کم خونی یا آنمی می تواند علل مختلفی داشته باشد. در مقالات قبلی نیز به این موضوع بسیار پرداخته ایم. هر چند بیشترین علت آن در کودکان مشکل سوء تغذیه است. مصرف غذاهای نامناسب و تحرک ناکافی از مهمترین علل ایجاد کم خونی در کودکان است. عدم مصرف به موقع و کافی میان وعده های غذایی مناسب از اصلی ترین علل بروز کم خونی به حساب می آید. گاهی ممکن است نوزاد از مادر مبتلا به آنمی به دنیا آید. همین وضعیت هم می تواند باعث کم خونی در نوزاد شود.
دراین مقاله میخوانیم
Toggleکم خونی در کودکان و سایر افراد می تواند انواع مختلفی داشته باشد. از میان آن ها می توان به کم خونی فقر آهن و کم خونی مگالوبلاستیک اشاره کرد. در کم خونی مگالوبلاستیک گلبول های قرمز بیش از حد بزرگ می شوند. این گلبول ها با عبور از مویرگ ها و شبکه عروقی ظریف بدن تخریب می شوند. این وضعیت در نهایت به همولیز گسترده گلبول های قرمز منتهی می شود.
وضعیتی که در نهایت با بروز آنمی همراه است. یک نوع دیگر از کم خونی شایع در کودکان کم خونی فقر آهن است. کودکان به خصوص در سنین بلوغ و از مرحله ورود به نوجوانی به شدت در معرض کم خونی هستند. این مسئله به خصوص در مورد دختران نوجوان اهمیت فوق العاده دارد. از ورود به سن و دوران بلوغ دختران به دلیل عادت ماهانه دچار کم خونی می شوند. برای کنترل این کم خونی راهی جز اصلاح رژیم غذایی و استفاده احتمالی از مکمل های آهن نیست.
تغذیه مناسب اساسی ترین روش کنترل و پیشگیری از آنمی در جوامع است. میزان آهن مورد نیاز نوزادان 7 تا 12 ماهه آمده معادل 11 میلی گرم در روز است. برای کودک یک تا سه ساله باید روزی 7 میلی گرم استفاده کرد. برای کودکان 4 تا 8 ساله روزی 10 میلی گرم و برای سنین 9 تا 13 سال باید حدود 8 میلی گرم از آهن استفاده کرد. اساسی ترین موضوع در پیشگیری از کم خونی استفاده از شیر مادر است. نوزادی که به طور کامل از شیر طبیعی مادر استفاده می کند کمتر در معرض ابتلا به عفونت ها و مشکلات خونی و هورمونی قرار می گیرد.
یکی از اصلی ترین علائم کم خونی در کودکان عدم تمرکز است. در بسیاری از موارد احساس می شود که کودک در کلاس درس تمرکز کافی ندارد. یا شاید لازم باشد موضوعی را بارها برای او تکرار کرد تا آن را به خاطر بسپارد. در این موارد مشکل می تواند از کم خونی یا اختلال تیروئید باشد. کودک مبتلا به کم خونی معمولا دچار علائمی مانند کاهش تمرکز، بی اشتهایی، خستگی و ضعف مفرط و سردی انتهای اندام هاست.
کودک زود خسته می شود و نمی تواند مدت طولانی در محیط کلاس بنشیند و به حرف معلم گوش کند. کم خونی در کودک می تواند علائمی شبیه به بیش فعالی ایجاد کند. گاهی ممکن است این کم خونی با بیش فعالی اشتباه شود. یعنی کودک به دلیل عدم تحمل و مشکلات تمرکز مشکوک به ADHD یا بیش فعالی تشخیص داده شود، در حالی که در واقع مبتلا به کم خونی بوده است. این کم خونی به ویژه در آستانه سن بلوغ به صورت پررنگی بروز می یابد.
سردرد معمولا از علائم این وضعیت است. ادامه آنمی در کودکان ممکن است به نارسایی قلبی و التهاب شدید ناحیه اطراف لب ها منتهی شود. این کودکان معمولا رنگ پریده هستند و پوست سردی دارند. اگر کم خونی در نتیجه همولیز رخ داده باشد، ممکن است زردی یا یرقان نیز به علائم بالا اضافه گردد.
کم خونی می تواند وضعیتی مادرزادی باشد. به خصوص در نوزادانی که مبتلا به نارسایی کلیوی باشند این وضعیت بیشتر دیده می شود. یکی از عوامل محرک خونسازی در مغز استخوان ترکیبی به نام اریتروپویتین است. ترکیبی با خاصیت تحریک مغز استخوان که در کلیه سنتز و از آن ترشح می شود. این ترکیب در نارسایی کلیه کاهش می یابد. از دیگر علل ابتلای نوزاد یا کودک به آنمی می توان عدم بهره مندی او از شیر مادر اشاره کرد. شیر مادر بهترین منبع غذایی برای کودک است. عدم استفاده از شیر مادر با افزایش احتمال ابتلا به بسیاری از نقایص سیستم ایمنی همراه است.
شیر مادر می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی شود. چون حجم بالایی از فاکتورهای ایمنی و سلول های افکتور را دارد. به همین خاطر است که مصرف شیر خشک حتی اگر غنی شده باشد، هیچ گاه جای شیر مادر را نمی گیرد. از دیگر علل بروز کم خونی در کودکان عدم تحرک و مصرف غذاهای بی ارزش است. چاقی می تواند یکی از علل کم خونی باشد. یک جا نشستن و عدم تحرک کافی نیز از عوامل مهم ایجاد آنمی به شمار می آیند.
مصرف غذاهایی مانند حبوبات، پسته، بادام، و به طور کلی آجیل می تواند بسیار مفید باشد. خشکبار مانند کشمش بسیار مفید است. استفاده از پسته مقدار زیادی آهن به بدن ما وارد می کند. همچنین استفاده از سویا و به خصوص اسفناج در بین گیاهان بسیار مفید است. استفاده از گوشت قرمز و سفید هم منبع بزرگی از آهن است. استفاده از گوشت قرمز شاید برای بسیاری از بزرگسالان به دلیل احتمال افزایش اوره خون چندان جذاب نباشد. در این راستا می توان از منابع گوشتی دیگری مانند گوشت های سفید استفاده کرد. استفاده از غلات غنی شده نیز می تواند راه حل خوبی باشد.
شیر سویا و توفو نیز از منابع غنی حاوی آهن به شمار می آیند. توفو در واقع شیر سویای لخته شده یا منعقد شده است. پروتئین های موجود در شیر سویا را می توان به صورت چیزی شبیه به پنیر در آورد. به این پنیر اصطلاحا توفو می گویند. از دیگر محصولات غذایی غنی از آهن می توان سبزی های با برگ سبز و غذاهای دریایی و جگر را نام برد. بهتر است جگر پخته شود تا احتمال انتقال عفونت های انگلی کاهش یابد.
برای نوزادان مبتلا به آنمی باید از قطره آهن یا قطره های حاوی فولات و B12 استفاده کرد. به خصوص اگر آنمی از نوع مگالوبلاستیک باشد، مصرف قطره حاوی ویتامین B12 یا فولات نسل چهارم بسیار مهم است. این مسئله به خصوص برای رهایی از ضعف ایمنی می تواند اهمیت داشته باشد. از طرفی در بسیاری از موارد ضرری است کودک برای مقابله با کم خونی از نوع فقر آهن، از مکمل آهن استفاده کند. در برخی فرآورده ها مانند فولی مکس دارو افشان شایگان این ترکیبات در کنار هم آمده است.
اصلی ترین موضوع در پیشگیری از آنمی کودکان تغذیه مناسب و تجویز مکمل های تغذیه ای در صورت لزوم است. استفاده از فرآورده هایی مثل فولی مکس و بست فولات دارو افشان شایگان به خصوص در بزرگسالان و کودکان با سنین بالاتر می تواند موثر باشد. فولی مکس قرص روکشدار حاوی آهن، فولات نسل چهارم و ویتامین C است.
بست فولات نیز قرص روکشدار حاوی 600 میکروگرم فولات نسل چهارم است. گاهی ممکن است ضروری باشد برای پیشگیری از خونریزی در نوزاد از آمپول ویتامین K1 استفاده شود. در بسیاری اوقات برای پیشگیری از خونریزی و کم خونی ناشی از آن تزریق این آمپول در بدو تولد به صورت روتین انجام می شود.
یک زن باردار به محض تصمیم برای باردار شدن باید از فولات نسل چهارم استفاده کند. استفاده از فولات نسل چهارم این مزیت را دارد که نیاز به فعال شدن ندارد. این ترکیب به خودی خود فعال است. نیاز به فعال شدن با آنزیم MTHFR ندارد. همان طور که می دانیم در چهل درصد افراد ژن این آنزیم دچار موتاسیون است. این افراد به خصوص در میان سفید پوستان بیشتر هستند.
آن ها نمی توانند فولات را به فرم فعال درآورند. به همین دلیل بهتر است از فولات فعال استفاده کنند. در این افراد استفاده از فولات نسل چهارم ارجحیت دارد. فولات نسل چهارم جذب گوارشی به مراتب بالاتر دارد. به علاوه با احتمال کمتری از بروز هوموسیستئینمی و هوموسیستئنوری همراه است.
کم خونی شدید ممکن است آن قدر باعث افت اشتها و افت سطح هوشیاری شود، که نوزاد مدام خواب باشد یا آن که اشتهای بسیار کاهش یافته ای داشته باشد. نوزاد از بدو تولد باید مدام تحت پایش باشد تا در صورت لزوم از روش های درمانی خاصی بهره مند شود. به عنوان مثال ممکن است استفاده از قطره آهن و قطره ب 12 در این موارد ضروری شود.
در صورتی که کم خونی مثلا ناشی از از دست دادن خون زیاد باشد، ممکن است نیاز به مصرف آهن تزریقی یا حتی تزریق واحد خون باشد. گاهی ممکن است زنان در اثر منوراژی یا قاعدگی شدید باعث آنمی شوند. در این موارد ممکن است تزریق آهن ضروری باشد. به عنوان مثال ممکن است تزریق آیرون دکستران در این موارد لازم شود.
کواترکیدز ب 12 دارو افشان شایگان یک قطره کودک است. محصولی که به صورت محلول غلیظ و شیرین طراحی و فرموله شده است. محصولی فاقد گلوتن و شیرین کننده های مصنوعی زیان آور مانند ساخارین و آسپارتام. این فرآورده به جای قند طبیعی سوکرالوز دارد. شیرین کننده ای با حداقل عوارض ممکن که باعث ایجاد دیابت هم نمی شود. بنابراین برای شرایط هایپرگلایسمی هم می توان از آن استفاده کرد. این محصول را روزی 20 قطره همراه غذا می توان استفاده کرد. معمولا از قطره ها تا سنین پیش از 2 سالگی استفاده می کنند.
در فرمولاسیون این قطره از فولات نسل چهارم یا کواترفولات، ویتامین B12 و ویتامین C استفاده شده است. از این فرآورده به طور موثر می توان برای پیشگیری و درمان کم خونی مگالوبلاستیک استفاده کرد. در آنمی یا کم خونی مگالوبلاستیک سایز گلبول های قرمز به صورت غیر طبیعی بزرگ می شود. این گلبول های با سایز افزایش یافته در مرحله بعد در حال عبور از مویرگ های خونی باریک دچار همولیز می شوند.
این وضعیت باعث ایجاد آنمی می شود. دو نمونه از اندام هایی که مویرگ های مزبور را دارند، طحال و کبد است. به این نوع آنمی اصطلاحا کم خونی ماکروسیتیک نرموکرومیک هم می گویند. از این قطره هم چنین برای تقویت سیستم ایمنی و ارتقاء سطح کیفی قوای بدن استفاده می گردد.
کم خونی یکی از اختلالات کاملا شایع به خصوص در دوران نوزادی و کودکی است. به خصوص وقتی که مادر کودک قبلا دچار کم خونی شده باشد. یا در دوران بارداری مبتلا به آنمی باشد. کم خونی انواع مختلفی دارد. دو نمونه از این کم خونی ها شامل کم خونی میکروسیتیک هایپوکرومیک و کم خونی ماکروسیتیک نرموکرومیک است. در فرم اول سلول های خونی کوچک و رنگ پریده است.
ولی در نوع دوم سلول های خونی رنگ طبیعی دارند، اما بیش از حد بزرگند. در حال اول آنمی را در این سنین باید در درجه اول با تغذیه مناسب و در درجه دوم با استفاده از مکمل های خاص درمان کرد. استفاده از قطره کواترکیدز ب 12 می تواند در این زمینه موثر باشد. در فرمولاسیون این فرآورده از 150 میکروگرم فولات نسل چهارم، 25 میلی گرم ویتامین c و 100 میکروگرم ویتامین B12 استفاده شده است.
روزانه مصرف 20 قطره از این محصول می تواند نقش موثری در تحریک اشتها، تقویت سیستم ایمنی و بهبود رشد و درمان کم خونی داشته باشد. به خصوص برای پیشگیری از کم خونی مگالوبلاستیک استفاده از این محصول می تواند اثر بسیار خوبی داشته باشد. باید در نظر داشت که قطره کواترکیدز B12 فاقد مشتقات پارابن و شیرین کننده های مصنوعی زیان آور مانند آسپارتام و ساخارین است. در این فرمولاسیون از سوکرالوز به عنوان شیرین کننده استفاده شده است. بنابراین در افراد دیابتی هم می توان از این محصول استفاده کرد. این محصول همچنین فاقد گلوتن است. پس در افراد مبتلا به سلیاک هم قابل مصرف است.
تهیه و تنظیم توسط تیم علمی دارو افشان شایگان
لینک های مفید ————
اطلاعات تماس ————
تلفن : 02191007002
صدای مشتری : 1603
پست الکترونیک : info@shayganpharma.com
©کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت دارو افشان شایگان می باشد .