بیس گلیسینات نمکی نسبتا جدید از آهن است. این ترکیب معدنی جذب به مراتب بیشتری در مقایسه با نمک های کلاسیک دارد. بیس گلیسینات عوارض گوارشی کمتری در مقایسه با نمک های دیگر آهن دارد. جذب گوارشی این نمک نیز از ناحیه دستگاه گوارش در مقایسه با نمک های کلاسیک بالاتر است. به همین دلیل در فرمولاسیون بسیاری از مکمل های نسل جدید آهن از این نمک به جای نمک های کلاسیک استفاده می شود.
به عنوان مثال در فرمولاسیون مکمل فولی مکس دارو افشان شایگان از این نمک استفاده شده است. نمکی که از کمپلکس شدن یک یون آهن با دو مولکول آمینواسید گلایسین به دست می آید.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleبیس گلیسینات مجموعه ای از دو آمینواسید گلایسین به هم وصل شده است. این مولکول به ما امکان می دهد نمک های معدنی جدیدی با قدرت جذب بالاتر داشته باشیم. بیس گلیسینات دیمری از آمینواسید گلایسین است. از آن جا که در دستگاه گوارش یک پنجره جذب برای آمینواسید ها وجود دارد، بیس گلیسینات می تواند از نقطه مشخصی در دستگاه گوارش به میزان بیشتری جذب شود.
نمک بیس گلیسینات اساسا فراهمی زیستی خوراکی بالاتری دارد. یعنی به طور کلی از دستگاه گوارش بهتر جذب می شود. غلظت بالاتری در پلاسما ایجاد می نماید و در نهایت اثربخشی بالاتری دارد. نمک بیس گلیسینات عوارض گوارشی بسیار محدودتری دارد. عوارضی مانند تحریک دستگاه گوارش و ایجاد تهوع و استفراغ اساسا با این نمک کمتر بروز می یابند.
هیچکدام از املاح دیگر آهن چنین مزیتی ندارند. املاحی مانند فومارات، گلوکونات و سولفات همگی معایب گوارشی آهن را به دنبال خواهند داشت. مطالعات نشان داده است که مصرف مقادیر ناکافی آهن ممکن است در زنان باردار باعث ایجاد مشکلاتی شود. مشکلاتی نظیر افسردگی بعد از زایمان از نتایج کمبود آهن در بدن زنان باردار است.
میزان مصرف روزانه بر اساس آهن المنتال تعیین می شود و نه بر اساس نمک مورد استفاده؛ مطالعات نشان داده است که دختران و پسران 9 تا 13 ساله هر دو به اندازه 8 میلی گرم در روز آهن باید دریافت کنند. در سنین 14 تا 18 سال این مقدار به 11 میلی گرم در پسران نوجوان و 15 میلی گرم در دختران نوجوان افزایش می یابد. مردان در سنین 18 تا 51 سال به روزانه 8 میلی گرم آهن نیاز دارند.
این در حالی است که زنان در همین مقطع سنی، نیاز به مصرف روزانه 18 میلی گرم آهن المنتال دارند. دریافت این مقدار آهن المنتال روزانه در زنان نیاز به پیروی از یک رژیم بالانس شده دارد. معمولا این پیروی رخ نمی دهد. به خصوص که بسیاری از افراد در حال حاضر از رژیم های غذایی نامناسب پیروی می کنند. سهم غذاهای با ارزش غذایی پایین مانند هله هوله یا Junk Food در سال های اخیر بالاتر هم رفته است.
به خصوص در زنان این وضعیت بسیار پررنگ است. زنان باردار البته نیاز به مقادیر بسیار بالاتری از آهن دارند (28 میلی گرم المنتال). در دوران بعد از 51 سال مقدار این دوز پیشنهادی به 8 میلی گرم کاهش می یابد. هم برای مردان و هم برای زنان.
مصرف بیس گلیسینات به خودی خود هشدار ایمنی خاصی ندارد. ولی مصرف زیاد آهن می تواند عوارض عدیده ای ایجاد کند. از جمله مهمترین عوارض مصرف بیش از حد آهن می توان به مشکلات کبدی اشاره کرد. مصرف بیش از حد آهن در هر فرمی از آن می تواند احتمال کبد چرب و سیروز کبدی را بالا ببرد. آرتریت و بیماری های مفصلی از دیگر پیامد های مصرف بیش از حد آهن است.
ناباروری، نارسایی قلبی، دیابت، هیپوتیروئیدی، اختلالات رشد و اختلال نعوظ (ED) همگی از دیگر عوارض مصرف بیش از حد آهن هستند. باید در نظر داشت که این علائم بیشتر در صورت مصرف طولانی مدت آهن به مقدار زیاد بروز می یابد. ولی در مقادیر بالا در کوتاه مدت بیشتر با بروز علائمی هم چون درد مفاصل، به خصوص درد در مچ دست و تغییر رنگ پوست مواجه هستیم. حالتی شبیه به تغییر رنگ برنز و خاکستری پوست. حالتی که از آن با عنوان هموکروماتوز (Hemochromatosis) نام می بریم.
در فرمولاسیون مکمل آهن را به اشکال مختلفی به کار می برند. از جمله مهمترین نمک های آهن می توان به فروس سولفات، فروس فومارات و فروس گلوکونات اشاره کرد. نمک فروس سولفات از همه نمک های دیگر آهن عوارض گوارشی بیشتری ایجاد می کند. این نمک طعم بسیار نامطلوبی دارد و به شدت باعث ایجاد یبوست می شود.
عارضه ای که می تواند برای زنان باردار بسیار نامطلوب باشد. در واقع زنان باردار به خودی خود مبتلا به یبوست هستند. اما وقتی از این مکمل ها استفاده می کنند بیشتر دچار یبوست می شوند. بسیاری از زنان باردار از تهوع و استفراغ صبحگاهی رنج می برند. مصرف املاحی از آهن که تهوع و استفراغ را تشدید می کنند، از این جهت برای زنان باردار می تواند غیر قابل تحمل باشد.
به این ترتیب می توان گفت مصرف قرص روکش دار بیس گلیسینات آهن مانند قرص روکش دار فولی مکس برای زنان باردار بسیار مناسب باشد. زیرا به واقع چنین عوارضی نمی دهد. به خصوص که دقیقا همان مقدار آهن مورد نیاز زنان باردار را دارد. یعنی 28 میلی گرم آهن عنصری. مقداری که دقیقا برابر دوز روزانه پیشنهادی (RDA-Recommended Daily Allowance) برای زنان باردار است. برخی اوقات برای کم خونی های بسیار شدید مانند منوراژی زنان ممکن است از آهن تزریقی استفاده شود. در این موارد معمولا آهن را با ترکیبات قندی بسیار محلول در آب همراه می کنند. ترکیباتی مانند دکستران و پلی مالتوز. این ترکیبات انحلال آهن در آب را افزایش می دهند. در نتیجه می توان آهن را به راحتی در ورید تزریق کرد.
نمک بیس گلیسینات آهن یک نمک کمپلکس است. در ساختار این نمک آهن با دو مولکول گلایسین شلات شده است. ساختاری که جذب گوارشی بالایی دارد. ساختاری که عوارض گوارشی کمتری ایجاد می کند. مصرف روزانه یک قرص روکش دار فولی مکس دارو افشان شایگان می تواند نقش مهمی در مهار علائم ناشی از کم خونی فقر آهن داشته باشد.
این محصول بهتر است یک تا دو ساعت بعد از ناهار خورده شود. استفاده از نوشیدنی های حاوی تانن بالا مثل چای و قهوه و به خصوص چای سبز باید با فاصله از مصرف این مکمل صورت گیرد. مصرف تانن بالا می تواند جذب گوارشی آهن را به شدت کاهش دهد. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود چای و قهوه بلافاصله بعد از مصرف رژیم غذایی گوشتی مصرف نشود.
استفاده از نمک بیس گلیسینات باعث می شود آهن به مقدار بسیار بیشتری از دستگاه گوارش جذب شود. به خصوص که دارای یک پنجره جذب در ابتدای روده است.
کمبود آهن علائم متعددی دارد. رنگ پریدگی، کم اشتهایی، خستگی مزمن و خواب آلودگی همگی از علائم پایه این اختلال هستند. کودکانی که دچار کم خونی هستند، معمولا دچار اختلال تمرکز هستند. این کودکان گاهی علائمی شبیه به اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز نشان می دهند. یعنی آن چه با عنوان ADHD شناخته می شود. کودکان مبتلا به کم خونی در عملکرد تحصیلی خود دچار مشکل می شوند.
اختلالات رشد دارند و خیلی زود خسته می شوند. این کودکان معمولا به خصوص در سنین رشد در معرض ابتلا به سردرد های مکرر هستند. اساسا سردرد میگرتی در نتیجه کم خونی ممکن است تشدید شود. وضعیتی که در بسیاری موارد به هنگام بروز عادت ماهانه بانوان مشاهده می شود. به علاوه کم خونی می تواند باعث تشدید ریزش مو نیز بشود.
به خصوص با توجه به این که زنان در طول زندگی مقادیر زیادی خون در اثر عادت ماهانه از دست می دهند. در زنان به دلیل عادت ماهیانه احتمال کم خونی و در نتیجه ریزش مو بیشتر است.
آن چه بیشتر مورد نظر است غذاهای حاوی آهن هستند و نه غذاهای حاوی بیس گلیسینات. در واقع بیس گلیسینات نمکی سنتتیک از آهن است. این نمک سنتتیک در فرمولاسیون برخی مکمل های دارویی و غذایی هم به کار رفته است. مکمل هایی مانند فولی مکس دارو افشان شایگان از جمله محصولاتی هستند که حاوی ملح آهن بیس گلیسینات هستند.
از جمله مهمترین منابع غذایی حاوی آهن می توان به مواردی از جمله جو و غلات غنی شده، لوبیا، نخود، و سایر اعضای خانواده حبوبات اشاره کرد. سبزی هایی با برگ سبز مانند اسفناج، کلم بروکلی و مواردی از این دست از مهمترین منابع گیاهی حاوی آهن هستند. گوشت قرمز، گوشت بوقلمون و ماکیان، تخم مرغ، و جگر نیز منابع اصلی جانوری آهن هستند.
مصرف نمک آیرون بیس گلیسینات برای درمان کم خونی فقر آهن لازم است. افرادی که به هر دلیل آهن مورد نیاز خود را از رژیم غذایی دریافت نمی کنند، حتما باید این کمبود آهن را با مصرف مکمل ها جبران کنند. محصولاتی از جمله فولی مکس دارو افشان شایگان برای این مورد کاربرد طراحی و فرموله شده اند. استفاده از این فرم آهن باعث می شود کمبود آهن به خوبی جبران شود.
مقدار آهن به کار رفته در فرمولاسیون قرص روکشدار فولی مکس معادل 28 میلی گرم است. این مقدار دقیقا دوز پیشنهادی آهن برای مادران باردار و شیرده است. یعنی حداکثر مقداری که برای این افراد قابل توصیه است. مادران باردار حتما باید آهن کافی دریافت کنند تا دچار مشکلاتی مانند به دنیا آمدن نوزاد نارس، نوزاد با وزن بسیار کم و افسردگی پس از زایمان نشوند.
یکی از عوامل تشدید کننده افسردگی پس از زایمان کم خونی مادر باردار است. گاهی اوقات این کم خونی می تواند نقایص تکاملی دیگری هم در جنین به وجود آورد. از مهمترین این نقایص می تواند اختلالات نورولوژیک و مشکلات تکاملی باشد.
فولی مکس دارو افشان شایگان یک مکمل حاوی آهن است. در فرمولاسیون این محصول آهن به شکل نمک بیس گلیسینات حضور دارد. در واقع آهن با دوز 28 میلی گرم المنتال به شکل نمک بیس گلیسینات در فرمولاسیون این مکمل به کار رفته است. این مقدار آهن دقیقا معادل مقدار آهن پیشنهادی روزانه برای یک زن باردار است.
از این محصول باید یک تا دو ساعت بعد از ناهار مصرف شود. فولی مکس دارو افشان شایگان می تواند به خوبی به درمان علائم کم خونی بپردازد. به خصوص کم خونی فقر آهن. در فرمولاسیون فولی مکس از فولات نسل چهارم و آهن بیس گلیسینات ساتفاده شده است. مقدار فولات نسل چهار استفاده شده در این محصول معادل 400 میکروگرم است.
این ماده کمک می کند تا علاوه بر درمان کم خونی فقر آهن، کم خونی ناشی از کمبود فولات نسل چهار نیز به خوبی کنترل شود. کم خونی که به آن کم خونی مگالوبلاستیک می گویند. فولی مکس حاوی مقداری ویتامین C نیز هست. این مقدار ویتامین C به جذب بهتر آهن کمک می کند.
آهن یک ریزمغذی بسیار مهم است. ماده معدنی پراهمیتی که اگر به مقدار کافی به بدن نرسد، کم خونی فقر آهن ایجاد می شود. کم خونی فقر آهن با پیامدهای نامطلوبی همراه است. از آن میان می توان به مواردی هم چون بی اشتهایی، خستگی مزمن و عدم تمرکز اشاره کرد. رنگ پریدگی و ضعف مفرط نیز از عوارض دیگر کم خونی به شمار می آیند.
کم خونی می تواند باعث خواب آلودگی های مزمن شود. ریزش مو را تشدید می کند و احتمال بروز بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی را افزایش می دهد. این مسئله برای مادران باردار از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا احتمال بروز افسردگی پس از زایمان در مادرانی که آهن کافی در پلاسمای خود ندارند، بیشتر است. به این نوع افسردگی اصطلاحا Post-Partum Depression می گویند.
منابع:
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .