اول آن که معمولا از 3 روز بعد از تولد نوزاد تا حدودا دو هفته طول می کشد، علائم خفیف تا متوسط به شرح زیر بروز می یابد:
این اختلال را کمتر به نام افسردگی بعد از زایمان و بیشتر به منزله یک اختلال خلقی گذرا در نظر می گیرند. البته گاهی نیز این علائم شکل شدید به خود می گیرد و افسردگی نامیده می شود. در شکل شدیدتر افسردگی بعد از زایمان علائمی مانند گریه های شدید طولانی مدت، بی میلی به فرزند، احساس مادر خوبی نبودن، تمایل شدید به خودکشی و سایر علائم آن که در بالا مورد اشاره قرار گرفت بروز می یابد.
افسردگی و اضطراب اجتماعی دو نمونه از شایعترین اختلالات خلقی در ایالات متحده هستند. افراد مبتلا به آن معمولا از قرار گرفتن در محیط های اجتماعی می گریزند. به این اختلال اضطراب اجتماعی می گویند. اضطراب اجتماعی معمولا با نوعی گوشه گیری همراه است. افراد از این که حق خود را مطالبه کنند می ترسند. اینگونه افراد عموما از پذیرش مسوولیت های اجتماعی طفره می روند. حتی در مواردی که محق هستند، حاضر به درگیری نمی باشند. عموما در احقاق حق خود به افراد دیگری وابستگی دارند. این افراد معمولا دوستان زیادی ندارند و از مهمانی رفتن خودداری می کنند. در کارهای خود معمولا تکروی می نمایند و توان مدیریت یا انجام فعالیت گروهی دارند.
افسردگی یکی از اختلالات شایع خلق در سراسر جهان است. علائم اصلی این اختلال شامل اختلالات خواب، اختلال خوردن و مشکلات خلقی مانند احساس یاس یا دلمردگی است. افسردگی در اشکال شدید خود نیاز به درمان دارویی دارد. اما در اشکال خفیف تر می توان آن را با استفاده از روشهای شناخت درمانی یا رفتار درمانی تحت درمان قرار داد. این اختلال درمان نشده معمولا با عوارض جبران ناپذیری همراه است.
بسیاری از افراد با درجات مختلف آن حتی در مقابل درمان از خود مقاومت نشان می دهند. این افراد باید در نظر داشته باشند که چنین روحیه ای در درازمدت می تواند به سلامت شخصی و حرفه ای آن ها آسیب وارد نماید. بنابراین به هر نحو ممکن باید آن را شناخت و آن را درمان کرد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .