تهوع یک وضعیت رفلکسی است. در این وضعیت ناحیه ای موسوم به تریگر زون (Chemoreceptive Trigger Zone) در ساقه مغز تحریک می شود. این ناحیه بخشی از سیستم اعصاب مرکزی است که با پرده خونی مغزی پوشانده نمی شود. تهوع اساسا یک مکانیزم دفاعی است. مکانیزمی که باعث خارج شدن سموم از دستگاه گوارش می شود. فرآیندی که در نهایت سم را از دستگاه گوارش خارج می سازد. در بسیاری از اوقات وقتی یک سم یا یک ترکیب Hazard مصرف می شود، باعث تحریک شدید مخاط معده می گردد. این تحریک می تواند مولد تهوع باشد.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleاستفاده از چای زنجبیل و جینسنگ می تواند در کنترل این حالت موثر باشد. همین طور استفاده از عصاره زردچوبه. در حال حاضر حتی فرآورده های تجاری ضد تهوعی از زنجبیل ساخته و به بازار عرضه شده است. از آن جمله می توان به زینتوما و جینجیتون اشاره کرد. اما همیشه استفاده از این عصاره ها نمی تواند استفراغ را به طور موثر کنترل کند.
یکی از داروهای بسیار مطرح در کنترل این وضعیت رفلکسی متوکلوپرامید است. این دارو البته عوارض زیادی دارد. استفاده از دمپریگان دارو افشان شایگان در عین حال که می تواند اثربخشی مشابه با متوکلوپرامید داشته باشد، عوارض آن را ایجاد نمی کند.
کاهش حجم غذای مصرفی می تواند نقش مهمی در کنترل آن داشته باشد. استفاده کمتر از مایعات حجیم در این زمینه بسیار موثر است. باید مصرف نوشیدنی های گازدار و حاوی قند بالا را محدود کرد. مصرف غذاهای با محتوای ادویه بالا باید کنار گذاشته شود. مصرف برخی میوه ها به خصوص میان وعده های حاوی میوه خشک می تواند تا حدی در کنترل علائم موثر باشد. همچنین اجتناب از مصرف سیگار و الکل نیز می تواند کمک کننده باشد.
یکی از عوامل اصلی بروز این حالت در بارداری بالا بودن سطح هورمون هایی مانند استروژن و پروژسترون است. این دو ترکیب استروئیدی باعث تحریک محلی به نام تریگر زون می شود. این ناحیه در ساقه مغز قرار دارد. ناحیه ای که با پرده خونی – مغزی پوشانده نمی شود. محلی که آزاد و در معرض تمام ترکیبات و سموم احتمال موجود در خون است. زنانی که دوقلو دارند یا در بارداری قبلی سابقه تهوع شدید داشته اند، بیشتر احتمال دارد دچار این وضعیت شوند.
به هم خوردن تعادل هورمونی به خصوص در 12 هفته اول بارداری از مهمترین عوامل بروز این حالت است. پرولاکتین نیز هورمون دیگری است که بالا بودن آن در دوره بارداری و به خصوص شیردهی از مهمترین عوامل تحریک استفراغ می باشد.
گاهی ترکیبات به شدت بویناک باعث تشدیداین حالت می شوند. استفراغ گاهی هم با یک محرک عصبی و تنشی ایجاد می شود. استفراغ می تواند ناشی از سموم موجود در غذاهای فاسد شده باشد. تهوع و استفراغ می تواند در نتیجه مصرف برخی هورمون ها مانند ترکیبات آنابولیزان و یا هورمون های استروژن و پروژسترون نیز ایجاد شود. به عنوان مثال مصرف قرص های ضدبارداری خوراکی می تواند این حالت را تحریک کند.
مسمومیت با آلکالوئید ها نیز می تواند از عوامل محرک تهوع باشد. آلکالوئید های موجود در سیگار یکی از اصلی ترین عوامل محرک این حالت هستند. از دیگر عوامل شایع ایجادکننده این حالات استفاده از داروهای شیمی درمانی سرطان است. این داروها سایتوتوکسیک هستند. به عبارتی باعث مرگ سلولی می شوند. به همین دلیل می توانند باعث از بین رفتن سلول های مخاطی پوشاننده جدار روده گردند. این وضعیت می تواند ایجاد اسهال کند و احتمال بروز این حالت را نیز بالا می برد. استفراغ گاهی می تواند علامتی همراه با
اجتناب از مصرف غذاهای چرب و سنگین از مهمترین نکات است. مادر باردار باید از مصرف سیگار و الکل اجتناب کند. الکل علاوه بر این که می تواند محرک رفلکس تهوع شود، می تواند آسیب سنگینی به سلامت جنین نیز وارد سازد. کاهش تحرکات شدید و نشستن به صورت استاندارد روی صندلی و خوابیدن به پهلوی چپ می تواند از راه حل های فیزیکی مقابله با این وضعیت باشد.
در داروخانه ها ترکیبات مختلفی برای کنترل این حالت موجود است. از آن جمله می توان به گروهی از ترکیبات OTC اشاره کرد. ترکیباتی که بدون نیاز به نسخه هم قابل تامین هستند. از جمله متداول ترین داروهای OTC قابل مصرف برای کنترل این حالات می توان به متوکلوپرامید، اندانسترون و دمپریدون اشاره کرد. دمپریدون ترکیبی با خاصیت آگونیست گیرنده دوپامین است. این ترکیب در قالب فرمولاسیون سوسپانسیون خوراکی دومپریگان مورد استفاده قرار گرفته است.
برای درمان این حالت در بارداری و شیردهی از روش های مختلفی می توان استفاده کرد. یکی از این روش ها اجتناب از عوامل محرک رفلکس در این افراد است. نکته بسیار مهم استفاده از برخی عصاره های گیاهی برای کنترل رفلکس تهوع است. یکی از روش های کنترل آن در طب سنتی طب سوزنی است. در این تکنیک ناحیه مچ دست را تحت درمان با طب سوزنی قرار می دهند.
اجتناب از مصرف غذاهای چرب و سنگین در دوره بارداری اهمیت فراوان دارد. باید از مصرف غذاهای حاوی ادویه فراوان خودداری کرد. باید بدن را به صورت هیدراته نگاه داشت. مصرف آب و مایعات کافی برای حفظ سلامت جنین و پیشگیری از این وضعیت بسیار مهم است. استفاده از نوشیدنی های گاز دار باید محدود شود. استفاده از عصاره نعناع فلفلی و دارچین هم می تواند در کنترل این حالت موثر باشد.
این بیماری یعنی بازگشت محتویات معده به داخل مری. وضعیتی که با احساس ترشی در گلو همراه است. در این بیماری همزمان ترشح بالای اسید معده و نفخ هم ممکن است رخ دهد. در این موراد می توان از محصولاتی مانند امپراپلاس نیز استفاده کرد. محصولی که برای اولین بار در ایران به وسیله دارو افشان شایگان طراحی و به بازار عرضه شده است. محصولی که در قالب فرمولاسیون ساشه طراحی شده است. محصولی که سدیم بیکربنات و امپرازول را با هم دارد. در فرمولاسیون این محصول از 1680 میلی گرم سدیم بیکربنات و 20 تا 40 میلی گرم امپرازول استفاده شده است.
رفلاکس معده در کودکان با علائمی شبیه به ترش کردن در بزرگسالان رخ می دهد. معمولا در سنین پایین علت بروز این اتفاق کوچک بودن نسبی سایز معده و در عین حال مصرف زیاد غذا می باشد. در نوزادان این موضوع می تواند نتیجه مصرف بیش از حد شیر از سوی نوزاد باشد. بنابراین نکته بسیار مهم تنظیم حجم شیر ورودی بدن نوزاد است. مصرف مقادیر زیاد به راحتی باعث ایجاد ریفلاکس می شود. حساسیت به لاکتوز شیر هم می تواند در بروز این وضعیت یا اسهال موثر باشد. برای کنترل این علائم مصرف فرآورده هایی که بتواند میزان ترشح اسید معده را کنترل کند اهمیت زیادی دارد.
مصرف غذاهای حاوی چربی و شیرینی زیاد باید در کودک محدود شود. تحرک شدید بعد از مصرف غذای سنگین از مهمترین عوامل ایجاد این حالت است. مصرف نعناع و زنجبیل می تواند تا حدی در کنترل علائم موثر باشد. کودک باید از مصرف بیش از حد نوشیدنی های گازدار اجتناب کند. با این حال گاهی ممکن است استفاده از نوشابه بتواند کمی سوء هاضمه یا سنگینی معده را رفع کند. برای کاهش اثرات نامطلوب روی سلامت کودک می توان از آب گازدار بدون قند استفاده کرد.
علت استفراغ کودکان در شب می تواند مسمومیت یا اختلالات اضطرابی باشد. یکی از دلایل بروز این وضعیت عفونت است. مسمومیت با سموم مختلف می تواند از عوامل بروز استفراغ شبانه در کودکان باشد. ابتلا به آنفلوآنزای گوارشی، کووید 19، و بیماری های مشابه ویروسی نیز می تواند باعث این وضعیت شود. گاهی هم این اتفاق می تواند نتیجه ابتلا به بیماری های تنفسی باشد.
به عنوان مثال کودکان ممکن است به دلیل تنگی نفس یا وجود ترشحات غلیظ تنفسی دچار تهوع شبانه شوند. باید در نظر داشت که استفراغ شدید و مداوم با افت شدید حجم خون و مایعات بیولوژیک همراه است. در این حالت فرد دهیدراته می شود. این دهیدراتاسیون در نهایت خود باعث کلید زدن و شدید تر شدن استفراغ می شود.
وقتی این حالات در نوزاد یا فرد سالمند رخ می دهد، باید حتما مشورت با پزشک صورت گیرد. اگر این وضعیت علی رغم داروهای معمول ادامه پیدا کند و به خودی خود ظرف حداکثر 24 ساعت بهبود نیابد باید حتما به پزشک رجوع کرد. در این موارد ممکن است نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک ها یا شستشوی معده باشد. معمولا در قدم اول برای بیماران مبتلا به استفراغ شدید به سراغ روش های هیدراتاسیون می روند. در واقع با تزریق حجم بالای مایعات به صورت داخل وریدی
دمپریگان دارو افشان شایگان یک سوسپانسیون خوراکی است. محصولی تهیه شده از مولکول دومپریدون. مولکولی که باعث تحریک گیرنده دوپامینی در ناحیه موسوم به تریگر زون می شود. یکی از انواع رفلکس های مربوطه، تهوع ناشی از حاملگی است. در افراد باردار سطح بالای هورمون استروژن یکی از عوامل محرک رفلکس تهوع است.
استروژن هورمون اصلی زنانه است. این هورمون و پروژسترون در کنار هم بسیاری از فعالیت های هورمونی بدن زنان را کنترل می کنند. استروژن نقش مهمی در تنظیم متابولیزم دارد. این هورمون می تواند باعث تقویت استخوان سازی و پیشگیری از بروز پوکی استخوان شود.
استروژن همچنین نقش مهمی در تنظیم انعقاد خون دارد. مصرف مقادیر بالای استروژن البته می تواند خطراتی هم داشته باشد. از آن جمله می توان به افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی اشاره کرد. استروژن همچنین می تواند احتمال بروز میگرن را افزایش دهد. از دمپریگان همچنین می توان برای کنترلاین علامت در مسمومیت استفاده کرد. البته مصرف این دارو باید همراه با داروهای آنتی بیوتیک صورت پذیرد.
در صورتی که مسمومیت ناشی از عفونت ویروسی باشد، استفاده از آنتی بیوتیک وجهی ندارد. مگر آن که بیمار دچار عفونت های باکتریایی ثانویه شود. از دمپریگان می توان برای کنترل سکسکه های مقاوم و ریفلاکس نوزادان نیز استفاده کرد. همچنین از این فرآورده می توان برای کنترل بیماری ریفلاکس معده یه مری (GERD) استفاده کرد. دمپریگان روزانه دو تا سه بار قابل استفاده است. در کودکان 2 تا 6 ساله می توان از این فرآورده به میزان 2 تا 3 سی سی قبل هر وعده غذا استفاده کرد. در بزرگسالان از این فرآورده می توان به میزان 5 سی سی (یک پیمانه کامل) استفاده کرد.
تهوع و استفراغ یک رفلکس بسیار آزاردهنده است. این رفلکس می تواند نتیجه مسمومیت با بسیاری از سموم باشد. از جمله وقتی فرد دچار عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس می شود. یکی از شایع ترین انواع عفونت زاها به خصوص در کودکان باکتری استاف است. این باکتری در غذاهای فاسد شده فعالیت می کند و تولید سم می نماید. این سم باعث بروز عوارض شدید گوارشی می شود.
تهوع، استفراغ و اسهال از جمله شایع ترین و مهم ترین علائم این مسمومیت است. با این حال تهوع به طور کلی یک رفلکس علامتی است. در واقع علامتی است از بیماری های زمینه ای خاص. این حالت می تواند ناشی از بیماری های دیگری مانند کبد چرب، یرقان کلستاتیک، بارداری، استشمام بوهای نامطبوع و حتی بیماری های عفونی خطرناکی مانند مننگوآنسفالیت (التهاب مغز و نخاع) باشد.
یکی از فرآورده های مفید جهت کنترل این علامت دمپریگان دارو افشان شایگان است. سوسپانسیون خوراکی با خاصیت آگونیست گیرنده دوپامینی. سوسپانسیونی که با مصرف آن می توان علاوه بر این حالت ، سکسکه های مقاوم، و ریفلاکس نوزادان را نیز کنترل کرد. از این محصول هم بزرگسالان و هم کودکان می توانند استفاده کنند.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .