سرطان خون چیست؟ از سرطان خون چه می دانیم؟ در این مقاله می خواهیم به معرفی جنبه هایی از این بیماری بپردازیم. برخی از باورهای نادرست راجع به سرطان خون نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. متاسفانه سرطان خون و سایر انواع سرطان در سال های اخیر به شدت افزایش داشته است. مطابق برخی آمارها میزان ابتلا به انواع سرطان در ایران نزدیک به چهل درصد رشد داشته است.
در سال 2018 میلادی 6/9 میلیون نفر در سراسر جهان در نتیجه ابتلا به سرطان فوت کرده اند. بنابراین بیماری سرطان را باید به خوبی شناخت و برای پیشگیری از آن اقدام کرد. به بیان ساده در سرطان خون تعداد گلبول های سفید افزایش می یابد. البته این بیماری انواع مختلفی دارد. بسته به نوع، در هر یک از انواع سرطان خون یک نوع خاص از سلول ها افزایش نشان می دهند. به عنوان مثال در لنفوم، لنفوسیت ها افزایش نشان می دهند.
لنفوم معمولا غدد یا گره های لنفاوی را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که در لوکمی بیشتر مغز استخوان درگیر می شود. به طور کلی لوکمی هفتمین عامل مرگ در اثر سرطان در ایالات متحده امریکا است. در حال حاضر بر اساس اطلاعات علمی ژنتیک مهمترین عامل بروز سرطان به شمار می آید.
با این همه برخی عادات و روشها می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان شوند. کار با مواد شیمیایی خطرناک، سیگار کشیدن، مصرف غذاهای چرب و فست فودها، تماس زیاد با مواد نگهدارنده، تغذیه نامناسب و عدم استفاده از میان وعده های مناسب و ضعف ایمنی همگی از عوامل مساعد کننده ابتلا به سرطان به شمار می آیند.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleآزمایش خون آیتم های مختلفی دارد. برخی از این آیتم ها سلولی و برخی مولکولی است. به این معنا که برخی از آن ها نشانگر تغییرات تعداد سلول ها و بعضی نشانگر تغییر سطح پلاسمایی مواد بیوشیمیایی است. البته در بسیاری موارد برای تشخیص دقیق تر آزمایش خون را با تست ادرار همراه می کنند. یکی از اولین نشانه های لوکمی در آزمایش خون پایین آمدن تعداد گلبول های قرمز همراه با بالا رفتن تعداد لنفوسیت ها و لکوسیت هاست.
یکی دیگر از اولین نشانه های ابتلا به سرطان خون، پایین آمدن تعداد پلاکت هاست. آن چه از آن با عنوان ترومبوسیتوپنی نام می بریم. به همین دلیل شخص مبتلا به سرطان خون بیشتر از افراد معمولی در معرض بروز خونریزی های لوکال است. به عنوان مثال فردی که بدون دلیل دچار خونریزی بینی می شود، و همزمان دچار کبودی های مکرر در روی پوست می شود، باید از نظر ریسک ابتلا به سرطان مورد بررسی قرار گیرد. این افراد در صورت وقوع تصادماتی همچون تصادمات رانندگی بیشتر در معرض خونریزی مغزی هستند.
یکی از عوارض ابتلا به سرطان خون در زنان، عفونت های مکرر و شدید در ناحیه تناسلی و به خصوص رحم است. علائمی مثل خونریزی های مکرر و شدید رحم بیش تر نشانه وجود اختلالات هورمونی یا سرطان رحم باشد. بنابراین خونریزی های رحم کمتر با لوکمی یا لنفوم در ارتباط اس و بیش تر مرتبط با اختلالات هورمونی و سرطان های دستگاه تناسلی است.
مگر آن که این خونریزی های شدید همراه با مشاهده ترومبوسیتوپنی در آزمایش خون باشد. در این صورت ممکن است علت خونریزی شدید، سرطان خون تلقی شود. اغلب سرطان های ناحیه رحم و دستگاه تناسلی با متد جراحی و دارودرمانی رفع می شوند.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان خون به میزان زیادی به تشخیص به موقع بیماری و شدت بیماری بستگی دارد. بسیاری از این بیماران در صورت تشخیص به موقع و درمان موثر می توانند تا سال ها به زندگی خود ادامه دهند. به خصوص با درمان جدید پیوند مغز استخوان تا حدود زیادی می توان بر این اختلال غلبه کرد، بدون آن که عوارض زیادی گریبانگیر بیمار شود.
بسیاری از عوام به اشتباه می پندارند که سرطان مترادف مرگ است. این در حالی است که بسیاری از سرطان ها امروزه به طور کامل و قطعی قابل درمان هستند؛ البته به شرط آن که به موقع تشخیص داده شوند. جراحی، رادیوتراپی و درمان دارویی سه روش عمده برای درمان موثر سرطان به شمار می آیند.
در انواعی از سرطان های خون که در بعضی منابع خوش خیم خوانده می شوند، تقریبا همان علائم وجود دارند. با این تفاوت که شدت علائم کمتر و سرعت پیشروی بیماری بسیار کندتر است. به عنوان مثال در برخی انواع خوش خیم لنفوم، تعداد غدد لنفاوی درگیر کمتر از حالت پیشرفته یا بدخیم است. در بسیاری از موارد سرطان خوش خیم نیاز به مداخله ندارد.
خیلی از اوقات وقتی شخص به برخی عفونت ها به خصوص عفونت های انگلی و ویروسی مبتلا می شود، گره های لنفاوی متورم می شوند. به این حالت اصطلاحا لنفادنیت یا لنفادنوپاتی می گویند. اگر این وضعیت با التهاب رگ های لنفاوی نیز همراه باشد، اصطلاحا به آن لنفانژیت می گویند. بنابراین هر تورمی در غدد لنفاوی به معنای سرطان نیست! ولی در این موارد شخص باید تحت بررسی و پایش منظم باشد.
این پایش منظم کمک می کند شخص در صورت ابتلا به فرم بدخیم بلافاصله درمان را آغاز کند.
اولین علائم سرطان خون در مردان شباهت قابل توجهی با موارد فوق دارد. در آغاز بیماری شخص ممکن است دچار کبودی یا خونریزی های موضعی شود. در آزمایش خون ممکن است شاهد کاهش تعداد گلبول های قرمز (کم خونی) یا کاهش تعداد پلاکت ها (ترومبوسیتوپنی) باشیم. ضعف مفرط، خستگی مداوم، اختلالات خواب، افسردگی، سرماخوردگی های مکرر، عفونت ادراری و مواردی از این دست از جمله دیگر عوارض ابتلا به سرطان خون در این افراد است.
برخی از این اشخاص پس از ابتلا به سرطان دچار کاهش وزن شدید می شوند. البته تمام این علائم و عوارض غیراختصاصی است. به این معنا که اگر کسی این علائم را نشان داد، نباید تصور کند به سرطان مبتلاست!! بلکه اگر ابتلا به سرطان با آزمایش خون مسجل شد، این علائم می تواند نقش تایید کننده داشته باشد.
سرطان خون یک اختلال بسیار پیچیده است. عوامل بسیار متنوعی ممکن است باعث بروز این سرطان شوند، که در راس همه آن ها ژنتیک قرار دارد. داشتن یک زمینه ژنتیکی مساعد احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. علاوه بر این عواملی مانند رفتارهای پرخطر می تواند ریسک ابتلا را بالا ببرد. رفتارهایی مانند استعمال سیگار، آلودگی هوا یا تماس با مواد شیمیایی خطرناک. لذا باید تا حد امکان از این عوامل دوری نمود.
باید در نظر داشت که تشخیص سرطان خون تنها در انحصار شخص پزشک و حتی تیم پزشکی است. یک فرد انسانی غیر متخصص تنها با مطالعه چند نوشته نمی تواند در مورد ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان خون تصمیم بگیرد. ابتلا به این بیماری تنها بعد از انجام آزمایش های متعدد و مکرر و بررسی های دقیق کلینیکی و پاراکلینیکی امکان پذیر است. ناگفته نماند که یکی از مهم ترین اقدامات لازم برای این بیماران روان درمانی است.
افراد مبتلا به این بیماری نیاز مبرم به انجام اقدامات درمانی کمکی در حوزه روان شناسی دارند. مطالعات نشان داده است که افسردگی می تواند سیر بیماری وخیم تر کند و میزان پاسخ دهی به درمان را در این بیماران کاهش دهد.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
References
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .